Etiketter

søndag 13. november 2016

Forsøk I - Wallflowers

 

 Har tenkt å gjøre et forsøk med det de på engelsk kaller wallflowers - eller gyllenlakk på norsk. Etter å ha sett på Monty Don på Garderners World til krampa tar meg, så må jeg bare prøve. Han skryter sånn av kombinasjonen tulipaner og wallflowers og at de dufter så godt. Aner ikke om de er herdige her, men man vet aldri med stauder. Derfor prøver jeg ut tre forskjellige måter.

1. Jeg sådde disse i mai og har plantet noen ut i en pallekarm- de står ubeskyttet hele vinteren bare med snø over seg. De ser litt stusselige ut allerede etter langvarig barfrost :(

2. Jeg har satt noen inne i drivhuset. Der får de stå tørt selv om de får det minst like kaldt som de som står ute. De ser litt friskere ut om enn litt slappe.

 3. De siste har jeg satt i råkjelleren som holder ca 4-8 grader gjennom vinteren. Disse ser jo friskere ut - bare de ikke begynner å vokse for tidlig til våren. Ja ja - det er jo hele poenget. Hvis noen av alternativene fungerer, så blir dette fast innslag i vår/sommerhagen. 

Wallflower eller gyllenlakk er toårige stauder sånn som revebjelle. Har prøvd å google, men finner ingenting om dette for norske forhold. Det kan jo selvsagt være en pekepinn. De finnes i mange forskjellige farger. Jeg har sådd de røde som det er bilde av øverst og noen som er orange.

Vel, da er det bare å vente til våren og håpe at vi snart får snø som kan isolere mot kulden. Da skal jeg komme med en oppdatering på hvordan dette forsøket gikk. 

Fortsatt god søndag! :)

 

Oppdatering 26/2-17

Sånn ser plantene ut i drivhuset i dag. Overraskende bra etter en lang og kald/mild vinter. Inne i kjelleren er de enda litt sprekere. Ser ut til at de kan være mulig å overvintre hvis de står litt beskyttet. Vi får se...

2 kommentarer:

 1. Hei,spennende prosjekt, håper en av variantene lykkes. Jeg hadde en kjøpt lilla gyllenlakk overvintret en vinter, den var helt fantastisk blomstret fra tidlig vår til frosten kom, men andre vinteren forsvant den. Jeg trodde de kom både som toårig og staude og at den jeg hadde var en staude, men det kan selvsagt ha vært en toårig. Jeg bor i sone 2 i Haugesund, så det er jo et lite klimasprang opp til deg.
  Ha en fortsatt fin søndag, hilsen ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
 2. Hei!
  Takk for at du var innom og kikket. He he blir nesten litt starstruck av at en erfaren blogger og bokutgiver sktiver på bloggen min. Ekstra arti det!
  Jeg skal komme med oppfølger til våren så får vi se hvordan det gikk! :)
  Lena

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...