Etiketter

torsdag 21. juni 2018

Knopper

Årets lyseste dag.

Vi må slå på lyset inne på årets lyseste dag. Det er høstmørkt ute. Det fortsetter med regn og 8-9 grader. Samme været er meldt hele neste uke. Glad jeg skal reise bort denne sommeren. De to foregående årene har vi vært i Tromsø for å spare penger til oppussing av hus. Aldri mer!
Folk er så værsyke at det er helt tragikomisk - og jeg er sikkert den verste av alle. Er enda medlem i ei facebookgruppe som heter 'Hage i Nord-Norge'. Det er mye snakk om været for å si det forsiktig.

Det begynner så sakte å knoppe seg og blomstre litt i hagen. Sibirvalmuene begynner å spre litt farge. Denne blir orange når den åpner seg. 


Alliumknopp - de står relativt stille i sin utvikling. Det har ikke skjedd så mye siden sist jeg tok bilde.


Azaleaknopp 'Knaphill Pontica' (varmgul). Den eneste på planten :) men det er 100% mer enn i fjor. Det er da bra forbedring.


Azaleaknopp 'Gibraltar' - som har mange knopper. Den ble plantet i fjor høst. Gleder meg til blomstringen. Denne er orange.Rhododendron 'Polarnacht' (hehe så beskrivende - kunne ikke passe bedre i min hage) - også plantet i høst, har masse knopper. Mørk lilla.Geum har begynt blomstringen og har mange knopper. Nydelig plante og herlig farge.


Marthagon liljene har enda litt igjen før de blomstrer. De blir flere og flere hvert år. Jeg plantet 5 liljeløker for noen år siden. Nå aner jeg ikke hvor mange som kommer opp. Skal ut og telle senere :) Noen har selvsådd seg også til og med.Meconopsis 'Hensol Violet' kommer til å blomstre om ikke så lenge. Den blå har ikke dannet blomsterknopper enda.


Det tar vel enda en måned før peonen blomstrer, men den har enda noen flere knopper enn i fjor. 'Karl Rosenfield' Rød/rosa.Dette er peon 'Nippon Beauty' Blodrød. Har kjøpt den i år så den er kommet litt lengre enn de som har måttet leve i dette klimaet hele våren/sommeren så langt.


Sådde en del paradisspinner frø i år og plantene er blitt store. De er kommet ut til herding stående lunt i pallekarm foreløpig - og har begynt å blomstre. Det er første året jeg får de til å blomstre.
Så den største overraskelsen:

Rosa 'Frühlingsduft' som jeg plantet i potte i fjor sommer har plutselig utviklet mer enn 20 blomsterknopper. Vel og merke har den stått tørt og vindstille i vinter, men like kaldt som ute. Verken rosa alba 'Maxima' eller Kystviterose har utviklet blomsterknopper enda. De har stått under samme forhold. Namdalsrosa hadde små knopper den 21 juni i fjor - ikke antydning i år.
Jeg trodde nesten ikke det var mulig at det ble senere enn i fjor, men ting er enda senere i år. Jeg tenker kanskje forklaringen på Frühlingsduft er at den fikk avmodnet ordentlig i fjor siden den hadde lang vekstsesong i drivhuset. Noen som vet?


Rosa 'Prairie Joy' har også fått mange blomsterknopper. De er ikke kommet like langt som Frühlingsduft. Men ting er i alle fall i emning om ikke annet.
Hager i H7 og H8 på Østlandet har hatt roseblomstring i nesten to uker allerede. Sonereisene i sør og nord har gått i motsatt retning i år. Vi har reist mot Svalbard - dessverre for oss.

Tulipanene står jo lenge i dette været. Synes jeg ble heldig med fargene i år. Nydelige er de - og husker naturligvis ikke navn siden jeg plukket løse løker hos Nygård Hagebruk. Lett å gå bananas i "Plukk og Mix" disken 😂


Nå skal vi begynne å flytte gammeldrivhuset og begynne å grave for ringmur i helga. Lurer på hvordan jeg skal få berget tomat og agurkplanter. De må nemlig være utenfor drivhuset ei stund mens vi flytter det - og når det absolutt ikke skal være mer enn 7-8 grader så tenker jeg de kommer til å mistrives voldsomt. Ja ja det får nå bare gå.

Har bestilt noen flere roser fra Dragland Planteskole utenfor Harstad. Måtte bare. Jeg aner jo ikke hvor jeg skal plassere alt - men har en liten plan for noen av de. Får bekymre meg for det senere. Luksusproblem 😊

I morgen er det fredag igjen - ønsker alle ei god helg.


10 kommentarer:

 1. Håper dere får litt sol og varme etter hvert. Vi har jo blitt skikkelig bortskjemt i år, men nå er det mer normalt med vind og regn. Min tujahekk heter KJempetuja Plicata, jeg ble anbefalt den fordi den tåler mer vind enn Brabant. Du kan jo plante en og teste :) Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Takk for tipset - skal sjekke om noen har!
   Vi er i k k e blitt bortskjemt i år det kan slåes fast. Om det blir litt bedre vær nå så er likevel halve sommeren gått og det blir lite tid. Men men det er som det er.
   God helg til deg,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena.
  Jeg vet ikke hva jeg skal si. Vi har hatt noen dager med regn og surt vær. Hva skal dere si? Håper at dere snart får varme og flott vær. Fine bilder du viser selv om det er knopper. Snart springer de ut skal du se. fin midtsommer til deg Lena.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise!
   Jeg håper dere sender litt sol og varme hit. Vi er inne i 5 uka med drittvær nå. Det begynner å tære på hagemotet og motivasjonen. Jeg får glede meg over det som blomstrer etterhvert. Er ute og gjør litt i hagen i helgene, ellers er jeg ikke ute. For vått og kaldt.
   God helg,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena

  Imponerende så meget der alligevel klarer sig, med knopsætning og blomstringer!
  Men goderne er sjældent ligeligt fordelt og vejret slet ikke. Hernede er det tørken der tales om -især for landmændene har det også økonomisk betydelse...
  Vi håber det bedste for alle!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Takk for det, jeg håper også, menige må innrømme håpet svinner etter at ukene går. Trist for bøndene som trenger vann til sine avlinger.
   God helg,
   Lena

   Slett
 4. Hei
  Dårlig vær skaper i alle fall ikke noe hagelyst, og jeg skjønner at du er værsjuk. De siste årene vi hadde dårlig sommer, så var hagelysten helt på bunn. Håper det blir bedre etter hvert, for du har jo mye blomstring i vente.
  Ønsker deg en fin midtsommer.

  Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Viviann!
   Ja den er på bunn nå. Glad jeg skal reise bort snart. Dette er ikke greit.
   God midtsommer til deg også,
   Lena

   Slett
 5. Hei Lena!

  Det er jo i hvertfall fremgang hos deg. Her blomstrer martaginliljene nå, så du er ikke så langt etter ;)
  Jeg prøver jo å trøste deg så godt jeg kan. Dere burde få sydenreise på blå resept.
  Nippon Beauty så veldig fin ut!

  Fortsatt god helg!
  Klem, Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!
   Setter pris på trøsten for den trengs. Neste uke kommer til å fortsette på samme måte. Det er vel straffen for at vi hadde 6 uker med oppholdsvær i februar-mars. Men jeg vil mye heller ha et tonn med snø om vinteren( den beskytter) enn null sommer om sommeren. Jeg vil bare vekk nå, driter i hagen. Det er ikke noe jeg kan gjøre nå uansett.
   Ha ei flott helg du også,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...