mandag 28. august 2017

Hage-erfaringer

Nå er det høst.

Jeg har gjort meg noen gode og dårlige erfaringer denne sommeren. Den dårlige er at det ikke er noe jeg kan gjøre når det ikke blir ordentlig sommer. På innlandet, i Målselv, har de allerede hatt første frostnatt og det var nysnø på Tromsdalstinden i går. Akkurat i kveld er det faktisk 12 grader enda kl 21 - veldig uvant.

Fokuset har også vært på å bli ferdig med husrenovering og få tilbake den normale tilværelsen. Hagen har egentlig seilt sin egen sjø - og i år var det kanskje den beste sesongen for akkurat det. 

Peonen Duchesse de Nemours har akkurat åpnet første blomsten. Sinnsykt sent! Men likevel en overraskelse siden den brutalt ble spadd opp i juni.
I det hele tatt har alle staudene som ble plantet i dobble pallekarmer omtrent eksplodert i vekst. Spesielt den røde lupinen. Så jeg har lært at også stauder liker god jord og god drenasje.

Ikke akkurat et syn for øyet med sementblander og det hele. Men den røde lupinen, prydgresset og de andre staudene har tydeligvis kost seg. En hvit lupin som jeg sådde i fjor ble også flyttet og den har også vokst masse og blomstrer 

 Den er blitt litt angrepet av snegler, men greier seg fint likevel. Det rare er at hostaene får stå i fred, men ikke lupinene.

 

 

En av overraskelsene har vært lavendelen som jeg sådde i fjor og plantet ut på slutten av sommeren i fjor. Jeg var spent på om den hadde greid seg. Ja, den fikk god dyne og hadde det ganske tørt under dekket. Jeg la masse pukk og lecakuler nederst/dypest og jord blandet med grus som plantene ble plantet i.

Sånn ser "hekken" ut nå.

 Den får heller ikke altfor mye sol siden den er klemt litt mellom jordbærbedet til høyre (sør) og trappa. Den får direkte sol først på ettermiddagen (de få gangene de faktisk er sol!), men det er jo ellers mye lys her om sommeren. Den blomstrer til og med!

 

 

 

 Endelig begynner Moerheim Beauty å blomstre - men den ser litt pjusk ut stakkar etter alt regnet og kulden.


 Polstjärnan som vanligvis skal blomstre i slutten av juni, har endelig begynt å åpne blomsterklasene sine. Er jo fin da!

 

 Rett før Ildkaprifolen 'Dropmore Scarlet' åpner blomstene sammen med spirea 'Diable D'or'

 

 Prairie Joy er ekstra frodig i år og kommer med mange sterke skudd fra bakken. Dufter nydelig.

 


 Erteblomster må jeg bare ha - og som alt annet har de først begynt å blomstre nå. Jeg passer på å ta inn blomster i vaser hele tiden for maximal nytelse.

 

 Til tross for spinnmiddangrepet har også crocosmiaene fått noen blomster. Disse er selvsagt fordrevet i drivhus - eller hadde de vel ikke blomstret før neste år :)

 

 


Jeg skal prøve meg på rosa Lykkefund også. Den har masse knopper og jeg skal ta noen stiklinger før den får overvintre i garasjen sammen med alle de andre rosene jeg kjøpte i år som jeg ikke har fått satt i jorda.
Jeg skal prøve å få tatt stiklinger av alle siden de fleste som har peiling mener roser på egen rot er herdigere. Og herdigere - det er noe jeg sårt trenger.

Jeg planlegger å lage alle bedene heretter opphøyde. Ikke bare litt, men ca 20-40cm. Det er tydelig at plantene trives bedre i de bedene siden jorda er god og alt regnet som vi har blir effektivt drenert bort.

Blir spennende, jeg gleder meg allerede! :)

Flammentanzen blomstrer så fint at, selv om den omentrent er bakbundet for ikke å touche veggen som har fått nytt panel er nymalt. Kan nesten se at den gleder seg til å få strekke seg ut igjen.

 

Nå får jeg bare håpe at høsten er litt barmhjertig og gir oss noen flere dager før frosten og snøen kommer. Vi har enda ikke hatt helt tre månder uten snø.

Ha det godt.

10 kommentarer:

 1. Hei Lena. Trasig når det blir sånn. Vi har heller ikke hatt noen særlig sommer, men ikke så kaldt som dere. Vi får håpe på noen skikkelige soldager, og de skal nytes. Her er sneglene i full gang med hostaene. Jeg har tatt mange i år, men fremdeles dukker de opp. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Ja vi får bare håpe det beste. Anser hagesesongen for i år avsluttet. Skal høste det som kan høstes, så får jeg heller planlegge neste år. Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Riktig frodig blomstring, tross alt! Ja, pallekarmer gir eksplosiv vekstkraft har jeg også erfart. Opphøyde bed er også bra. Nesten et under at lavendelhekken overlever :o

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villrose!
   Ja noen positive overraskelser får man da heldigvis. Såfår vi se hvordan det går til vinteren :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena

  Ja, vejret bestemmer meget!
  Men det er da fantastiskt så meget du har så flot nu!
  Her er det frøsætningen der er igang - stort set. Og du har lækre sommerblomster:)

  Spændende med at du tager stiklinger - så risikerer du jo heller ikke vildskud hvis rosen går til - måske får du til gengæld en del udløbere, men det vil nok være meget forskellig1.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Utløpere skal jeg takle. Ting sprer seg ikke uhemmet i mitt sklima sånn som det gjør hos dere i varmere klima. Her er vi sjeleglad hvis noe overlever hehe.
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 4. Hei!
  Det blomstrer vakkert hos deg nå. Blir imponert over hva du får til. Hekk ev middelhavsplanter er kjempeflott.
  Håper snø og frost holder seg unna.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Takk for det - jeg prøver så godt jeg kan.
   Ja frosten kan bare holde seg unna enda en månde - minst! :)
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 5. Frodig i hagen din til tross for omstendighetene. Utrolig at du får lavendel til å overvintre. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Lavendelen overlever sikker bare pga av min stahet, men den får litt særbahendling for å si det forsiktig.
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...