torsdag 12. september 2019

Siste sommerdag

Jeg anser den fantastiske sommerdagen vi hadde i går som den siste denne sesongen. Nå meldes det kaldere fremover og det berømte høstregnet er kommet for å bli ei stund. Jeg fikk tatt ut masse planter ut av drivhuset og kastet i komposten. Det ble med en gang mye bedre plass :)
Jeg kunne holde på ute i shorts og bikinitopp helt til kl 19:30! Det er heller uvanlig. Det var enda 17 grader kl 21.
Jeg har høstet mye fra grønnsakshagen. I går tok jeg opp de siste potetene - så nå skal jeg på selvplukk til helga - sånn at vi har til resten av vinteren.
Jeg er bare overhode ikke klar for høst og vinter. Hagen strutter enda og georginene har såvidt begynt å blomstre. De jeg har i potter skal få komme inn i drivhuset sånn at jeg får forlenget sesongen litt.

På grunn av høstregnet er det utrolig viktig å legge til rette for god drenasje for plantene. Derfor er planene å bygge opp de fleste bedene i hagen. I går fikk jeg gjort ferdig ett av de. Nå skal det bare fylles på jord.

Sånn så det ut i begynnelsen. Jeg prøver å gjøre det enkelt for gressklipping.
Plantene som står der nå er sommerblomster som må gå i komposten.

 Nå må jeg også få beiset plankene bakerst, men det kan hende jeg må vente til våren/sommeren 2020.

 


Her tenkte jeg at jeg skal ha peoner og hosta. Ikke for høye stauder da jeg ikke ønsker at de skaper for mye skygge for drivhuset. I tillegg ligger det mye snø her om vinteren og jeg må trø over snøen for å komme til drivhuset. Hvis jeg da planter roser eller busker - vil det bare bli herpet hver vinter.
Dere får garantert oppdatering til våren. Tenkte også selvsagt å plante vårløker her.

 

 Rosene og staudene er bare helt fantastiske enda. Har ikke hjerte til å røske opp noe for å plante vårløker. Det får vente litt enda.
 Heuchera er en favoritt i år også. Jeg må prøve å finne navnene på disse. Det blir nok flere planter etterhvert. Bladdryss fra rosa 'Louise Odier' sammen med Achemilla Mollis - Marikåpe.

  Hestemynten har spredd seg masse. Stakkars solbruden min tror jeg må få et nytt hjem til våren.
 Cosmos og Strandkattehale sammen Rosebedet. Min pride and joy :) Er så søkkfornøyd med at alt vokser så det knaker. Og ikke lite stolt he he. Vi har hatt noen eventyrlige solnedganger - og her er eremurus robustus foreviget med kjempestore frøkapsler.Rosa 'Maidens Blush' blomstrer ivrig til frosten kommer. Bilde tatt ut av stuevinduet :) Austinrosa 'Lady Emma Hamilton' er en favoritt med sin nydelige farge og duft. Den skal klare seg ute i vinter for første gang. Jeg har ei til i reserve i tilfelle det går åt skogen. Jeg husker ikke navnet på denne klematisen, men det er den første jeg har fått til å blomstre ordentlig ei stund før frosten kommer. Det har sikkert med jord og leforhold å gjøre - som med rosene. Denne fargen er bare magisk. Austinrosa 'Munstead Wood'. Visttnok oppkaldt etter hagen til hagelegenden Gertrude Jekyll.Etter å ha blitt halvt oppspist av kålmøll, har nå blomkarsen stått opp fra de døde og begynt å blomstre. Både Cordylinen og alunroten har trivdes i potta i sommer. De har fått mengder med valurt/comfrey gjødselvann.

Nå skal jeg prøve å få fyllt det nye bedet med kompost etter lasagnemetoden. Det er mye masse som må til for å fylle det, så jeg må bruke alt jeg har tilgjengelig.
Så må jeg vel etterhvert innse at høsten er her og at vårløker og hvitløk må plantes, og sommerblomster må kastes.
Sukk!

God torsdag til alle,
Lena

 

4 kommentarer:

 1. Hei Lena!

  Så fine solnedganger hos deg! Her har det regnet i evigheter, så nå skal vi få litt opphold. Munstead Wood er en fantastisk rose. Heuchera har jeg fått helt dilla på. De er så fine, og det finnes så mange navnesorter.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 2. Hei Lena.
  For noen flotte solnedganger. Her forsvinner den bak et stort funkishus. Munstead Wood har jeg anskaffet meg i år. Heuchera har blitt en dille her pgså. Så frodig og flott det er hos deg Lena.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 3. Hei Lena

  Ja Munstead wood er en ualmindelig vellykket Austin rose!
  Dit rosebed ser i det hele taget rigtig godt ud:)
  Højbede må være sagen ja.

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
 4. Skønne billeder af årets sidste sommerdag! Det går så hurtigt nu, men du har jo så meget der stadig glæder et varmt havehjerte.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...