Etiketter

torsdag 3. oktober 2024

Sen høstblomstring og løvkompost

 Så er vi kommet til oktober. September ble nesten 3 grader varmere enn normalt, og den siste halvdelen trakk gjennomsnittstemperaturen veldig ned. Det gikk fra sommerdager til frost på noen få dager. Da blir overgangen veldig brå. Som jeg skrev i forrige innlegg, så er ikke skogen blitt ordentlig høstfarget enda, så vinteren er nå ikke helt nært forestående. Jeg var ute i går og raket litt løv, men mesteparten er enda igjen på trærne. Jeg prøver å få satt inn det meste av potter og kar og få sortert potter og utstyr, men har ikke fått vasket drivhuset innvendig enda. Det må jeg bare få gjort, for det er umulig å gjennomføre midt på vinteren (i mars).
Vi har vært gjennom den første ordentlige høststormen. Da gjelder det å feste alle mulige løse ting. Jeg tok ned alle lanternene og satte de inn i skuret, la ned alle trær i potter som kan velte. Noe greide likevel vinden å ta med seg. Det er ikke annet å vente med full storm i kastene. Det gode er at taket på skuret står støtt enda. Det skal vel få kjørt seg gjennom vinteren....

Det er så mye som blomstrer så fint enda, både roser og stauder. Jeg måtte bare ta en fotorunde for ettpar dager siden. Dahliaene er nå historie og ligger til tørk i drivhuset, men det ble med noen bilder av de også. 'Copper Boy' overgikk seg selv i blomstring og noen av knollene hadde lagt på seg så mye at jeg måtte knuse den ene terracottapotta for å få ut knollen. Noen av knollene må definitivt deles til våren.


Endelig begynte klematisen 'Etoile Violette' å blomstre. Den blomstret tidligere i fjor til tross for den lange sommeren i år. Den kom så sent i gang. Det er vanskelig å vite hva det er som gjør at de noen ganger kommer tidlig i gang, andre ganger varer det og rekker før de begynner å vokse.



Den er bare så fin. Håper den legger på seg masse og blir stor og frodig etter noen år. Den skal i allefall få nok kugjødsel å kose seg med neste sommer.



Dette er en klematis jeg har stående i potte. Husker ikke navnet akkurat nå. Til tross for at den fikk en tidlig start i drivhuset, begynte den å blomstre veldig sent. Den skal snart få komme inn i drivhuset igjen. Selv om jeg ga den mye gjødsel (hønsegjødsel), så ble den veldig gul og blass i bladene. Veldig rart.


Klematis 'Nelly Moser' har enda to blomster å by på helt i begynnelsen av oktober.





Jeg er usikker på om begge disse er 'Walzing Mathilda', men det er i allefall den til venstre. Helt nydelig dahlia.



Her er 'Catherine Deneuve' til venstre og 'Honka Pink' med admiral sommerfugl.





15 september kunne jeg enda plukke noen jordbær. Nå satser jeg på at jordbærhøsten blir veldig mye bedre neste sommer. Plantene har jo lagt på seg formidabelt siden jeg plantet de. Solsikkene er snart ferdig med blomstringen. Jeg har lagt noen av "hodene" til fuglene og de har forsynt seg skikkelig. Det er vel på tide å begynne å mate fuglene igjen. Foreløpig synes jeg det er masse bær og frø de kan spise av rundt omkring.






Jeg kuttet ned noen av storknebbene og de kvitterer med mer blomstring nå på senhøsten. Det er ganske fantastisk. Jeg er takknemlig for litt knallfarger også på denne tiden. 
Oktoberbergknappen klarte faktisk å komme i blomst i år.





Hansarosa blomstrer enda masse og har samtidig masse nyper. Jeg vurderer å plukke nyper og lage syltetøy i år. Det har jeg aldri gjort før.




Frühlingsduft og Therese Bugnet i blomst. Frühlingsduft er nå nettopp avblomstret, men Therese blomstrer stadig vekk.




Flammentanz står enda med ettpar roser. Den har også vokst voldsomt i sommer og har skutt noen lange greiner som jeg har bundet til espaliet.



Noen oversiktsbilder.










Artig med alle de nye strukturene i hagen. Like spennende hvert år å se hva de gjør med vind og snøforhold om vinteren og med mikroklima om sommeren.






Jeg har stort sett fått alle tulipanløkene i potter og i bed. Jeg fant noen løker av den orange liljetulipanen 'Ballerina' som jeg hadde tatt vare på fra i sommer. De hadde utviklet fine sideløker, så skal jeg finne ei potte og plante de i. Jeg angrer aldri på at jeg har plantet masse tulipanløker om høsten, når de kommer opp om våren og blomstrer.




Endelig kunne jeg solle min egen løvkompost. Jeg har hatt den stående i to sesonger, men fylte på ekstra med løv i fjor høst. Nå var det blitt fin jord etter at jeg hadde snudd komposten noen ganger i sommer. Jeg sollet jorda og fikk nydelig finkornet kompost.
Jeg har lyst å prøve å lage min egen såjord med å blande litt sandkassesand i. Blir spennende å se om småplantene vil trives i den jorda. Denne inneholder jo masse microorganismer som den sterile såjorda man kjøper ikke har. Nå har jeg også fylt på pallekarmen med masse nytt løv for mer løvkompost.
Jeg håper vi enda kan få noen fine høstdager i oktober. Nå skal jeg sette ned bambuspinner ved rosene før det blir frost i jorda, og etter hvert binde de opp.

Ønsker alle fortsatt ei fin uke, 
Lena🌴





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...