lørdag 21. mars 2020

Vårjevndøgn

Da kan man vel egentlig si at det er vår - når dagene blir lengre enn nettene. Men, det er et stort men - det ser alldeles ikke sånn ut ute. Vi nærmer oss rekordforhold når det gjelder snø. Det begynner smått å bli surrealistisk.
Anne i bloggen Hagen Vår skrev vinteren 2018 om Fimbulvinteren, da det bare snødde og snødde i sørnorge og det var overskyet hele tiden. Sånn har det vært her denne vinteren. Det har ikke vært mange soltimene fra sola kom over horisonten igjen 21 januar. Meteorologene sa det hadde vært litt over 7 timer sol da februar var over. Mars og april er vansligvis de værste snømånedene her i Tromsø. Det har iallafall slått til i år. Man begynner å bli mettet - for å si det litt forsiktig.
Jeg trøster meg imidlertid med at etter sånne snøvintere kommer somregel en god sommer. Så la meg håpe!🙏🙏🙏

Jeg tok mine fire pelliser frem og opp i dagslyset. Det begynte å plages med lus og jeg skylte av bladene i springen og gav de gjødsel. Det ser ut som de satte pris på behandlingen. Jeg er ikke bitt av pelargondilla, men denne var så fin at den ble med hjem. Kanskje tar jeg noen stiklinger og lager flere. Har noen røde hengepelargoner som står sammen med denne.
Det var deilig med litt farge.

Jeg har sådd praktspragle i år. Har blitt inspirert av Laura - som har youtube kanalen "Garden Answer". Hun har jo ørkenklima i Oregon - det kan jeg jo ikke akkurat påstå at jeg har - så jeg aner ikke hvordan den vil te seg i løpet av sommeren. Må vel bare prøve.

På planterommet er det full produksjon. Noen snegler har tydeligvis blitt med inn med noen potter og de driver å spiser på småplantene mine. Irriterende. Jeg må gå på sneglejakt med jevne mellomrom. Det begynner å bli kritisk fullt - derfor må jeg bare starte drivhussesongen selv om det er svært vanskelig å komme seg til drivhuset - som dere ser. Jeg skal vente enda ei uke - til ca 1 april.

 

Om ikke det var fullt nok, så fikk jeg en deilig pakke med stauder og georginer fra Garden Living som også må puttes i potter så fort som mulig.
Jeg har kjøpt et lite plastdrivhus på Biltema. Det er ca 4 kvm - som jeg har kledd med bobleplast utenpå. Jeg tenker å varme opp dette foreløpig, for å begrense strømregninga. Drivhuset er jo nesten som en fryseboks foreløpig, da det nesten er helt dekket av snø og det bare kommer lys inn gjennom taket - når det også ikke er dekket av snø. Etterhvert skal jeg avgrense ene halvdelen av drivhuset sånn som jeg gjorde i fjor. Det fungerte godt. Det ble fort varmt inni det lille drivhuset når jeg satte på vifteovnen - så dette blir nok bra!

 

 

 


 Her har jeg laget trappetrinn i snøen for å komme meg fra huset og ned til drivhuset - det er ganske mange meter høydeforskjell. Jeg må kunne bevege meg fra kjellerdøra til drivhuset med småplantene uten å kullseile nedover snøskavelen.🙈


Det er denne snøskavelen (snødeponiet - som nå strekker seg enda lengre bortover) som jeg må forsere fra høyre mot venstre - og ned snøhaugen, ned til drivhuset. En hel ekspedisjon!

 

Denne støtten til rosa Polstjärnen er snømåleren min. De nærmeste pålene måler 140cm over bakken. Dette bildet er tatt for noen dager siden. Nå kan jeg ikke lenger se noe av dette.

 

Her et sommerbilde til sammenligning.

Det passer godt å avslutte med et sommerbilde når vi er druknet i hvitt. Heldigvis er det meldt regn og varmegrader i noen dager - da håper jeg snøen smelter endel og synker sammen. Men - det kommer nok mer, det må vi iallefall være forberedt på.

Ha det godt alle i disse koronatider. Jeg er glad jeg har denne hobbyen nå som vi ikke får lov å gå på jobb. Det er mye mentalhygiene og helse i å tenke på noe helt annet.

