torsdag 7. september 2017

Sen roseblomstring

Høst.

Vi har faktisk hatt fire dager med oppholdsvær etter hverandre og ok temperaturer. I august var det registrert regn i 27 av 31 dager. Blir ikke mye sommer av sånt.
Men bare ettpar dager med sol og over 15 grader så skjer ting veldig fort.

 Denne rosen greier jeg ikke å gjengi fargen på - den er enda mer dyprød. Desverre ingen duft. Heter 'Hope for Humanity'.
Er usikker på om den er herdig her, men det står at den er H6. Ser ut som en stilkrose og de bruker ikke være herdige. Den skal få stå i garasjen i vinter og få en plass i et bed neste sommer hvis den overlever.

 

 

 

Dette er 'Santana'. Den er lovlig sent ute med blomster, men nydelig dyprøde fløyelsblomster. Har lite duft. Ble plantet i bedet i fjor etter å ha stått ute vinteren i forveien i ei potte! Så vi  kan vel trygt si H6 iallefall.

 

 

 

'Lady Emma Hamilton' blomstrer for andre gang, så henne tror jeg må være mye herdigere enn mange andre Austinroser. To ganger blomstring i løpet av denne sommeren!! Nå skal det sies at den sto i drivhuset til i juli, men likevel. Det står at den er H5/6 så det tror jeg iallefall er riktig. Nydelig, sterk teduft og yndlingsfargen oransje.

 

 

 

 Jeg er usikker på om dette er 'Romanze' eller rosa 'Heidelberg'. Den var merket med begge navnene så jeg er veldig usikker. Den har ikke duft. Skal være H6 etter merkingen.

 

 

 


 'Hansa'rosa med 'Heidelberg'/'Romanze' i bakgrunnen. Hansa dufter himmelsk!

 

 

 

 'Aloha' måtte jeg kjøpe pånytt siden den andre frøs ned ganske mye og antakelig fikk frostskader. Etter at den hadde begynt å sprette i vår - så fikk vi snø og kuldegrader i slutten av mai - så den frøs helt ned. Den blomstrer helt fantastisk nå - og har nydelig duft. Rosafargen kan ikke beskrives. Er nok mer H5 enn H6. Den skal få stå i opphøyet bed til neste sommer.

 

 'New Dawn' har åpnet to blomstre nå og har mange knopper. Nå kan jeg også faktisk kjenne at den har god duft. Til sommeren skal den få en solid og ganske tett levegg å vokse mot. Den skal være H6. Flammentanz i bekgrunnen.

 

 

 

'Prairie Joy' har blomstret bedre enn noensinne i år - merkelig nok. Kan være at den begynner å vokse seg til. H7 vil jeg si. Fryser ikke tilbake selv om den står vindutsatt. Nydelig duft, skarprosa farge. Er nå blitt ca 170cm høy og ca 1m bred. Den blir sikkert både høyere og bredere.


Bildet yter den ikke rettferdighet. Den er skikkelig fin og frodig.

 

 

 

 'Maidens Blush' har endelig begynt å blomstre. Den har tusenvis av knopper og har sterk, god duft. Svakt rosa til hvit i fargen. Jeg tror den skal være en H7 rose, men fikk nok frostskader i sommer den også. Den fryser ikke tilbake.

 

 

 

 'Polstjärnan' blomstrer voldsomt når den først begynte. Får ikke vist blomstringen ordentlig mot den hvite veggen på huset. Vet ikke om den står på riktig plass - den bør kanskje få vokse opp i et tre eller noe sånt som er mye høyere enn den støtten den har nå. H7/8, svak duft, små blomster i klaser. Her fra en annen vinkel med røde lupiner, blå riddespore, revebjeller og Helenium 'Moerheim Beauty'.

 
 Rosefatet med Lady Emma Hamilton, Flammentanz, Santana, Romanze/Heidelberg, Maidens Blush, William Baffin, Prairie Joy, New Dawn, Lykkefund, Aloha og Hansa.
Trenger jeg å si at det dufter himmelsk?

 


 Nå er det endelig blitt mørkt nok om kveldene til at solbrudene har begynt å blomstre. De er blitt store tuer etterhvert og jeg tror kanskje at jeg kan dele de opp til våren. De står sammen med stjerneskjerm og kallrøde hestemynte/monarda - som også akkurat har begynt å blomstre. Herlige knallfarger.

