Etiketter

mandag 2. september 2019

Høst

Det er blitt september og det er jo egentlig høst. Men jeg synes jo hagen nesten er på sitt fineste enda. Sommerblomstene blomstrer og høststaudene strutter. Rosene blomstrer som bare det og har enda masse å gi.
Jeg har så smått begynt å høste grødene fra grønnsakshagen. Jeg er overrasket over hvor godt det har vokst. Det viser seg igjen at god jord er alfa omega for avling, trivsel og frodighet både når det gjelder grønnsaker, sommerblomster og stauder (busker og trær).

 Valmuene er så vakre der de lyser opp med sine skarpe farger. Jeg skal være tideligere ute å så neste år.
August har vært på det jevne i år,  1,1 grader over gjennomsnittet som er 11,7 grader. Men siste halvdel har vært mye varmere enn gjennomsnittet. Det er vel det jeg observerer hvert år - at det er uvanlig kaldt om våren (les: juni) og desto varmere langt utover høsten.

 

 

Jeg har høstet hvitløken. Er ganske fornøyd med avlingen. Den har nok kunne blitt bedre hvis jeg hadde gjødslet og vannet litt mer. Skal være flinkere neste år. Rødløken ble laber - det fungerer dårlig å forkultivere den. Jeg tror setteløkene må settes rett i jorden der de skal stå. Ellers flopper de bare og slutter å vokse.
Fennikkelen er gedigen og jeg høstet de første nypotetene i går. De var nydelige og passelig store. Skal høste potet etterhvert som jeg har bruk for de og la de vokse så lenge de kan.
Brokkoliene er også kjeeeempeschvære. Blomkålen var litt blandet. Et hode ble kjempefint og to andre ble litt så som så.
Grønnkålen er enorm og jeg vet ikke helt hva jeg skal bruke den til.


Neste år skal jeg også få knødd meg til å så gulerot og salat. Det er jo sånt man bare må ha i en grønnsakshage.

Sett fra en annen vinkel. Nærmest er det musling squash som står litt mer beskyttet.

 

~~~***~~~ Polstjãrnan blomstrer alltid senere enn de fleste andre rosene. Den står nok veldig vindutsatt - antakelig tilsvarende H9 😜🙈
 Humle på solbrud 'Moerheim Beauty'. Det var tydeligvis snadder.

 Hestemynten - eller Monarda - sprer seg og blir et større felt etterhvert. Men jeg tror det går litt på bekostning av min Moerheim Beauty - så det kan hende en av de må flytte.


 Her er rosa 'Prairie Joy' i samplanting med achillea/ryllik 'Cerise Queen'. det ble nå ganske fint synes jeg.


Rosebedet leverer så til de grader at jeg ser at jeg må flytte noen av rosene. De er blitt for store for plassen de har til rådighet. 40 cm elevasjon og masse god kumøkk har gjort underverker. Her er 'Bonica' sammen med marikåpe, steppesalvie og kattemynte og den røde rosa 'Heidelberg' i bakgrunnen.

Endelig begynner det å bli grønt foran rosebedet og allt skrotet som har ligget rundt er ryddet bort. Neste sommer er det andre problemområder som må røskes litt opp i. Jeg håper at jeg enda får gjort litt mer denne høsten. Jeg fikk selvsagt ikke gjort alt jeg hadde satt meg fore, men ganske fornøyd likevel.

 


Arti med de blå blå riddersporene mot kveldshimmelen.

Nå skal jeg komme meg hjem fra jobb.
I går fikk jeg flyttet en rhododendron som var kvalt av en blå valmuesøster. Håper den får det bedre og mer plass i surjordsbedet. Det er en haug med planter som skal flyttes. Jeg må omrokkere endel på roser og stauder. Tenker jeg skal prøve å få gjort det klart til flytting nå i høst - så kan jeg grave opp alt når det er i hvilemodus tidlig på våren. Vel - det er iallefall planen...

Ha ei god uke alle,
Lena

6 kommentarer:

 1. Hei Lena

  Alletiders at du stadig har flot blomstring af så meget.
  Lækre kombinationer du viser:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Ja sommeren hos meg er egentlig juli og august og begynnelsen av september. Tusen takk! :)
   ha en fin uke,
   Lena

   Slett
 2. Så mye fint som blomstrer hos deg fortsatt! Fine samplantinger. Det er morsomt å se hva som passer sammen. Moerheim Beauty har blitt kjempestor her. Det kan ikke ha for nærgående naboer :)
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Tusen takk! Ok da skjønner jeg hvorfor den sliter litt. Hestemynten er veldig nærgående blitt.
   Ha ei flott uke,
   Lena

   Slett
 3. Du har hatt litt av en knallsesong! Det bugner og blomstrer i alle kriker og kroker. Ja, jord og gjødsling er oppskriften. Så gøy! Jeg er besatt av valmuer og det var et nydelig bilde. Vaiende og som gjennomsiktig silkepapir.
  God uke.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannicke!
   Ja denne sommeren har vært litt snillere enn i fjor. Vi har enda ganske bra temperatur - iallefall over tosiffret.Måtte det enda komme varme dager. Tusen takk - ja valmuene er vakre. Det er føste året at jeg har de plommefargede. Blir nok en gjenganger det!
   God helg når den snart kommer,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...