Etiketter

søndag 26. mars 2017

Månedens bilde

Mars
 Temaet for Blommig fredag er månedens bilde.
Mars er hos oss enda en veldig vintermåned - men litt vårfølelse sånn innimellom. Jeg drømmer meg bort med å følge de som blogger lengre sør i landet og se på Garderners World - alle sesonger jeg kan finne 😊.




I dag er det snøstorm - vel, iallefall kuling.
Vi ser knapt over sundet til Kvaløya. MEN det er plussgrader i drivhuset :)

Så kan det plutselig være sånn og det tiner på veiene og drypper fra taket.

I natt ble klokka stillt en time fremover og vi har offisielt sommertid - det betyr at vi er inne i den fineste tiden på året. Det spirer og gror i planterommet og jeg gleder meg.

Det er små knopper på dahliaknollene og jeg har satt crocosmia løkene til driving. Neste helg skal jeg montere den nye drivhusvifta og "fyre opp" drivhuset for sesongen. Det trengs for nå buler snart veggene i planterommet.

God søndag :)

søndag 19. mars 2017

Roser

Flere roser ☺️

Har vært innom Hesleberg Gartneri i Asker igjen i dag og sikret meg enda noen flere roser. Nydelig dag og akkurat sånn som det er hjemme rundt 17 mai tider. Så Østlandet er ca to månder foran oss i Tromsø nå på våren.
Blommig fredag hadde "glede" som tema. Dette må være glede.
Bilde fra gartneriet med utsikt over Oslofjorden.

Viser IMG_2985.JPG

Fikk med meg rosene Frühlingsduft, Lady Emma Hamilton og Rose de Rescht. Litt styr å ha de med som håndbagasje hjem, men pyttsann. Rosene sto klar til henting da jeg kom på gartneriet. Utrolig service!

 


Rose de Rescht er en damaskrose og oppgitt herdighet varierer, men jeg antar sånn ca H6. Visstnok opprinnelse fra Rescht i Persia, noe som er usikkert. (bilde hentet fra internett) Hadde ikke tenkt å ta med meg denne nå, men fristelsen ble for stor.
Mariann som har bloggen Vårli har de fleste av disse rosene - hennes hage ligger i Valdres i sone H6-7. Selv om de har betydelig varmere sommre så har vi mildere vintre. Kanskje det jevner seg ut litt. Hun får iallefall til disse rosene der. Så da må man bare prøve.

Bilderesultat for rose frühlingsduft 

Rosa Frühlingduft, en pimpernellrose eller spinosissimarose foreldlet frem av Kordes. Denne varierer også i oppgitt herdighet, men jeg antar ca H6. (bilde hentet fra internett)

 

Rosa Lady Emma Hamilton er den første Austinrosa jeg prøver å plante ut i hagen. Ifølge Hesleberg gartneri skal den ha H5-6 så da så 😊!

Da er det 5 roser som skal finne sin plass i hagen til våren.
Glede! 

Ha ei fin våruke dere i sør og ei fin vintervåruke dere i nord.

torsdag 2. mars 2017

Hekkeplanter, busker og trær

Hekkeplanter med mer.

 

Jeg har to buksbom planter som står i potter i drivhuset (som ikke er oppvarmet) gjennom vinteren. Jeg har ikke turt å plante de i bakken enda, men det kan hende jeg prøver, eller tar stiklinger og prøver de i hagen. Jeg har hatt plantene i 3-4 år nå og de greier seg helt fint til tross for kulden og mørket.

Jeg har lyst å prøve å så både buksbom, agnbøk og bøk fra frø. Kankje kan det at plantene er oppalet i dette klimaet gjøre de mer herdige?
Jeg fant masse forskjellige spennende frø:

European hornbeam - agnbøk

Lace Leaf Japanese Marple - flikladet japansk lønn

Korean Boxwood - koreansk buksbom (litt herdigere, men langsomtvoksende)

Common Privet - Liguster

Fagus Sylvatica - Bøk

Azalea Mixed Species - Azalea

Buxus Sempervirens - vanlig buksbom

Miscanthus sinensis (new hybrids) - silkekinagress

Har lyst å plante hekk - og det er greit med alperips, men kunne godt tenke meg eviggrønn hekk, eller som agnbøk og bøk, som beholder bladene på og dermed gir mer ly for vinden.
Uansett det blir gøy å prøve. Dette blir jo et langtidsprosjekt uansett 😃 men tålmodighet er ikke min sterke side.

Jeg tester også ut om barlind klarer seg. Jeg har en som jeg kjøpte for 3-4 år siden som greier seg fint og vokser som bare det. Det er en taxus hillii tror jeg. Jeg synes det er sååå fint med disse lave hekkene rundt bedene som rammer inn. Vel, det er verdt å prøve. Kankje et eksemplar eller to blir ekstra herdige? 

---*---* to be continued *---*---

Ha en finfin kveld.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...