mandag 17. juli 2017

Blåtoner

Stauder i blåtoner.

Joda jeg har faktisk stauder som har andre farger enn oransje. Nå begynner så smått blomstringa av staudene. Rosene lar vente på seg. Det er bare ikke stabilt varmt nok. Det er ikke nok med to dager med mellom 15-20 grader før det faller ned i 10-12 og rene syndefloden.


Min lilla rhododendron har begynt å blomstre. Den sturer litt etter at jeg grov opp en syrin som sto helt oppi den i fjor. Den skal få et nytt hjem når den er ferdig å blomstre.

 

 


 Blå valmuesøster blomstrer mer og mer for hvert år. Denne og en til sådde jeg for noen år siden og er nå drøye 1,5 meter høy.


Meconopsis Hensol Violet sammen med blå valmuesøster. Begge sådd fra frø. Tok frø i fjor og sådde i vinter. Har nå masse små spirer som vokser og gror.

 

 

Alliumene har startet fargefesten. De er bare så fine og gjør så mye av seg. Her står de sammen med rød sjerneskjerm.

 

 

Gressløken har jo også pene blomster. De selvsår seg noe innmari, men er så god til matlaging at de er tilgitt :)

 

 

Disse husker jeg ikke hva de heter, men vokser egentlig hos naboen - på grensen til min hage. Tror jeg skal grave opp ei tue og flytte inn i et bed når alt blir mer ferdig.

Etter tips fra gode hagebloggvenner så heter denne Honningknoppurt :)

 

 Endelig begynner syrinene å blomstre med sin nydelige duft. Det er syriner overalt i Tromsø og når alle blomstrer samtidlig dufter det i hele byen.

Det ble litt hvitt i alle blåtonene. Denne blir ikke mer enn 3 meter har jeg lest. Den passer godt til å ha i en liten hage og som vindskjerming.

 

 

Bonica har begynt å blomstre, men den har jeg kjøpt i år og har derfor fått litt bedre klima enn de som har stått ute hele vinteren.

Det skal regne heftig de neste dagene. Jeg har heldigvis fått plantet de fleste rosene i større potter mens jeg venter på å få ferdig bedene. Hansarosene mine (som står i jorda) har lagt seg helt flate under tyngden av regnet på bladene. Jeg har fått satt ned blankmispelhekken og "mulchet" rundt plantene, nå skal jeg få lagt duk og dekkbark over for å holde ugresset unna. 

Ønsker god kveld og nydelig hagevær til alle!

 

9 kommentarer:

 1. Hei Lena. Så mye fint som blomstrer hos deg. Her venter vi godt og varmt vær. Veldig forskjell på dette landet. Den blå du ikke vet navnet på, mener jeg er honningknoppurt. God uke til deg, og jeg håper du får bedre vær.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Ja honningknoppurt var det. Skal oppdatere med riktig navn. Det skal heldigvis bli varmere til helga her også. Har måttet "lide" oss gjennom hele uke med 10 grader og regn.
   Lena

   Slett
 2. Hei!
  Det er flott å se hvordan det gror til. Vakre blåtoner. Er veldig glad i blått. Den perioden hvor det lukter syriner overalt, er en fantastisk tid.
  Hvis jeg var deg, ville jeg ikke ta inn honningknoppurt i hagen. Den er nydelig, men sprer seg veldig. Det gjør den i hvert fall her.
  Ha det godt og god natt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne! Det er bare det at det som sprer seg uhemmet hos dere i gode, vekstvennlige klima, sprer seg ikke i det hele tatt her :). Honningknoppurten har stått på samme sted i årevis uten å ha flyttet seg en millimeter. Derfor tror jeg at jeg tar sjansen. Det samme gjelder blankmispel og mange andre svartelistede sorter. Det er rett og slett for kaldt! Bortsett fra lupin, den sprer seg uhemmet.

   Slett
 3. Sånne vakre toner. Valmuesøstrene var bare helt lekker. Jeg sådde frø i fjor, men spirene har råtnet:( Kanskje jeg skal prøve igjen. Honningknoppurt er kjempefin, men jeg angrer på at jeg plantet en i bedet mitt. De sprer seg noe voldsomt. I vår spadde jeg opp min og satt den i utkanten av hagen. Fremdeles kommer det stadig opp avleggere overalt i bedet den sto. Helt utrolig. Heldige du som har kontroll på den.

  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannicke! Det er nok mer naturen og muligens gressklipperen som har kontroll på honningknoppurten. Jeg sådde frøene til blå valmuesøster i fjor høst og satte de ute i snøen. De liker det ikke for varmt. Og DET er det ikke her! :)
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 4. Hei. Flotte blåtoner og valmuesøster er jo så utrolig flotte! Jo tøffere klima, jo flottere blir de vistnok.
  Honningknoppurt sprer seg heller ikke så mye her, kan jo ha noe med klima å gjøre dette. Jeg har en hvit variant også og den har nesten ikke vokst så det er mulig at den er noe lettere å tøyle.
  Håper dere får ordentlig stabilt sommervær snart så rosene dine kan ha rosefest!
  Ha en fortsatt fin sommer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann! Ja tror nok det har mest med klima å gjøre i forhold til spredning av planter som sprer seg som ild i tørt gress i mildere klimasoner.
   Nå er det meldt noen dager fremover med over 15 og til og med kanskje opptil 20 grader! Det er kanskje det rosene trenger for å åpne seg? Jeg begynner å bli alvorlig utålmodig. Ikke engang de herdigste rosene har åpnet seg enda, men så har det også vært usedvanlig kaldt i hele sommer. Klemasisene har bare strukket seg 20-30 cm så det blir vel lite blomstring denne sommeren. Jaja - men nå.... :-)
   Kos deg i hagen du også,
   Lena

   Slett
 5. Nydelige blomster, og jeg synes nesten det er magi over alt det vakre som spirer opp fra den mørke jorden på våren og sommeren. Jeg blir respektfullt og takknemlig. Fortsatt god sommer. Den er ikke over før den er over.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...