God lørdagskveld.
Lena.
15 kommentarer:

 1. Det er en alvorlig mengde med snø dere har fått, håper den forsvinner fort med litt regn.
  Det var en fin farge på Pelargoneren din og så mange frodige spirer du har fått deg og
  pakke med planter i posten.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randine.
   Ja det har ikke vært mye klarvær siden januar, men men... Deilig med litt farge i hverdagen.
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 2. Hei, Lena. Det er vanskelig å forestille seg de snømengdene du viser, her har det vært to-tre dsger med snø i vinter. Her går det i mosefjerning i plenen, har god tid til å få bort mest mulig når det blir så mye hjemmetid. Ha en fin søndag. Hilsen Anne-Kriistin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne-Kristin!
   Ja jeg har litt vanskelig med å ta det inn selv he he, men heldigvis har vi nå hatt regn i ettpar dager og nsøen har sunket sammen og minket litt. Vi har enfa plenty å ta av. Mosefjerning høre ut som en veldig fjern (i tid) handlig for meg akkurat nå :).
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Jösses tänker jag på svenska... Så vansinnigt mycket snö! Men att strunta i virus och leva livet på ett bra sätt är sunt. Att odla sina frön och få igång växthuset låter skönt och bra. Pelargonen hade en ljuvlig färg - orange men ändå med en lyster av något annat...

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina!
   Ja det er deilig å bare strunte i coronavirus og snømengder og bare begynne med våren - inne.
   Noe annet nytter ikke uanset.
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 4. Hei Lena

  Det ligner virkelig vinter hos dig - med lyset er tilbage. Og indendøre har du forår!
  Jeg tror også på en super sommer, med gode temperaturer og regn sådan ca hver 14 dage:)

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Ja nettopp, inne er det vår! :) Nytter ikke å gjøre noe med det som er ute uansett.
   Ja satser på akkurat en sånn sommer :)
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 5. Du milde himmel! Hvilken vældig snemængde. Kan godt forstå du begynder at blive utålmodig.
  Håber det bedste for dit vejr og dit helbred!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja jeg blir jo utålmodig når jeg ser bilder fra lengre sør i verden, men det hjelper lite. Snøen ligger til den smelter uansett. Jeg blir mer utålmodig når det snør i juni - det er helt håpløst for da ønsker jeg sommer.Akkurat nå er det bare surrealistisk, men det er enda vinter her.
   Satser på en lang og varm sommer! :)
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 6. Hei Lena!
  Først av alt, er jeg så imponert over hva du får til. Ikke minst lysten og viljen. Det er så inspirerende. Det må jo være utrolig morsomt å få til på tross av. Selv om jeg har hage over 100 mil lengre sør, er det vinter her også. Vi har åpna veksthuset i dag med full varme. Det er ganske mange kuldegrader om natta.
  Fargen på pelargonien er utrolig vakker. Praktspragle har jeg også sådd og de spirer. Lykke. Jeg planter dahliaknoller etter den store gullmedalje. Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja det er det som er så fandenivoldsk arti - å få til på tross av. Men det er jo ikke alltid sånn at man får til da....
   Ja her blir det også dahlia og det spirer og vokser på planterommet. Jeg venter til over helga med åpning av drivhussesongen. Håper på litt mer snøsmelting før jeg begynner.
   Du har nok hage i underkant av 200 mil lengre sør. Vi regner 150 mil til Oslo herfra!
   Så artig at du finner det inspirerende, for jeg henter mye inspirasjon fra din hage og blogg - og programmet fra "Hagen Min"!
   Ha en fin dag i drivhuset :)
   Lena

   Slett
 7. Hei Lena
  Jeg ser at du har plassmangel inne, og utrolige mengder snø! Fyttikatta sier jeg :(
  Her er snøen nesten helt borte, og det er jeg glad for. Vi hadde det sånn i 2018 og da lå snøen bak huset til 13. mai.
  Flott farge på pelargonia! Jeg har tatt 6 stiklinger her, men synes mange av de er vanskelige å få røtter på.
  Jeg har hatt dilla på de før, men ble så lei lusa som kom hver vinter.
  Lykke til med drivhus og snøsmelting!

  SvarSlett
 8. Bevares Lena. Dette er da voldsomt.
  Jeg skal aldri klage på snøen her hos meg mere.

  SvarSlett
 9. Det er da helt utrolig hvor mye snø dere har i Tromsø! Det ser rett og slett kvelende ut, men jeg skjønner at det gjør en jobb med å isolere stammer og røtter fram til sola varmer skikkelig.

  Lurt med det minidrivhuset. Jeg har et omtrent like stort i "sol"veggen. Kanskje bobleplast kan isolere litt for vinden.

  God helg! :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...