fredag 4. oktober 2019

Senhøst og oktober

Nå lakker det og lir mot snø og vinter. Det er knapt nok over 4 grader om dagene, men bikker ikke helt under null om nettene. Men jorda er blitt kald.
Semptember kom og gikk. Jeg rakk ikke skrive mange innlegg på bloggen. Men jeg har derimot fått gjort endel ting ute.
September begynte varm og fin og over gjennomsnittet temperaturmessig - for så å gå over til å bli under gjennomsnittet temperaturmessig i andre halvdel. Sommeren 2019 har kommet med 12 dager over 20 grader eller mer fra juni- september. Hvis jeg sammenligner med Bodø, som ikke er såååå langt unna - så har de hatt over 30 dager med 20 grader eller mer. Harstad ligger også betraktelig over Tromsø i antall varme dager.
Jeg gjør dette - ikke for å plage meg selv - men for å realitetsorientere med tanke på hvilke klimatiske utfordringer jeg har og hva jeg kan forvente av overlevelse og blomstring.
Det kan være at stauder foreksempel har H6-7, men blomstring i juli til august. Det betyr at de kanskje rekker å blomstre i august til september her. Altså at de kanskje ikke rekker å blomstre før frosten. Da orker jeg ikke bruke energi på disse plantene.

Da jeg begynte med dette innbildte jeg meg at kystklimaet var mildere enn innlandet. Og det er det jo - om vinteren. Min erfaring er at sommervarmen er minst like viktig. Det har vi lite av her - derfor rekker ikke alt å utvikle seg til å rekke å blomstre.
Så det begynner etterhvert å demre litt og jeg kan mer treffsikkert plukke ut planter som vil greie seg. Det vil jo selvsagt ikke si at jeg ikke stadig prøver ut nye ting.

På grunn av alle de overfor nevnte faktorene, har jeg satt meg fore å bygge opp alle bedene slik som dette. Det gir bedre drenasje og  varmere jord tidligere på sesongen - sånn at plantene kommer tidligere i gang i den korte vekstsesongen de har til rådighet.
Nå ble jeg ferdig med dette bedet. Her har jeg plantet forskjellige peoner, noen hosta, alunrot, en solhatt (som jeg håper skal greie å blomstre tilslutt) og en mengde med vårløker. Her skal jeg ha sommerblomster til sommeren og noen flere stauder.

Høstfargene er her. Blankmispelen begynner å kle seg i sin røde ballkjole. Nå skal jeg bruke helga til å rake løv hos meg selv og alle naboene - for å samle til løvkompost og til å legge rundt endel tandre planter.


 Ringblomstene er enda nydelige til tross for 3 frostnetter

 


Vi har hatt mange fin solnedganger i det siste. Vi får ta med det som er fint, selv om det er kaldt. Rylliken Cerise Queen.

 

 

Denne var fin!! :)

 Jeg sådde endel av dahliaene 'Bishops Children' i vår. Det har brukt lang tid å utvikle seg. Det begynte vel først å blomstre etter at jeg flyttet de inn i drivhuset. Antakelig ganske enkelt fordi de trenger bittelitt varme for å blomstre. De skal få stå litt til mens jeg plukker buketter med blomstre.

Nå er imidlertid alle som sto ute i potter gravd opp og tatt inn. Jorda er på plass i pallekarmene som trengte å fylles opp.
Nå gjenstår det bare å binde opp busker og roser sånn at de ikke knekker under all snøen som legger seg, legge granbar og muche  rundt roser og legge løv rundt stauder.

Vel, det er vel ettpar ting til som må gjøres.
Imens får vi nyte solnedganger og nordlys

 

 
Det er bra sterkt nordlys når det kommer så godt frem på et vanlig mobilkamera.

Ha ei fortreffelig helg alle.

Lena.


8 kommentarer:

 1. Hei Lena

  Ja, det er nogen imponerende nordlys - flot!
  Det er nogen fornuftige betragtninger du gør dig med vejret og klimaet hos dig.
  Og erfaringerne gør dit fremtidige plantevalg mere sikkert ja!
  God idé med højbede - og mon ikke din solhar kvitterer med en blomstring?

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Ja Nordlyset er flott.
   Jeg lærer litt etterhvert som jeg holder på.
   Høybed er nok løsningen her i mitt klima ja.
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena!

  Jeg blir så inspirert over over hva du gjør og skriver. Det handler om å ha en dialog om hva som er mulig.
  Utrolig flotte bilder av nordlys. Ja i natt blir det frost her. Gruer meg til å se resultatet i morgen, men sånn er det bare.
  God oktoberkveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Takk for gode kommentarer :) Jeg prøver jo å etterhvert innse hva jeg jobber mot og ikke alltid med.Det gjelder å utfordre elementene og se hva man kan få til.
   Ja nå meldes det skikkelig nattefrost her også fremover. Godt alle løkene er i jorda.
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena.
  Fantastiske bilder av nordlys. Folk reiser langt for å se det, men du har det rett utenfor stuedøra.
  Jeg er heldig som bor her hvor det meste går. Fornuftige betraktninger som du gjør. Høybed er ikke dumt. Skulle gjerne hatt det for å spare ryggen litt.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Ja jeg er klar over at jeg har det rett utenfor døra og helt gratis :)
   Du er helt klart heldig som slipper å hele tiden jobbe mot elementene, men kan jobbe med vær og føre.
   Høybedene blir dog ikke så høye at de sparer ryggen noe særlig :)
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 4. Gode betragtninger du har gjort om "det muliges kunst". Det er den slags erfaringer der kun kan gøre din have endnu dejligere fremover. Årene er selvfølgelige forskellige, men vi mærker nok alle tendensen til længere vækstsæsoner, og du skal så tilpasse dig de kølige sommermåneder. Tror vi bliver nødt til at tænke som du fremover, lægge de konservative vaner væk og tilpasse vores forventninger til klimaet.
  Utroligt flotte billeder af lys - både sollys og nordlys!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla!
   Ja vi har vel forskjellige ufordringer i nord og i sør - men like fullt utfordringer - enten det er tørke eller kulde. Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å legge til rette og utfordre det klimaet jeg har - og likevel få til det jeg ønsker - iallefall nesten.
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...