Etiketter

onsdag 26. desember 2018

Årskavalkade

Hageåret 2018.
Det er jo i disse tider at det er årskavalkader for underholdningsåret, sportsåret osv osv. Da passer det vel å se tilbake på hageåret 2018.

#

Januar startet med relativt lite snø og kåring av den røde lupinen som årets staude- og den som hadde utmerket seg mest sommeren 2017.


 Fra å være en liten pingleplante - ble den kjempestor i pallekarmen. I år ble den derimot kvalt av et gedigent prydgress.

 #

Februar kom med arktisk tørke mens sørnorge hold på å snø ned. Her var det 5 mm nedbør i 6 uker og uendelige solnedganger. Jeg var godt i gang med frøsådd for sommeren som skulle komme (trodde jeg 😱)

Buxbomstiklingene tok alle som en og de står nå kaldt under verandaen og fryser og venter på å få komme inn i drivhuset til våren.

#

 I mars var jeg full av optimisme og hadde bestillt stauder fra GardenLiving og Bulbs.se og vi hadde fremdeles "tørke" og magiske solnedganger.

 Vi nærmet oss påske og til tross for ingen nedbør på minst 6 uker hadde vi nok snø.

#

April kom med påske og en alldeles herlig tur til Hagemessa på Lillestrøm. Tror det må gjentaes i år. Etter påske startet jeg drivhussesongen med de sedvanlige problemene. I år hadde jeg kledd hele drivhuset med bobleplast før jeg flyttet inn. Det reduserte varmeforbruket betraktelig.

Tomatplantene var godt i gang og det var enda litt plass i drivhuset. 

De første vårtegn (kjempekornvall) var også å skimte ute i bedene. Juu-huu!!

 #

Mai opprandt med usedvanlig varmt vær de første 14 dagene - og jeg ble helt i skyene av glede over alt som sprite og spratt overalt.

Snøstjernene gir etterlengtet farge om våren. Bjørka ble rekordtidlig grønn - før 17 mai. Rosene som sto i potter under verandaen hadde faktisk greid seg veldig bra og plenen var tørr og klar til å rakes til 12 mai. Alt bare velstand 😁...

men.....så var det slutt. Fra 16 mai skulle vi få igjen den nedbøren vi ikke fikk i februar og mars med temperaturer som mer ligner på vinter. Lite ante vi at det skulle vare ut juni måned. Bra man ikke vet egentlig.. Sørpå hadde de tropetemperaturer og holdt på å tørke bort. Vet likevel hva jeg ville ha valgt hvis jeg kunne...

På grunn av at første halvdel av mai var så varm - var likevel gjennomsnittstemperaturen varmere enn året før.

Rhododendron 'Morgenrot' hadde utvklet sine første blomsterknopper siden jeg plantet den for noen år siden.

#

Juni  kan vel kort oppsummeres slik - og ellers forbigåes i stillhet.

  

Mens uværet sto på fikk jeg gjort endel arbeid ute med forberedelse av bed og pallekarmer og tenkte at denne sommeren kom til å handle om struktur mer enn planter. På det tidspunktet hadde jeg gitt opp denne sommeren.

#

 

Fra og med første time i juli snudde været. TAKK OG PRIS! Jeg hadde ferie og hadde hundre prosent anledning til å nyte finværet. Ja, for 14 grader og sol føltes som rene sydentemperatur.
 Staudene eksploderte i det fine været og rosene blomstret samtidig som rhododendronene. Jeg fikk gjort uendelig mye hver dag og koset meg glugg ihjel med snekring, støping, graving og planting.

Rosa 'Frühlingsduft' som jeg hadde kjøpt i 2017 blomstret helt fantastisk sammen med Austinroser og andre mer herdige roser.

Så begynte min mann og Rolf- the snekker - å bygge drivhus. De ble ferdige med reisverket før vi dro på ferie.
Da vi kom tilbake fra ferie hadde det vært 12 dager med temperaturer mellom 20-25 grader og plantene hadde vokst noe voldsomt. Arti arti!

#

Hagen bruker vanligvis å være på sitt vakreste og mest frodige i august. Da begynner rosene å blomstre ordentlig og staudene står på sitt fineste. I år bar fremdeles hagen preg av å være en byggeplass. Værmessig begynte det godt, men så fikk vi igjen mye regn og tilbake til normale temperaturer.

Drivhuset hadde fått takplatene og bare siste finpuss gjensto. Det var ennå mye å gjøre med uteområdet foran drivhuset som skal bli grønnsakshage. Jeg hadde allerede bært utallige tonn med forskalingsblokker, kjørt utallige tonn jord og bært betongheller.

Min stolthet - rosebedet, før jeg fikk beiset plankene. Jeg er sykt spent på hvordan plantene vil klare seg gjennom vinteren 2018/19. Fremedeles mye rot rundt omkring. Noe jeg håper blir bedre til sommeren.

