Etiketter

søndag 3. mai 2020

Evig vinter og drivhusliv

Jeg er så uendelig lei av å skrive om vinter og uvær at jeg har ikke orket å blogge da jeg bare føler at det blir en evig, lang klagesang. Men nå må jeg dokumentere litt for min egen del i det minste. Det skal jo være en hagedagbok. Jeg kan komme tilbake til værstatistikken tilslutt.

Det som berger meg er jo drivhuset - og det å kjenne at det er vår og sommer et sted jeg kan "rømme" til. Jeg kan helt miste tid og sted der nede.
Jeg hadde det nok mye bedre (mindre værfrustrert) før facebook og sosiale media kom inn i bildet. Da var jeg ganske uvitende om hva andre foretok seg i hager rundt omkring i vårt langstrakte land. Nå blir jeg revet med og forventer at ting skal skje her også. Jeg skrev visst tidligere i år at mars er den første vårmåneden. Det er den alldeles ikke her. Det må jeg huske på!!!! Mai er første ordentlige vårmåneden. Etter det har vi en arktisk sommer. Også det verdt å huske på. Det er ikke det samme som i tilsvarende klimasoner i andre steder i landet. Når jeg går rundt og har forventninger om noe som ikke blir oppfylt, da blir jeg så frustrert. Jeg har lovet megselv at jeg skal prøve så godt jeg kan å slutte med det 😊.


1 mai fikk vi oss en fin skitur. Her er Lyngsalpene i all sin prakt.

I drivhuset vokser det så det knaker og de første sommerblomstene begynner å blomstre. Grønnsaker og frukt er på vei. I år har jeg kommet litt tidligere i gang med endel ting.
Rosene og trærne er senere i år enn ellers. Det har vært kaldt og lite sol - antakelig derfor. Disse står jo utenfor det teltet jeg har laget av bobleplast - så blir mye kaldere om nettene i den delen.

 

 

Klatrerosa Aloha begynner å bli skikkelig stor. Nydelig farge på bladene når de springer ut.

 

 

Her står rosene, tulipaner, busker og trær linet opp. Gleder meg til fargeeksplosjonen. Matrialene til høyre skal jeg beise og bygge opphøyde bed av.

 

 

Morelltreet mitt.  Det beste som finnes er solvarme moreller💓

 

 

Japanlønnen begynner å folde ut sine røde og grønne blader (to trær tvunnet sammen). Den skal avherdes etterhvert og stå ute i hagen.

 

 

En av plumeria plantene har fått komme ut av planterommet og har fått større potte og mer jord. Kjære lille plante, kom med blomster!!

 

 

Øverst kommer bifftomaten Brandywine med blomster og det er allerede kart på cherrytomaten 100/1000.

 

 

I dag åpnet den første cosmosen som jeg har sådd selv. Nesten som julaften for en hagegal😅 - og en av zinniaene er rett rundt hjørnet.

Jeg har sådd salatmix og isbergsalat. Håper å være litt tidligere selvberget med salat i år.

*^*^*^*

Litt værstatistikk....

Ja vi har mye snø - og i år er heldigvis ikke normalår. Dette er et av nabohusene i gata. Jeg kommer nok ikke til å kunne rake plenen før i juni i år. Det meldes om 2-4 grader og regn/sludd utover uka så det tiner ikke voldsomt fort akkurat. Vi ligger 4 uker etter 2019 i forhold til snøsmelting.
I januar og februar hadde vi 7,8 soltimer (delvis mørketid), mars 58 soltimer (ca 2,5 døgn) og ingen dager uten nedbør, april (tom 21/4) 71 soltimer - 3 døgn. Vi endte nok på endel mer siden vi hadde 3 dager med finvær helt på slutten av måneden. Bare de første 14 dagene i april kom det 1 meter snø. 31 mars hadde vi allerede 156cm. Akkumulert, har vi fått over 7 meter snø i løpet av denne vinteren. Rekordvinteren i 1996/97, kom det nesten 9 meter. Er glad jeg ikke var her da og heller levde det glade studentliv i Australia🙏
I år velger jeg meg IKKE april!
Kom mai du skjønne milde - gjør skogen atter grønn.....

