onsdag 18. desember 2019
Flammentanz
Tysk klartrerose foredlet av Wilhelm Kordes i 1955.
Info hentet fra Dag Lyngars "Våre beste roser".
mandag 16. desember 2019
Polstjärnan
I dag er turen kommet til den herdigeste av alle rosene i hagen. Eller, den skal iallefall være det. Den er iallefall den herdigeste klatrerosa, eller slyngrosa, av alle.
POLSTJÄRNAN
Min rosebusk står nok slik plassert at den blir mørbanket av både nordøsten og sørvesten. Alt etter årstid. Den er faktisk noen ganger den siste rosa til å blomstre!! Og DET er jo ganske fantastisk når man leser om den.
Den er foredlet i Finland i 1937.
Wasastjärna
Foreldre: Rosa beggeriana hybrid
Blomstene er ca 2,5 cm med svak, søtlig og deilig duft.
Vanligvis er den tidligblomstrende og blomstrer bare en gang, men med store klaser med små, hvite, halvfylte roser - opptil 20-60
små roser i hver klase.
Høyde/bredde 5 m/3 m
H7-H8
Den har voldsom vekstkraft, men fryser ganske mye tilbake hver vinter/vår hos meg. Den har også litt for mye torner til å stå der den gjør nå. Den setter også ganske mange rotskudd, så min plante skal nok få et nytt hjem eller et bedre klatrestativ.
Blomstene har gule pollenbærere og dufter nydelig.
Nydelige, halvfylte, store klaser av roser
Den kunne nok blitt mye høyere i hagen min hvis den hadde stått på et annet sted eller vært bundet opp i en pergola eller lignende. Hos meg ender den med å bli ca 1,5 meter. Den vokser med lange greiner hver sommer, men fryser tilbake og siden den blomstrer på fjorårets greiner, kommer alle blomstene ganske langt ned på planten. Dette må jeg gjøre noe med ettersom rosa er så vakker når den står i full blomst.
Ha en fin kveld alle som er innom og leser,
Lena😊
Informasjon hentet fra Damms Store Roseleksikon.
onsdag 11. desember 2019
Morden Sunrise
MORDEN SUNRISE
Denne Kanadiske rosa har jeg ikke plantet i bed enda, men jeg er ganske sikker på at den vil greie seg likevel. Planen er selvsagt å få plantet den til sommeren.
Den gjennomgår en enorm forandring i farge fra knopp til fullt utviklet blomst. Den dufter litt, men ikke så mye. Iallfall må det være litt varme for at den skal avgi noe duft - og det er det jo som kjent ikke mye av her hos meg.
Jeg vet enda ikke hvor høy den blir her, så jeg får bare gå ut ifra det som skrives om den. Den har allerede overvintret i potte i uoppvarmet drivhus. En av plantene (jeg hadde to) muglet rett og slett pga den høye luftfuktigheten i drivhuset i løpet av vinteren og døde.
H6-7, vokser seg til ca 1m høy i kaldt klima - og høyere i varmere klima.
Kommer fra Parklandserien og ble lansert i 1999. Morden rosene kommer fra Agriculture Canadas foredlingsstasjon i Morden, Manitoba. Spesielt utviklet for å tåle kalde kanadiske vintre ned til -35 grader.
Fullt utsprunget er den litt rufsete og går nesten over til blekgul.
I det den skal springe ut er knoppen skarpt rødorange.
Etterhvert kommer gulskjæret mer frem som den åpner seg.
Her er den etter min mening på sitt fineste.
Dette bildet er tatt 9/11 etter at jeg flyttet rosene som står i potte inn i drivhuset. Tenkter den vokser seg til når den får litt mer næringsrik jord å leve i.
Morden og Explorer rosene finnes under mange navn i rødt, rosa, gult (Agnes) og hvitt. Jeg har også Morden Fireglow - som jeg skal komme tilbake til etter sommeren.
onsdag 4. desember 2019
Advent
Det har vært mildt sagt varierende vær de sist ukene. Fra bitende kulde i lang tid, til snøstorm til rene syndfloden av regn. Akkurat nå regner det ustoppelig. I Narvik er de bedt om å holde seg innendørs. Det er liksom bare 20 mil herfra.
Men...jeg har fått tatt noen fine bilder når det har vært rene winterwonderland stemning i byen. Så her kommer et knippe julestemningsbilder fra Tromsø sentrum.
Domkirka
Den katolske kirke
"Skomakergata"
Gamle Fokus kino - nå bygget om til bibliotek.
Storgata i førjulsprakt.
Englebarna foran julepynten 😊
Heldigvis skal det bli kaldere igjen og regnet gi seg. Det er glatt som f - og det hater jeg. Nei takke meg til kaldt og tørt 😃 .
Fortsatt god advent til alle!
Lena
tirsdag 3. desember 2019
Maidens Blush
GREAT MAIDEN'S BLUSH
(syn 'Cuisse de Nymphe Emue') er en av de første rosene jeg plantet i hagen min. Jeg har to stykker. De ble nok plantet i dårlig jord og står veldig vindutsatt. De har fått noen frostskader noen ganger om våren når vi har hatt kuldeperioder i juni. Nå har jeg lært - jeg kler de i fiberduk i juni for å være sikker. Jeg tror nok også disse to vil trives bedre når de får mer le og mindre vind.
Fant denne interessante teksten på NIBIO sine nettsider (litt redigert)
Blant de gamle såkalte "prestegårdsrosene" er hvitrosen Rosa x alba 'Maiden's Blush' en av de yndigste. Med sine sart rosa, tettfylte blomster gjør den rett for både det gamle navnet R. alba incarnata, "kjøttfarvet", og for det franske navnet "Cuisse de Nymphe émue", rødmende jomfrulår.Men det offisielle og mer bluferdige 'Maiden's Blush', rødmende jomfru, passer unektelig bedre for en prestegårdsrose. Uansett er det en rose som allerede på 1400-tallet ble forbundet med både kjærlighetsgudinnen Venus og Vårens nymfe i maleriene til den italienske maleren Sandro Botticelli. Han lot rosene sveve rundt Venus som skumdotter, da hun steg opp av havet, og Våren strør rosene ut over engene på et annet av hans berømte malerier.
I Norge siden 1700-tallet
I norske hager har 'Maiden's Blush' blomstret i hvert fall siden 1700-tallet. I en fortegnelse over planter på Bogstad i Aker fra 1792 står den oppført som "Have Rose Hviid Kiødfarvet, Rosa alba incarnata".Eieren Peder Anker sendte listen til Christopher Hammer på Melbostad i Oppland, som ville skrive en "Afhandling om Botaniske Haver og Gevæxthuuser" i Norge. Blant plantene som da vokste på Bogstad er det ført opp til sammen 12 ulike sorter av roser, blant annet kanelrose, eplerose, pimpinellerose, hundrebladsrose, apotekerrose og moserose.
'Maiden's Blush' hører til den engangsblomstrende gruppen av buskroser Rosa x alba, hvitroser. Andre "prestegårdsroser" i samme gruppe er hvitblomstrende Rosa alba 'Suaveolens', kysthvitrosen, og R. x a. 'Maxima', som har mer fylte blomster. Sistnevnte fantes også på Bogstad på 1700-tallet og er ofte avbildet på gamle malerier. Spesielt var det i middelalderen vanlig å avbilde jomfru Maria med hvitroser, for å symbolisere hennes uskyld og renhet.