#

September var på det jevne værmessig. Men med denne månden kom også den første snøen - og jeg hadde ikke fått plantet alle løkene mine.

Hagen var frodig og fin og jeg hadde enda to drivhus. Rosene blomstret enda utrolig vakkert.
Her et lite utvalg 

Så langt kom jeg med grønnsakshagen og hellelegging foran drivhuset. Må vel innrømme at jeg er veeeeldig førnøyd med resultatet.

Sånn så det ut sist i september - men heldigvis smeltet snøen igjen sånn at jeg fikk plantet alle løkene - ca 230stk. Så det bør bli relativt spektakulært til våren 😊.

#

 Oktober kom med mye regn og dårlig vær, men jeg fikk da alle løkene i jorda. Her er Cleopatras nål (Eremurus robusta) plantet.

....og jeg fikk innviet drivhuset sammen med gode medhjelpere - etter å ha kjørt tonnevis med pukk og sand til drivhusgulvet. Og det gulvet er jeg bra stolt av også!! he he...

 #

Med november kom frosten og snøen for alvor og jeg ble først kjempeglad fordi det ikke var tele i jorda. Det betyr at snøen smelter fort om våren. Men så smeltet alt bort igjen og det ble mildvær - før det ble barfrost ei stund.
Rosa 'William Baffin' var enda nydelig til tross for frost og snø.

Jeg pyntet drivhuset med lysslynger, men de satt litt dårlig. Det fikk jeg fikset etterhvert. Med mørketida kom også all den koselige lyssettinga i hager, hus og i byen. Jeg fikk også malt innsiden av drivhuset hvitt og nordveggen lilla.

Sentrum i byen ble mørketidspyntet på slutten av måneden.

#
Desember begynte med lite nedbør og fint lys.

men faktisk sto det enda roser og blomstret i det uoppvarmede drivhuset!!

Her er rosa 'Romanze'.

Her har da virkelig snøen kommet. Jeg har måket av drivhustaket to ganger allerede. Pr i dag har vi 50cm snø.

Her er rosa 'Maidens Blush' godt dekket med snø.
Sola har snudd og vi går mot lysere tider igjen. Nå håper jeg bare snøen blir liggende og beskytte mine kjære roser og stauder.

Takk til alle dere som har trøstet meg gjennom mine litt deprimerende bloggposter i mai og juni. Jeg håper jeg kan skrive mer oppløftende ting om sommeren 2019. Jeg er jo like optimistisk hvert år. Nå skal vi begynne å så igjen og forberede sommeren som kommer. Alle hagehjerter gleder seg 💓

 

 

Fortsatt god romjul til alle 🌸🌺🌻🌼🌹


 

 

 

8 kommentarer:

 1. Hei Lena.
  I år var vi så heldig at vi hadde snø på julaften. Nå er det flere plussgrader og den har gått igjen.
  Fin årskavalkade. Nå får vi håpe dere får en bedre sommer i år.
  Det nye drivhuset ditt er flott.
  God romjul til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Godt Nyttår!
   Tusen takk. Ja vi håper alle på en fin sommer. Fos oss kan det muligens bare gå oppover :)
   Gleder meg veldig til å ta i bruk drivhuset ordentlig.

   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena

  Flot gennemarbejdet årskavalkade.
  Mon ikke 2019 bliver mere "normalt"?
  Hernede var det april der var kold - men vi fik jo en ekstrem sommer siden.
  Men hos dig er vejret jo et andet!

  Det bliver spændende at følge!

  Ha en dejlig romjul

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten oggodt nyttår!
   Ja håper 2019 blir mer normalt, for det kan muligens ikke bli værre. Må si muligens - for det kan sikkert bli enda værre.
   Men satser på en opptur denne sesongen.
   He det godt,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena

  Flott årskavalkade! Vi får begge håpe på en mer normal sommer ja. Her fikk vi ingen vår, og det gikk rett over i 3 mnd. med ekstrem varme og tørke.
  Så noe midt i mellom hadde vært fint :)
  Fortsatt god romjul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!
   Godt Nyttår!
   Tusen takk. Greit med et tilbakeblikk - får litt mer oversikt da. Hva var bra og hva var dårlig.
   Nå begynner i vi'n igjen :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Mange værrekorder dette året! Heldigvis vet vi ikke hva som kommer. Flott drivhus og nydelige roser!
  Kanskje vi sees på hagemessa? Jeg bruker å stå på hagegalstanden.
  Godt nytt hageår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villsore!
   Godt Nyttår!
   Tusen takk!
   Noen rekorder er mer behangelige enn andre, sukk! :)
   Ja da skal jeg søke deg opp på *Hagegal*-standen hvis jeg kommer meg dit. Hadde vært morro :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...