Etiketter

fredag 5. april 2019

Klimasoner

Klima, klimasoner, mikroklima.
 

 

Norge er jo inndelt i klimasoner, eller herdighetssoner med tall fra 1-8. Jo lengre jeg holder på med denne hagegalskapen, dess mer blir jeg i tvil om disse klimasonene er riktige?
Jeg følger flere blogger og instagrammere som har hager i H7 og 8 - altså samme klimasone som meg og en høyere. Jeg sammenligner klimaet hos meg med disse hagene i samme klimasone for å kunne se hva andre kan få til av planter - busker og stauder. Men likevel så er det enorm forskjell på lengden på sommeren og temperaturen om sommeren - spesiellt mellom H7 nord og sør for Dovre. Jeg vet at sonene er laget ut fra vintertemperaturer, men tenker at sommertemperaturer har minst like stor betydning hvis ikke større. For også sør for Dovre, på innlandet, har de stabilt snødekke stort sett hele vinteren.
Nå er jo denne vinteren litt ekstrem her hos meg, men likevel så kommer ikke de første krokusene før i begynnelsen av mai og staudene i gang før litt ut i mai (i beste fall), mens i H7 og H8 sør er staudene på veg opp i bedene på denne tiden (ja jeg vet, ikke i fjor 😀) Samtidig så er det også en hel de busker og planter som greier H8 i sør som ikke greier H7 her - og da regner jeg ikke med kyst kontra innlandsklima.
Derfor lurer jeg på om ikke herdighetssonene er for høyt satt sør for Dovre - ellers å er det for lavt her. Noen ganger føler jeg at jeg hager i H17!
Det er jo selvsagt store variasjoner innenfor små områder, men likevel.
Jeg bare filosoferer litt....

Jeg prøver å forbedre klimaet i hagen så godt jeg bare kan ut fra de forholdene jeg har å jobbe med.

 

1) LE

 Levegger, så mange som jeg synes jeg kan sette opp. Vind er definitivt et problem og senker gjerne temperaturen 10 grader.




Hekker, i alle former og varianter. Ønsker meg naturligvis agnbøkhekk eller bøkehekk for de plantene gir også le om vinteren. Gran kan brukes, men blir gjerne veldig bred og dominerende etter noen år. Så jeg har plantet mat - eller junisøtmispel - husker ikke helt. Så planlegger jeg å plante hekk av barlind. Har prøvd ut Taxus Hilli - og den har greid seg fint i mange år nå - og vokser faktisk ganske fort.

2) OPPHØYDE BED/DRENASJE


Jeg har etterhvert plantet stort sett alle nye bed opphøyet fra marken sånn at jordsmånnet blir bedre og plantene ikke blir sittende i våt jord, da det regner sinnsykt mye til tider.
Planen er å gjøre også de gamle bedene opphøyd også sånn at jorda blir tidligere varm om våren.

 Her er det nye rosebedet som jeg anla i fjor. Det er ca 35-40cm opp fra bakken. Blir spennende å se hvordan rosene har greid seg når 3 meter snø (ja det ligger 3 meter snø her nå!) har smeltet.



3) STEIN



 Jeg har anlagt mye stein og heller i grønsaksbedene og blir først i år å se effekten av dette. Jeg tenker også å bruke mer naturstein og betongheller ved og rundt bed for å lagre varmen og dermed utjevne klimaet da nettene her er enda kjøligere enn dagene.

Bare noen refleksjoner omkring klimasonene og mine egne tiltak for å legge best mulig til rette. Det eneste jeg ikke kan styre er lavtrykkene, desverre 😁 og hvor mye sol vi kan få.
Etter snømengdene å regne, så burde vi jo få en knallsommer i år.....kanskje 🙏🙏🙏

Da åpner jeg drivhussesongen i morgen. "Innerteltet" i drivhuset er ferdig og undervanningsbrettene er på plass. Det meldes om max 15,4 grader i drivhuset i dag (fra Mr Netatmo) og det er +0.7grader ute og et vindu står åpent. Vinduet skal stenges og varmen skal settes på inni "teltet". Planter må ut - det er plasskrise i planterommet.

Ha ei finfin helg alle som er innom.
Lena.

 


 

6 kommentarer:

  1. Huff ja, det kan nok føles som H17 hos deg noen ganger. Flott at du kan begynne i drivhuset i morgen. 3 meter med snø høres uvirkelig ut...
    Ønsker deg masse sol og varme for det behøver du!
    Trøsteklem!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit!
      Ja tusen takk - det trenger vi i H17 :)
      Takk for trøsteklem
      Ha en fin dag,
      Lena

      Slett
  2. Hei Lena.
    Bevare meg vel. 3 meter med snø. Håper inderlig at du får mye varme nå og at snøen smelter fort.
    Godt at du kan begynne litt i drivhuset.
    Klimasoner er ikke lett å bli klok på. Jeg har stor tro på hekker og levegger slik at en kan skjerme seg for vinden. For den blir det mer og mer av. Også her sør.
    God helg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise!
      Ja jeg får gjøre det som står i min makt å legge det best mulig tilrette så får det bli opp til "overgartneren" resten.
      Heldigvis har vi hatt god snøsmelting.
      Ha det godt,
      Lena

      Slett
  3. Det høres ut som du har en spennende hage i tøft klima. Imponerende!
    Jeg hager i H6/H5 og her ligger fortsatt snøen. Stort sett i knehøyde, men med noen svære hauger her og der. Venter desperat på første spire som skal dukke frem når det smelter fram en bar flekk.
    Tror alle tiltakene dine kommer til å ha mye å si for hageklimaet på sikt. Når hekkene vokser til vil du garantert merke forskjell.
    Hilsen Gerd Ellen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gerd Ellen!
      Ja jeg håper du har rett mht hekker. Jeg har skjønt etterhvert at H7 i nordnorge og H7 i sørnorge er to helt forskjellige ting. Det er først og fremst sommervarmen som er forskjellen og hvor tidlig våren kommer. Det spiller stor rolle for plantene som da får mye bedre vekstvilkår.
      Ha en fin dag,
      Lena

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...