tirsdag 2. januar 2018

Årets staude(r) 2017

Uoffisiell kåring i Lenas hage.

Det står mellom to stauder i år - siden jeg ikke kan kåre samme staude som i fjor (som fremdeles er og blir favoritten), men valget må falle på den røde lupinen som jeg flyttet fra vestveggen ved verandaen til et ventebed i pallekarm. Jeg ble helt målløs av hvordan den vokste i løpet av sommeren.
The runner up vil bli den røde Monardaen - etasjeblomsten eller hestemynte som den også kalles.

Her er den akkurat plantet til høyre i pallekarmenSorry, litt ufokusert dette...

Sammen med brannlinjer 

Sammen med prydgress i bakgrunnen

 

 

Må bare ha med Monardaen også siden den blir finere og finere hvert år.


 Jeg skjønner overhodet ikke hvorfor noen mener at rødt er en vanskelig farge i hagen. Jeg bare elsker alle disse varme fargene. Den eneste pastellfargen jeg er forelsket i er aprikos/fersken - den vil jeg gjerne ha i hagen. Jeg har lite duse pasteller, men hvis jeg liker plantene så kommer de inn i hagen. Jeg er ikke så streng sånn. Så lenge jeg synes de passer inn og gjør det jeg vil de skal gjøre for inntrykket - ja da prøver jeg.
I H6 er det uansett begrenset hva man kan få til så jeg kan ikke alltid være så kresen.
I vinter har jeg for første gang ikke dekket til staudene med strie og bobeplast (bortsett fra lavendelen), så det blir spennende å se hvordan de mer tandre staudene har klart seg.

Det var min kåring for 2017.
Ønsker alle fortsatt ei god uke!

10 kommentarer:

 1. Hei Lena

  Nej jeg forsår heller ikke enkeltes modvilje mod det røde, men det jo dejligt at vi har forskellig smag:)
  Flotte stauder du viser, jeg er begejstret for den nuance af rødt lupinen har, og ja, Monarda er jo en flot succes:)

  Ha et dejligt nyt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Ja, jeg er enig - det er bra vi har forskjellig smak. Jeg hører bare ofte hagefolk si at det er en vanskeig farge - noe jeg ikke helt kan forstå :)
   Ha en fortsatt flott uke!
   Lena

   Slett
 2. Jeg prøvde hestemynte for noen år siden, men den ble ikke på langt nær så fin som din, og etter et par år var den helt borte. Rødt er en fin farge, men av en eller annen grunn har jeg mest som går i rosa og lilla nyanser i hagen. Jeg syns jo egentlig at alle farger passer sammen i bedene, så lenge det er mest grønt. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Jeg må ha gjort noe riktig - uten helt å vite hva - for den sprer seg som ild i tørt gress. Den lilla derimot, rakk ikke å blomstre i sommer. Den er tydeligvis senere.
   Alle farger er fine, men er nok svakest for de skarpe fargene :)
   Ønsker det ei fortsatt fin uke,
   Lena

   Slett
 3. Godt nytt år!
  Jeg synes også at rødt er fint og har endel rødt i hagen sammen med orange og gult.
  For en nyyydelig lupin, skjønner godt at den seilte opp som favoritt her. Og den Monardaen var jo lekker da!
  Ha et fortsatt fint nyttår:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann!
   Ja rødt sammen med orange og gult - eller fiolett :)
   Lupinen må flyttes igjen til sommeren pga det nye drivhuset - så da gjenstår det å se om den trives like godt på den nye plassen.
   Godt nyttår tl deh også og ønsker deg ei fin uke,
   Lena

   Slett
 4. Hei!
  Jeg er også veldig glad i rødt. Fargen løfter meg. Vakker lupin, men jeg har litt problem med lupiner. De frøsår seg enormt. Her tar de helt over i skogkanten. For noen år siden planta/sådde noen den utenfor hytta. Nå dekker de store områder. Det er kanskje ikke alle lupiner som frøsår seg. Monarda blomstra for første gang i hagen i sommer. Liker den innmari godt.
  Nå beveger vi oss mot lysere tider. Det er godt.
  Godt nytt år! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne og Godt Nyttår! :)
   Her er det nok for kaldt til at den røde vil selvså seg. De blå og rosa gjør det, men som jeg har forstått så er de herdigere enn de mer foredlede hagelupinene?
   Den røde Monardaen er visst tidligere enn den lilla/fiolette - så mesn den røde rekker å blomstre fint,rakk ikke den lilla å gjøre det før frosten kom i oktober.
   Ja lysere tider - takk og pris - selv om det enda er ei stund til her.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 5. Hei Lena, og godt nyttår! Det er rart det med farger i hagen. Da jeg startet skulle jeg bare ha lilla, rosa og hvit og iallefall ikke gul eller rød. Nå er gulfargen en av favorittene om våren fordi den lyser så opp og rødfargen har også fått flytte inn i større grad. Hestemynten din var flott så den må jeg også prøve meg på. Lupiner er også en fargeklatt og jeg venter spent på sommeren for å se om noen av de jeg sådde fra frø i 2017 vil blomstre til sommeren, der var det noen som lignet på dine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og Godt Nyttår!
   Ja samme med meg. Jeg begynte med å i skulle ha blått og gult i hagen, men nå elsker jeg spesielt skarpe blåfarger og til og med gult. Spesielt min gule Namdalsrose som også dufter helt henrivende.
   Jeg kjøper mye av staudene mine på Skulgam gartneri på Kvaløya som i tillegg driver organisk. Jeg tror ikke jeg har mistet en eneste staude jeg har kjøpt der.
   Monardaen fant jeg bare ut at jeg skulle prøve. Den røde går fint, den lilla blomstrer mye senere.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...