torsdag 25. august 2016

Mme Julia Correvon

YAY YAY YAY!!!

Endelig har jeg fått en storblomstret klematis til å blomstre i Tromsø - mot alle odds. Og det ble selveste Madame Julia Correvon. Jeg har lest mange herdighetsgrader på henne - alt fra H3-H5-6. Det jeg har hørt hittil er at vi stort sett bare får til alpeklematis, men jeg VIL ha storblomstret klematis i hagen min. Dermed basta! SÅ - jeg har prøvd å legge tilrette for de klematisene jeg har plantet med god drenasje, mye skjellsand og masse god og kraftig jord - og dypt.
Julia var nesten den første stauden som dukket opp i slutten av april og hun har vokst masse i sommer til tross for at det har vært så kaldt hele sommeren. Blir spennende å se neste sommer om planten utvikler seg enda mer og kanskje kommer i blomst enda tidligere når den er mer etablert.

Klematis Niobe har også vokst ganske mye i sommer, men er usikker om hun får til å blomstre før frosten kommer. Jeg håper det er sånn at jo mer etablert plantene blir, dess tidligere kommer de i vekst og blomstrer - håper jeg!
Her er klatrerose New Dawn og klematisknopp av Niobe egentlig ganske klar til å åpne seg. Bilde tatt 24/8.

Litt bilder av rosene som blomstrer:

ALOHA


NEW DAWN


POLSTJÄRNANCROWN PRINCESS MARGARETA

FLAMMENTANZ

MAIDEN'S BLUSH

I tillegg til disse rosene har jeg rosa Prairie Joy, Alexander McKenzie, Santana (tror jeg), Finnlands vita Ros, Hansa, Barock og Namdalsrosa.
De to siste har jeg plantet i sommer så det blir spennende å se om de klarer seg gjennom vinteren. Namdalsrosa har H7 så den skulle gå bra. Barock er merket med H5, men jeg har sett den også som H4 - så det er bare å vente å se. Jeg har planer om å plante flere roser neste sommer.

Noen av staudene som blomstrer nå:

Solbrud (Helenium)er en av de absolutte favorittene i sensommerhagen. Fantastiske farger.

Hestemynte (Monarda) kommer sent men godt og skal bli flere etterhvert. Nydelig klarrød farge.


 Solhatt Art's Pride. Fargen kan bare ikke gjengies på bilder. Sykt fin! Første gang den får blomstret ordentlig siden jeg bestilte planten hos Garden Living for tre år siden.

Rød lupin

Strandveronika (tror jeg)

Sommerblomster:

Margeritter kjøpt på Nygård Gartneri - har tatt stiklinger for overvintring

 Cosmos - Pyntekorg

Kjempeverbena - sådd i mars

 Prydgress - Haresvans (på svensk) sådd i vår


Jeg hadde da ikke sådd hvit cosmos! Fin likevel :-)

Sjokoladecosmos - som dufter skuffende lite sjokolade. Kjøpt hos Bulbs.se

Dahliaknopp

Høsten er her og det vises på himmelen og kveldene er blitt mørke og kalde.
Det vil bli noen spektakulære solnedganger fremover mens hagen sakte går inn i vintermodus. Er ikke så glad i denne tiden egentlig. Men nå skal det iallefall høstes fra hagen.


2 kommentarer:

  1. Du verden så mye fin blomstring det er i din hage. Hos meg er det meste avblomstret, men Strandkattehalen er fortsatt i blomst. Astilbene kommer nok etterhvert, men nå begynner jeg å klippe ned staudene. Noen frøer seg alt for mye og skaper problemer til våren når jeg ikke vet hva jeg skal luke bort. God helg

    SvarSlett
    Svar
    1. Strandkattehale er det ja, den planten med rosa spir! Ja mye som blomstrer enda og som jeg skulle ønske kunne blomste enda ei stund, men nå er det vel slutt antakelig. Jeg bruker å klippe av frøstandene på akeleier og lupiner sånn etterhvert. Revebjellene lar jeg bare selvså seg og så flytter jeg de rundt dit jeg vil ha de. Forglemmeiei sår seg selv noe infernalsk uansett hva jeg gjør, men de er jo så fine på forsommeren når lite annet er kommet i blomst enda. Ellers har jeg ikke hatt mye problemer med annet enn løvetann. Gruer meg til å pakke ned hagen igjen for vinteren. Det er mange planter som kan blomstre enda ei stund hvis de bare får litt varme og så får de modnet av litt bedre.

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...