onsdag 18. oktober 2017

Sesongavslutning

Vinteren er snart her.

Jeg har endelig fått vasket drivhuset og samlet sammen alt av potter som skal vaskes før allt snør ned. I år kan jeg stå under den nybygde verandaen -som er kledd inn med vegger og dør og godt lys. Der kan jeg stå beskyttet fra alle værelementer og gjøre den kjedeligste hagejobben, men som jeg setter veldig pris på at jeg har gjort når våren kommer.

Det blomstrer som bare det enda. Dette er en av de orange meconopsis valmuene. Den har blomstret lenge nå. Dette blidet ble tatt 6 oktober. Vi har enda ikke hatt under null grader. Jeg har en gul dahlia som enda står rakrygget i sin potte. Den trives nok ikke i 4-5 plussgrader og øsepøse regn. Jeg graver opp knollen når den første frostnatta har tatt den.

Ellers har jeg satt ned bambuspinner ved de plantene som må holdes oppe mot snøen. De fleste må bindes opp for ikke å brekke under metertykk snø - som det vil bli på ett eller annet tidlspunkt. Jeg har tatt inn det meste av eksotiske planter - bortsett fra vifteplamen. Jeg synes den skal få naturlig lys så lenge den kan - for den tåler MYE.

Det mest naturstridige er dette: 

 Lavendel"hekken" som blomstrer. Bildet tatt 15 oktober. Forhåpentligvis blir den litt mer ordentlig hekk neste sommer

 Jeg skal klippe den ned før den får vinterdynen sin over seg som hindrer høstregnet å gjøre den gjennombløt.
De siste dagene har det regnet masse, men heldigvis vært oppholds innimellom, men skrekkelig kjølig. Nå meldes det temperaturer ned mot null på natta og bare 1-3 grader på dagtid. Så nå blir det nok snø om ikke så lenge.

 Vakre høstfarger

 Alle bjørketrærneog stort sett rognetrærne er nå uten løv. Jeg har raket løv til den store gullmedaljen for å ha som isolasjon rundt potter med roser som skal overvintre under garasjen (i store isoporkasser) og som jeg har lagt rundt busker og roser i hagen. Jeg har også samlet endel i poser for å lage løvkompost. Det tar bare så innmari lang tid før løvet blir til kompost i og med at det ikke skjer noen kompostering i løpet av vinteren. Så det tar vel ekstra lang tid her oppe - som med alt annet. 

Sukk!

 

Jeg tok litt bilder av blomstringen den 6 oktober. Her er et lite bildedryss:

Azalea luteum med fine høstfarger

Niobe

New Dawn


Hagerly Hybrid


Blir ikke nydeligere enn dette. Lady Emma Hamilton til venstre.


Har også plantet orange (selvfølgelig) Cleopatras nål x4 og håper jeg lagde god nok drenasje for knollene og satt tulipanløk og andre vårblomstrende løker omtrent overalt der jeg kan komme til. Nå gjelder det å begynne å frøplanlegge for neste vår, sommer. Jeg bestemmer meg hvert år at nå skal jeg ikke kjøpe så mye frø, men går på en smell hvert bidige år!! :)
Har enda igjen å surre hyssing rundt roser og busker, rydde og vaske potter. Ikke det mest sexy og lystbetonte hagearbeidet det der.
Ha det fint alle....

4 kommentarer:

 1. Hei Lena. Veldig blomstring det var hos deg så sent på året. Jeg har mange roser stående i potter. Det eneste jeg gjør er å fylle på godt med jord. Flott med lavendel. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise.
   Det holder nok ikke å dekke til pottene her når høstregnet setter inn og deretter kuldegradene. Alt bunnfryser og dør. Men får det derimot stå tørt så tåler de fleste planter voldsomt mye frost-er min erfaring.
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 2. For et herlig bildedryss. Det gjorde godt på en særdeles våt og grå dag her øst. Så utrolig flott farge på Valmuesøsteren din. Aldri sett den før. Og så blomstrer den ennå...!!
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannicke!
   Ja det har blomstet til "the bitter end". Men i går kom snøen og nå er det ca 10 cm. Håper det blir liggende for det er null tele i bakken. Tivlsomt om den blir liggende, men man kan jo håpe.
   Ha en fin søndag,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...