Etiketter

torsdag 17. august 2023

Årets prosjekter….del 1

 Noen er ferdige, noen er fremdeles i gang.....

Finværet fortsatte til midten av august og det ble konstantert rekordsommer. Sist vi hadde så mange dager over 20 grader var i 1960 og i 2013. Jeg tror vi endte med 27 dager over 20 grader. Noe som ikke er imponerende andre steder i landet, men her er det en sensasjon💖.
Nå er vi mer tilbake til normalen med regn og skyer langt ned i fjellsidene - men heldigvis tosifret temperatur på dagtid (ikke over 15 grader, men....). Vi er jo blitt bortskjemte.
Nå er hagen noe så sjeldent som nesten avblomstret. Det har jeg aldri opplevd før. Det gjør ingenting. Følelsen av å ha gjennomført sommeren er der - nå kan liksom høsten komme. Men nå er liljene i gang. De er så fine og jeg prøver å minne meg på at jeg skal nyte at plantene avløser hverandre. Jeg må huske å plante flere liljer på de riktige plassene sånn at de rekker å blomstre før frosten kommer.

 

Jeg begynte tidlig i vår med å renske murstein for sement. Jeg hadde en diger haug liggende og så ikke frem til denne jobben, men har jo lyst å bruke de til noe og da må jeg få vekk sementen. Jeg jobbet i fire dager med dette - og fikk stablet opp en fin stabel med murstein tilslutt. Dette området har jeg fundert på lenge hva jeg skulle gjøre med. Jeg hadde fire pallekarmer med stauder stående i disse. Alle var overvokst med ugress, pluss av det var et område jeg hadde satt fra meg en masse rammel. For noen år siden var det gerssplen her - nå var det bare ugress.

 Sånn så det ut i fjor sommer. En stabel med murstein, stauder, et nedrevet legjerde og masse rot.


Her har jeg renset det meste av mursteinene og bildet til høyre har jeg lagt opp en stor haug med ugress. Trærne har begynt å få farge.

 

Her (tv) har jeg gravd opp mange rhododendron og stauder som måtte stå i opplag mens jeg reparerte bedet til høyre i bildet. Bildet til høyre viser alle plantene plantet tilbake i bedet og jeg har fått flyttet alle pallekarmene som sto her og plantet noen av staudene i bed - andre fikk stå i potte enn så lenge.

 

Så langt kom jeg i dag. Planen er å legge duk over dette området og legge singel. Jeg skal få laget et eller annet vannspeil og fortsette med runde former i denne delen.

 Litt andre vinkler....

Jeg måtte flytte valmuesøstrene, men ventet til de var avblomstret. Nå står de i ei stor potte til jeg finner hvor de skal stå. Litt skummelt. Jeg vil ikke miste denne klumpen med valmuesøster.

 Fint arbeidsvær i ettermiddag. 12 grader og litt sol innimellom.

 

 Her står alle pallekarmene, mursteinene og alle leveggene som er halvveis ramlet ned

 Fjernet ugress rundt pallekarmene, leveggen i bakgrunnen og gravd opp en masse stauder.

Her står enda bringebærbuskene og bak de, valmuesøsteren.


Bringebærbuskene er flyttet og valmuesøsteren står for tur. All jorden er snudd med greip for å fjere ugress.Det er så deilig å se området rolig og jevnt og klart til neste steg..
Jeg bygget opp bakkanten av dette bedet. Det hadde rast ut nedover bakken. La vortepapp som jeg grov litt ned. For ned i bakken, bakom kanten, er det fullt av skvalderkål. Vil helst ikke ha den inn i bedet. Fylte opp dette bedet med endel av jorden som var i pallekarmene.Her har jeg plantet tilbake rhododendronene, julerosene, en hvit valmuesøster. Mer til høyre har jeg plantet roser og peoner da disse får mye mer sol.

Jeg kan ikke klage over arbeidsværet i sommer. Det har heller til tider vært for varmt - og jeg har sittet forferdelig mye på verandaen og kost meg i sola. Jeg skal få gjort så mye som mulig i høst, men stresser ikke med å bli ferdig. Jeg bestilte 2,5 tonn med singel for ei stund siden - og da lastebilen kom så det ikke ut som 2,5 tonn. Forsvinnende lite! Men jeg kan i alle fall begynne å kjøre utover litt. Må nok bestille ca det samme en gang til. Først må det planeres mer og tråkkes hardt. Jeg må fjerne mer jord for å senke nivået litt. Jorda bruker jeg i de opphøyde bedene for der er det sunket sammen endel.

Dette var litt. Det kommer mer😄

To be continued....

Lena🌸

 


4 kommentarer:

 1. Fantastisk flot arbejde du har lavet i den varme sommer! Det er den slags projekter der ender med at involvere hele haven, fordi man samtidig flytter rundt på planterne, og det er en hel triumf når det ender godt! - Og det gør det jo altid:-) Hyg dig med resten af arbejdet i denne del af haven! Jeg glæder mig til den spændende fortsættelse...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Tusen takk! :) Ja jeg håper alle plantene jeg flytter rundt vil greie seg. Det går jo helst godt.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena! Det er så morsomt med nye prosjekter. Fra man får ideer til det blir ferdig. Dette var det morsomt å se. Det blir kjempefint.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Tusen takk! Jeg tenker så det knaker dag og natt, hvordan jeg skal designe dette området. Jeg finner vel en løsning tilslutt. Uansett er det veldig tilfredstillende å se at hagen utvikler seg år for år.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...