 

 En ny gul solbrud som jeg selvsagt ikke husker navnet på akkurat nå- helt til høyre sees gule liljer som vanligvis blomstrer mye tidligere.


Nå er det tid for å høste stangsellerien, hvitløken (som jeg allerede har laget flette av) og tomater og lage opp masse pastasaus for vinteren. Det er alltid stas.

Siden alt er så sent i år - kommer det nok flere bilderas med planter. Gøy når det endelig blomstrer selv om det er september!
Ha ei fortsatt fin uke.

 

14 kommentarer:

 1. Hei Lena. Mange nydelige rosebilder. Er spent på de rosene som står i knopp her springer ut. Her er det veldig mye regn og mer skal det bli. Jeg mener det er klatrerosen Heidelberg. Den har jeg også. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hann-Lise!
   Ok da er det nok Heidelberg. Takk for tips! Blir spennende å se om den greier seg her. Planen var å kjøpe Romanze.
   Ha en flott helg,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena

  Den ligner helt klart 'Heidelberg', 'Romanze' er jo lyserød:)
  Imponerende så meget du har i flot vækst og roserne ser usædvanligt sunde ud!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Takk, da er det nok Heidelberg jeg har kjøpt. Er ikke sikker på at den er herdig her. Vi får se. Rust og svartflekk trives ikke så godt i kulden - noen fordeler er det da meld kaldt klima. Kan ikke påstå at det er varmt og fuktig her ;)
   Ha en flott helg,
   Lena

   Slett
 3. Så utrolig mange flotte roser du har. Har du vært innom bloggen til Mariann Svingen (valdreshagenmin.blogspot.no), hennes hage er i H7 og hun har også mange roser (50). Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Ja jeg følger bloggen til Mariann med begeistring. Hun har nok et betydelig gunstigere klima selv om hun etter sigende har H7. Jeg sammenigner ofte temperaturene her og der og det er relativt stor forskjell for å si det forsiktig. Med sterk vindskjerming har hun nok mer H5 stort sett. Jeg har kanskje mildere vintre, men det er også det hele. Til tross, så prøver jeg meg på de samme rosene som hun gjør :)
   Ha en fortsatt flott helg,
   Lena

   Slett
 4. Mange fine roser du har. Gøy å se flere alternativer for oss som trenger litt hardføre roser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Ja det er bare å forsøke å se hva som gå ant! :)
   Lena

   Slett
 5. Du verden, for en roseblomstring hos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heia!
   Joda det ble litt blomster tilslutt. Lovlig sent, håper det blir lenge til frosten kommer. Koser meg med duftende roser akkurat nå.
   Ha ei fin helg,
   Lena

   Slett
 6. Wow! Så mye roseblomstring du har nå!
  Jeg kjenner at jeg fikk lyst til å skaffe meg Prairie Joy. Må prøve å huske på det til våren.
  Skulle ønske at man kunne sende duft også gjennom bloggen. Da hadde nok rosefatet ditt stått på skjermen min hele kvelden :)
  Gerd Ellen

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gerd Ellen!
   Ja Prairie Joy er fin, frodig og sunn rose med god duft. Kan ikke bli bedre - herdig også!Blir spennende å se hva som vil blomstre til neste sommer av det jeg har anskaffet i år.
   Jeg har sett på forandringene du har gjort i hagen din også - kjempefint og inspirerende.
   He en strålende uke,
   Lena

   Slett
 7. Himmel, for et vakkert rosehav. Du har mange fine sorter. Santana er en hardhaus. Den har overlevd enhver vinter hos meg, blitt over to meter høy og har svære klaser av store roser. Lever med at den ikke dufter, når den byr på så mye annet. New Dawn skal jo også tåle mye, men min har fryst helt ned hvert år, så nå har jeg gitt opp. Håper din klarer seg fint.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannicke!
   Ja Santana har til og med greid seg gjennom en vinter i potte, dog godt pakket inn. New Dawn fryser ned endel hver vinter men kommer med friske skudd hver vår. Har hatt den i ganske mange år nå. Skal sørge for ar den får en varm vegg eller mur å vokse mot til neste sommer. Satser på at det gir positiv effekt.
   Ha en fin helg,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...