Etiketter

torsdag 2. mars 2017

Hekkeplanter, busker og trær

Hekkeplanter med mer.

 

Jeg har to buksbom planter som står i potter i drivhuset (som ikke er oppvarmet) gjennom vinteren. Jeg har ikke turt å plante de i bakken enda, men det kan hende jeg prøver, eller tar stiklinger og prøver de i hagen. Jeg har hatt plantene i 3-4 år nå og de greier seg helt fint til tross for kulden og mørket.

Jeg har lyst å prøve å så både buksbom, agnbøk og bøk fra frø. Kankje kan det at plantene er oppalet i dette klimaet gjøre de mer herdige?
Jeg fant masse forskjellige spennende frø:

European hornbeam - agnbøk

Lace Leaf Japanese Marple - flikladet japansk lønn

Korean Boxwood - koreansk buksbom (litt herdigere, men langsomtvoksende)

Common Privet - Liguster

Fagus Sylvatica - Bøk

Azalea Mixed Species - Azalea

Buxus Sempervirens - vanlig buksbom

Miscanthus sinensis (new hybrids) - silkekinagress

Har lyst å plante hekk - og det er greit med alperips, men kunne godt tenke meg eviggrønn hekk, eller som agnbøk og bøk, som beholder bladene på og dermed gir mer ly for vinden.
Uansett det blir gøy å prøve. Dette blir jo et langtidsprosjekt uansett 😃 men tålmodighet er ikke min sterke side.

Jeg tester også ut om barlind klarer seg. Jeg har en som jeg kjøpte for 3-4 år siden som greier seg fint og vokser som bare det. Det er en taxus hillii tror jeg. Jeg synes det er sååå fint med disse lave hekkene rundt bedene som rammer inn. Vel, det er verdt å prøve. Kankje et eksemplar eller to blir ekstra herdige? 

---*---* to be continued *---*---

Ha en finfin kveld.


6 kommentarer:

 1. Hei!
  Hvis buksbomplantene klarer seg i potter uten oppvarming i veksthuset, vil de klare seg også i jorda. Det blir ofte mye kaldere her enn i Tromsø. Her overlever også buksbom i potter,utrolig nok. En plante jeg bruker, er alperips. Den er veldig fin å forme. Nydelige om våren. På NMBU på Ås bruker de den flere steder. Og de klipper den på spennende måter. De vokser fortere enn buksbom. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja jeg har også alperips og blankmispel som små hekker og tenker nok at det er det lureste å bruke, men jeg vurderer også barlind - siden den ene jeg har prøvd ut ser ut til å vokse jevnt og trutt. Jeg har lyst å prøve å så de forskjellige fra frø og se hvor godt de klarer seg. Jeg tror jeg prøver å ta stiklinger av der to plantene før jeg setter de ut i hagen sånn i tilfelle. Takk for tips! :)
   Lena

   Slett
 2. Ja, de sier at et kaldt drivhus er kaldere enn ute, minus vinden. Buksbom skal egentlig bare klare seg til sone 3, men det vet kanskje ikke din? Du har nok rett i at planter avlet opp fra frø tåler mer enn hvis de er dyrket fram et annet sted. Jeg har aldri tenkt på å så buksbom, har tatt stiklinger og det går fint, men den vokser jo utrolig sent. Du kan kanskje også lage sånne lave hekker av gran? Eller isop, kom jeg på, den er herdig til sone 8. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   He he nei de vet nok ikke hvor de befiner seg. Isop må jeg google - den kjenner jeg ikke. Jeg blir nok å ta stiklinger av mine to buksbomplanter før jeg planter de ut i hagen - kansje jeg fant to ekstra herdige eksemplarer?
   Problemet her hos meg er kanskje ikke kulden, men den sinnsykt våte høsten, og dermed blir plantene stående i våt og deretter frossen jord, Ingen god kombo.
   Takk for flere gode tips. Blir spennende å se hvordan frøplantene vil trives.
   Lena

   Slett
 3. Jeg kjøpte frø fra Chiltern i fjor, og det er et kvalitetsfirma som jeg ser det.
  Stiklinger av Buksbom (fra i fjor) har rotet seg i ei potte, og noen stiklinger blir utplantet i år.
  Så ser jeg hvordan de klarer seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg er spendt på frøene. Så bra at du har god erfaring med firmaet. Jeg får følge med på bloggen din og se hvodan stiklingene klarer seg hos deg. Spennende å prøve uansett. Det blir jo uansett en tålmodighetsprøve.

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...