Etiketter

søndag 16. august 2020

Høst allerede?

 Juli er overstått og vi er allerede i midten av august. Juli var vidunderlig med 10 dager med 20 grader eller mer og juni slo til med 5 dager med 19 grader eller mer. Det var helt herlig etter den lange vinteren. Til tross for det fine og varme været, har ikke plantene helt greid å ta igjen det tapte. Endel av rosene måtte begynne helt fra rota da de ble så herpet av all snøen at jeg måtte klippe de helt ned. Andre roser igjen, som foreksempel Rhapsody in Blue, ser ikke ut til å bry seg så mye om at den har ligget under snøen i 8 måneder!
Vi er allerede igang med de først høststormene og det evinderlige høstregnet. Den neste uken ser ikke lysterlig ut. Det meldes 7-9 grader på dagtid og ned i 5-6 grader på natt, sterk vind og regn. I natt var det sterk kuling i kastene- 17,9 m/s og ned i 5 grader. Jeg får ikke sove av sånt. Hadde heldigvis vært ute og støttet opp så mye jeg bare kunne, men endel blir brukket og ødelagt likevel.

Nå håper jeg bare at det tørker opp såpass at det går ant å få klippet plenen ettpar ganger før det er over.

Det er deilig at det endelig begynner å bli grønt på den nysådde plenen.

Rhapsody in Blue og Frühlingsduft vises godt i rosebedet. Noen av de andre er litt kvalt av marikåpa. Men jeg har ikke helt hjerte til å skjære den helt tilbake heller, den er jo vedig fin og frodig.

 

Jeg hadde besøk av de to hovedgartnerne i Botanisk hage i Tromsø (Martin Hajman til venstre og Kristian Nyvoll) som ville se på rosene som mot alle odds overlever i hagen min. Kjempegøy besøk og veldig inspirerende å snakke med kunnskapsrike folk.

 

 Frühlingsduft koser seg i sola i veggen mot vest. Jeg håper at den etterhvert skal bli kjempestor og at snøen ikke tar knekken på den hver vinter. Spørsmålet er om jeg bør legge den ned istedet for å ha den hengende på veggen, siden snødeponiet ligger her. Mange hensyn å ta.

 

I samme ånd (ting som ikke skal trives) så plantet jeg ut mine coleus, som hadde stått altfor lenge i potter. De står der enda og strutter til tross for kuling, regn og 5-7 grader!! Kommer nok til å så disse igjen neste år. Veldig fine til å fylle ut i bedene.

 

Arabian Night

David Howard

Forskjellige dahlia.

 

Nemesia har jeg sådd for første gang i år. Jeg må si jeg var heldig med fargene 💖.

 

Endelig begynte pionene coral charm å blomstre. Derfor fikk jeg nesten angst når det ble kuling. Men den har heldigvis berget seg så langt.

 

Detaljbilde fra det nyeste bedet. Sommersolhatter 'Sahara' og røde solhatter (som jeg aldri får til å overleve vinteren).

 

Oljeplante (Ricin) og ei gul rose som egentlig skulle være Foetida bicolour - men som tydeligvis ikke er det. Oljeplantene har likt jorda i det nye bedet. De har vokst mye bare i løpet av halve juli.

 

Kjempeverbena og rosa Suaveolens også kalt Kystkviterose. Det er sommer det!

Nå håper jeg bare at det kan komme noen bonusdager sånn at rosene får avmodnet og gjort seg klar til vinteren. Synes det er litt tidlig, men sånn er vel sesongen her i arktis. Vi fikk så langt ca 2, 5 måned med sommer.
Ifølge gartnerne i Botaniske hage er vanligvis den første frosten i månedskiftet september/oktober. Så da får en bare håpe at det enda er litt grotid igjen for plantene.

Ha en fin søndag,
Lena.


12 kommentarer:

 1. Hei Lena!

  Huff og huff for et (u)vær du har hos deg! Hvis jeg hadde så kort sesong hadde jeg flydd på veggen :(
  Så gøy med besøk fra Botanisk hage hos deg! Ja, rosene dine må trives godt mot alle odds, men du har et stabilt snødekke over de og det hjelper mye. La bare sommersolhattene stå, og se om de overlever vinteren. Det gjorde de her, og jeg hadde nesten ikke snø i vinter som dekke over de. Coleus hadde jeg som potteplante på 1980 tallet. Tror jeg hadde 10-15 forskjellige sorter. Den gangen byttet vi avleggere, for frø var ikke å få kjøpt til å så de da. Klipp de ned, og ta de inn hvis du har plass. De tåler ikke frost, men kan trives godt i et lyst vindu inne.
  Jeg håper du får litt lengre sesong enn det her!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!
   Tusen takk for tips. Jeg skal gjøre alt det overnevnte :) Har jo fått Cherry Brandy til å komme tilbake flere år (borte nå), så da går kanskje disse også. Solhattene har jeg forsøkt mange år, men de kommer ikke igjen. Denne gangen har jeg blandet masse grus i jorda jeg plantet de i. Så kanskje?
   Håper også på litt langre sesong, ja!
   Ha en flott dag,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena

  Morsomt med besøg.
  RiB er kendt som særdeles robust - læg mærke til dens flotte lyse løv. Kryds hvor den indgår er ofte super - feks Carruths 'Oh Wow'.
  'R. foetida bicolor' er jo en sport af 'R. foetida' og indimellem går den tilbage til den oprindelige gule blomst. Et kendetegn for begge er den kraftige lugt, som mange finder slemt ubehagelig.
  Godt du havde en så ok sommer, det er jo noget af et lotteri:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Ja jeg har fått mange forslag om hva den gule kan være. Kanskje den har returnert til sin gule utgave? Jeg vet at den skal dufte stygt, men jeg luktet på den i Kew Gardens og synes ikke den duftet stygt i det hele tatt. Jeg ville ha den for den klare orangerøde fargen.
   Ja sommeren her er litt av et lotteri - det har du helt rett i :)
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena!
  Jeg skjønner godt at du får besøk fra Botanisk hage. Du får til like mye som jeg får til i H 3-4 på mange flere måneder. Jeg vet at Helen Fredholm legger ned klatreroser på Toten. Jeg har gitt opp roser pga svartsopp. Blir glad hver gang du deler et blogginnlegg. Insta er for mye kortversjonen. God natt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja det var det jeg også så at hun gjorde på "Hagen Min" programmet. Tenkte det kunne være lurt her også. Tror at det rett og slett er for kaldt for soppsykdommer her, men har litt antydning til svartsopp på Flammentanzen min - så lærte jeg at den ikke skal ha noe særlig høsnegjødsel. Så da får den ikke det neste år. Bare mye kugjødselkompost.
   Ja enig at insta er kortversjonen. Jeg får også mer substans ut av å lese bloggpostene.
   Ha ei flott uke,
   Lena

   Slett
 4. Jeg ville nok få stress af den korte arktiske sæson, men du er vel vant til det, og der er jo rigtig meget der lykkes! De nye bede ser fantastiske ud og det er da sjovt at få besøg af gartnere som beundrer dine roser! Jeg beundrer din energi og dine eksperimenter, og ønsker dig en god og mild høsttid.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei
   Tusen takk Ulla! Som du sier så er jeg jo vant til kort sesong, men i år ble den ekstra kort. Heldigvis er det ikke sånn hvert år.
   Ha ei flott uke,
   Lena

   Slett
 5. Det er helt utrolig alt du kan ha i hagen din så langt mot nord, får håpe at mildværet varer i september så du får nyte litt lenger. Jeg forstår godt at du ikke får sove når det blåser som verst. Så gøy med besøk fra Botanisk hage. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Det skal ikke stå på at jeg ikke skal gjøre ALT som står i min makt for å få det til. Det eneste jeg ikke kan kotrollere er været. Ja jeg håper også på en mild september sånn at alt rekker å modnes før frosten.
   Bittelitt kry av besøket fra Botanisk hage :)
   Ha ei flott uke;
   Lena

   Slett
 6. Her sliter jeg med å få til roser i Bodø, også har du roser i Tromsø som jeg bare kan drømme om. Jeg skjønner godt at du får besøk!

  Jeg ser en Cordyline på det nest øverste bildet. Er det en 'Red Star' som har skiftet litt farge ute, eller er det en spennende sort med både rødt og gult?

  Ha en fortsatt fin høst. Håper at frosten tar seg god tid før den kommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Tusen takk! :) Jeg ser jo mange som sier de har ned til H3-4 i Bodø, men de klimatiske forholdene varierer sikkert mye fra sted til sted.Vet ikke hvilken H-verdi du har i hagen? (Gurimalla, jeg skulle ha utrettet mirakler i H3-4 hehehehe!)Jeg legger jo alt til rette for at plantene skal oveleve og vokse - det er bare været jeg ikke kan kontrollere, desverre.
   Ja det er en cordyline som jeg har hatt 2-3 år. Vet ikke hvorfor bladene er blitt lysere. Kanskje lite gjødsel? Vet heller ikke hva den heter.
   Ha ei flott ny uke,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...