 


Hortensiaen som jeg overvintret i kjelleren får større og større blomsterhoder. Husker ikke helt hvilken farge det er på denne. Enten er den lysrosa eller så er den lilla. Den andre hadde også mange blomsteremner, men de tørket inn alle som en. Skjønner ikke hva som skjedde? De fikk da samme behandling med vann og gjødsel.
Det er vel ikke alt man skal skjønne.

Ha ei fin ny uke allesammen💖

Lena


10 kommentarer:

 1. Hei Lena!

  Jeg forstår godt at du er frustrert! Det hadde jeg også vært. Det er ikke noe å få gjort med været, så det må vi ta som det kommer. Det er vakre bilder du tar fra skiturene dine om ikke annet 😊
  Drivhus er redningen her også når været er guffent. 1.mai var det hvitt her tidlig om morgenen, så det er ikke tropevarme her heller for øyeblikket 😉

  Ønsker deg en varm mai!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!
   Ja jeg har sett at det har vært hvite plener sør i landet også. Jeg prøver å forsone meg med at det er litt naturstridig det jeg holder på med, men det har tatt noen år å innse det. Kanskje vi får en varm sommer etter å ha hatt lavtrykk i 5 måneder? Bare tiden vil vise?
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena

  Det ser godt nok vildt ud med den mængde nysne. Godt det ikke er hvert år!
  Så er det alletiders at have drivhuset - og planterne der præsenterer sig super flot, kan godt forstå det er der du hygger nu!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Heldigvis er det ikke hvert år så ille. Dette er det femte meste som er målt -når det gjelder snø. Drivhuset er et tilfluktsted når det er sånn. Men gleder meg likevel til å kunne grave i jorden ute - kanskje engang i juni?
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena.
  Skjønner godt at du er frustrert. Godt at du har drivhuset selv om det er en mager trøst.
  La oss nå håpe at dere får det varmere fremover.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne Lise.
   Ja frustrert blir jeg - tror det er en del av hele greia med å hage i arktiske strøk :)
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 4. Ja, det er nok litt sånn med deg og snø som det er med meg og regn. Her regner det nesten alltid, og når alle melder om sol og varme i hagen sine er det gjerne vått og 10 grader her selv om det er midt på sommeren. Men så er det sikkert sånn hos deg som det er hos meg, at når det først er fint sommervær så er det ingen steder det er finere. Ser forresten at alt er kommet lenger i drivhuset ditt, enn hos meg, selv med all den snøen utenfor, forstår godt at du er frustrert, det er lov å "klage" litt. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Ja akkurat sånn er det. Derfor er det sundt å ikke være så mye på facebook, blogg og IG akkurat når det er på det værste.
   Satser på at det blir en knallsommer i år. Statistisk sett burde vi ha brukt opp lavtrykkene nå på ei stund.
   Ha en fin kveld,
   Lena

   Slett
 5. Hei Lena!
  Jeg beundrer din vilje til å få det til på tross av. Og du får det til på tross av. Dette er en spesiell vår, men det er litt bekymringsverdig at det kommer så mye nedbør. Her har det regnet veldig i perioder, hvis det hadde kommet som snø ... Cosmos og zinniaen her er ingenting mot dine. Cosmosen er ikke prikla og zinniaen ble det for tre dager siden. Håper på varmere dager i Tromsø. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
 6. Hei Anne.
  Det er jo ikke et alternativ å gi opp, men nå synes jeg vi kunne få litt ordentlig sommer som plaster på såret! Litt spesiell vinter og vår - et lite understatement :)
  Ha en fin kveld,
  Lena

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...