onsdag 30. september 2020

Mot avslutning av hagesesongen

 Jammen er det siste dag av september. Også denne måneden kan man gjerne bare fort glemme. For et helsikkes uvær det har vært! Meteorologen sa i dag at det hadde vært målt over 50 meter i sekundet ute på Hekkingen fyr, en av øyene utenfor Kvaløya her. Vi har hatt 5(!!) høststormer allerede. Det har falt over 1100 mm nedbør hittil i år - kanskje ikke så mye i forhold til Bergen og Vestlandet, men det har falt nedbør omtrent hele tida. Vi hadde 3 uker i juli uten noe særlig regn. I dag har det stort sett vært sol og fint vær, men det har regnet litt også. Sabla irriterende!
Men.....med en gang det blir litt oppholds så slipper "depresjonen" og humøret blir bedre - jammen ser det ut som det samme skjer med hagen. Nå har vi hatt det varmere de siste dagene enn vi har hatt det i august og september. Rosene blomstrer igjen og høstfargene tar over mer og mer. Jeg har fått høstet alt i grønnsakshagen og drivhussesongen skal avsluttes til helga.

Her kommer litt roser...

Endelig blomstrer Bonica. Jeg trodde den var avgått med døden i vår. Det tok lang tid før det kom skudd fra rota. Men rett før jeg hadde tenkt å grave den opp så var det skudd der. Ikke rart det tok litt tid før den tok igjen det tapte.

 


New Dawn - prinsesserosa som Mariann Svingen kaller den, blomstrer alltid sent hvert år. Den skal jo være H6, men likevel blomstrer den mye senere enn foreksempel Rhapsody in Blue. Jeg skjønner ikke hvorfor. Nå har den fått en ganske vindskjermet plass mot sør også.

 

 

John Davies er en ny Kanadisk klatrerose av året. Jeg kommer muligens til å erstatte New Dawn med denne. Er lei av å vente hele sommeren på at New Dawn skal blomstre. Litt utydelig bilde da det var litt lite lys da jeg tok bildet. Det blir tidlig mørkt/skumt om ettermiddagene nå.

 

Morden Sunrise blomstrer og blomstrer. Jeg plantet den der jeg hadde plantet det jeg trodde var Foetida Bicolour. Men den jeg hadde plantet var bare gul - og jeg er ikke så begeistret for gule roser. Denne er orange og blekner til gult etterhvert. Det kan jeg tolerere 😊.


Rosa Maidens Blush blomstrer tappert i regnet. Jeg er så glad for at begge rosebuskene overlevde behandlingen de fikk på forsommeren. Nå skal de snart få en dyne av kukompost rundt føttene som takk for jobben.

 

Har høstet alt nå og plantet hvitløksfedd. Noen hadde jeg fra det jeg høstet nå i år og fikk kjøpt endel settehvitløk fra Nygård hagebruk. Deilig å holde på ute når det ikke høljer ned konstant.
 
Her sett fra motsatt retning. Hadde enda fiberduk over dahliaene fordi det hadde vært ganske kaldt ei natt. Heldigvis nådde det ikke helt null, men det var rim på plenen og is på frontruta på bilen. Nå skal det heldigvis ikke være nattefrost på ei stund.

 

Høstfarger....🍁🍀🍂Villvin som jeg har kjøpt i sommer. Den skal også få herde seg en vinter i drivhuset før den får sin plass i hagen. Der jeg har tenkt å plante den skal det graves neste sommer - så jeg må pent vente. Trodde kommunen skulle komme å grave i sommer - men neida. Er vel ganske typisk.

Alunrot/heuchera i alle slags farger er bare så fint og dekorativt. De passer liksom til alt.

 

 

Trosset regnet og de 5-6 gradene og dro ut på tur forrige uke.
Det er jo unektelig vakkert dette også til tross for gråvær.

Men ble fornøyd når det ble litt mer sånn...
Da håper jeg at vi får litt "indian summer" på tampen. Etter den supersene våren tenkte alle at, ja, DA får vi iallefall en fin, varm høst......
Kanskje litt plaster på såret i oktober?

Ha en nydelig uke alle 🍁🍁🍁

Lena.
 

 

 

8 kommentarer:

 1. Hei Lena!

  Jeg skal vokte meg vel for å klage på været, for i forhold til deg har jeg ikke noe å klage på! ;)
  Jeg hadde blitt værflyktning for lengst, men vi venner oss til været der vi er vokst opp. Men det høres heftig ut for meg som bor på Østlandet og ligger i le av fjellene. Vi er ikke vant til sånt vær her :)
  Uansett har du nydelige roser, og det er jo så gøy at du får alle de til å overleve hos deg og blomstre!
  Jeg håper at snøen og kulden uteblir lenge hos deg!
  Trøsteklem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!
   Nei det nytter lite å klage på været, men jeg gjør det likevel. Jeg blir innmari værsyk innimellom - er den første til å innrømme det :)
   Jeg er så grenseløst sta når jeg har satt meg noe fore -og jeg VIL få til roser. Blir jo også da sykt stolt når jeg lykkes med noe. Så det er artig med utfordringen det er å hage i dette klimaet. Men det skal også sies at frustrasjonene er mer en gleden noen ganger - spesielt når en ser uendelig sol og varme på Østlandet og det er 7 grader og regn her.
   Det er ingen løsning å flytte - man skal ha en jobb å noe å leve av også :)
   Takk for trøsten, klem fra Lena

   Slett
 2. Hei Lena

  DEt ser nu godt ud i din have - roserne fra Morden er nok noget af det mest sikre hos dig!

  Flotte billeder!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Tusen takk for det! :)
   Ja jeg kommer nok til å satser mer og mer på kanadiske roser, men må jo likevel prøve og feile litt med hva som overlever her. Litt utfordring det også.
   Ha en flott uke,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena!
  Når jeg ser på bildene dine fra hagen, er det nesten ikke til å tro at været har vært så dårlig. Det er imponerende hva du får til.
  Utrolig fine bilder du har tatt av naturen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Anne!
   Det er utrolig at det i det hele tatt vokser når det er så kaldt. Nå fikk vi jo heldigvis nesten to uker med finvær på tampen. DET var deilig.
   Ha en flott uke,
   Lena

   Slett
 4. Du har nå mye fint da, til å være nær sesongslutt, og for noen himler dere har hatt i det siste. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Det ble da ganske bra etterhvert - takk og pris. Litt finvær på tampen av høsten. Ja solnedgangene er legendariske når det er skyfritt på denne tiden.
   Ha en flott uke,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...