mandag 7. september 2020

Høsthagen og et nytt prosjekt

 Hu og hei som tiden går. Nå er vi kommet godt inn i september. Tiden har blitt tilbragt i skogen de siste helgene på bærsanking - spesielt blåbær. Jeg har nå lagret 30 liter nydelig blåbær i fryseboksen og det er jeg ikke rent lite stolt over. Det blir så digg til vinteren.
Hagen har utviklet seg nydelig til tross for sammenhengende regnvær i nesten hele august. Vi hadde 5 dager opphold i august med 156mm i forhold til normalen som er 82mm. Ikke at det har bøttet ned, men det har liksom regnet hele tiden. Rosene har selvsagt lidd under det kontinuerlige regnet og har ballet seg. Ingenting å gjøre med..
Plenen som jeg sådde i beynnelsen av juli begynner å bli skikkelig fin og bedene og hellene rundt danner en fin ramme.
Buxbomkulene er enda ganske velfriserte og lekre mot japanlønnen og en liten viftepalme (Trachycarpus Furtonei). Alle disse har jeg hatt i endel år nå. De kommer ut på sommerfrie hvert år.

Jeg klarer liksom ikke helt å se for meg at jeg skal røske opp det meste av dette og kaste på komposten for å få plass til løker - om bare noen uker....

 


Både sommerfuglene og humlene er slappe og søvnige.
 

En buddleja som jeg sådde for endel år siden har greid seg gjennom vinteren i drivhuset. Jeg var spent på om den ville rekke å blomstre før frosten, men det ser ut som den iallefall er i gang. Håper de siste sommerfuglene finner den.


En dahlia som skal være 'Thomas Edison', men som nok ikke er det (men fin likevel) og rosa Maidens Blush som jeg grov opp i juni. Jammen blomstrer den - om rosene dog er små.

 

PROSJEKT RULLESTEIN
Jeg ville ha litt variasjon nederst i grønnsakshagen. ikke bare betongheller og begynte å samle rullestein i fjor sommer. Nå fikk jeg endelig begynt. Det ble selvsagt mye mer arbeid enn jeg hadde tenkt.

Først grave vekk masse jord/sand. Deretter solle sand/jord fra grusen. Jorda tok jeg vare på og lagret i en stor dunge og bruker den i andre bed jeg planlegger

Det ble noen dusin trillebårlass

Grus/singel som ble lagret på denne måten ei stund

Første omgang er ferdig og jeg har fylt i grus og deretter fugesand for at det skal sette seg ordentlig.

Nesten ferdig, bare en liten flik igjen øverst i bildet- Må hente litt mer rullestein, men ikke å mye igjen nå.
Ble veldig fornøyd og det er veldig stabilt. Jeg har kjørt sekketrallen over og ingenting rører seg.

Jeg har litt mer bilder på lager, men skal ta det i neste blogginnlegg.

Ha en nydelig kveld,
Lena🌺


16 kommentarer:

 1. Du har mange spennende prosjekter på gang Lena, og de fine steinene er jo gull.
  Jeg vil bare nevne at avklipp fra buksbomen kan rote seg (hvis du tar tiden til hjelp).
  Jeg satte noen små stiklinger i ei potte, og de har egne røtter nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin.
   Tusen takk! Jeg tok stiklinger av buxbomene før jeg klippet de - så de står i drivhuset og forhåpentligvis utvikler røtter.
   Steinene henter jeg på gården til broren min, den ligger på gammelt elveleie og rundt jordene er det hauger med rullestein. Det er bare å plukke. Ja det er gull!
   Ha en flott dag,
   Lena

   Slett
 2. Så mye regn det har kommet hos deg da! Her har det vært en tørr august i forhold til hos deg. Spennende prosjekt med de rullestenene, og det ble veldig fint. De steinene skulle jeg gjerne hatt her :) Her finnes det ikke en eneste stein i bakken, kun leire. Her har det vært hav en gang for veldig lenge siden, så all stein jeg har i hagen har jeg kjøpt :)
  Heldige deg med så mye blåbær. Det smaker veldig godt.

  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Ja rullesteinene er kjempefine. De henter jeg på gården hos broren min - den ligger på et gammelt elveleie. De tyter opp overalt, så det er bare å samle så mange jeg får med meg uten at bilen bryter sammen :)
   I hagen min er det rød sandjord og berg, når man kommer dypt nok ned og veldig tynt jordlag. Lite næring i jorda - så jeg tror det vil hjelpe mase på med de opphøyde bedene.
   Ha en flott dag,
   Lena

   Slett
 3. Det er utrolig hvor frodig det blir hos deg på den korte sommeren, og for et flott rullesteinprosjekt. Jeg har også noen sånne prosjekt, men det går veldig tregt (henter runde stein fra fjellet, som jeg samlet etter at vi gravde til et tilbygg, men de er ikke så fine som dine). Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Jeg må frakte disse steinene ganske langt og det blir tungt så jag kan ikke ta for mye om gangen sånn at bilen bryter sammen :) Jeg henter de på gården til broren min ca 12 mil herfra. Den ligger på et gammelt elveleie så det er nok å ta av.
   Alltid artig med forskjellige prosjekter i hagen. Man må ha noe å puske med.
   Ha en flott dag,
   Lena

   Slett
 4. Hei Lena

  De nordiske blåbær er bare det bedste - så kan supermarkedets amerikanske godt pakke sammen!
  Så blev det alligevel sommer hos dig - og haven har kvitteret og ser bare så frodig ud!
  Godt du har din brors rullesten - i Danmark findes der masser ved kysterne, men det er jo forbudt at tage af dem...

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Ja helt enig, de blåbærene kan ikke sammenlignes. Her er det ikke forbudt å plukke rullestein. Det er nok med elveleier i Norges land - heldigvis :)
   Ha en flott uke,
   Lena

   Slett
 5. Hei Lena!
  Prosjekt rullestein er etter mitt hjerte. Jeg har alltid samla på stein. Kaller de ulike steinstedene i hagen for der de kommer fra. Det siste er Øyeren i gamle Østfold. Vi murer dem ikke fast, men dytter dem ned i grusen. Det er morsomt å lage nye "bilder". Det ble kjempefint- Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Det var et godt tips med navn. Men jeg har jo noen steiner jeg har tatt med fra Rhodos også - så da blir det Rhodos/Dividalen - litt langt navn he he he. Jeg murer ikke jeg heller - trenger at vannet drenerer ned mellom steinene, så jeg har bare fuget med grus og fugesand. Det holder kjempebra det også.
   Skikkelig artig å holde på med. Puslespill for voksne :)
   Ha en flott dag,
   Lena

   Slett
 6. Din have ser vidunderlig ud, og det er svært at forestille sig det meste skal væk snart, men forårsløg er jo også dejlige at have.
  Med sådan en kort sæson er der sandelig meget at nå, og jeg tænker du arbejder lynhurtigt for at få alle projekterne i hus. Den nye rullestens-belægning er virkelig flot (tænk alle de sten du har slæbt hjem!) og samtidig har du fået fyldt fryseren med blåbær. Jeg er imponeret!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla!
   Tusen takk! :) He he ja det har blitt noen kilo som har blitt med hjem - og jeg har hentet enda mer :)
   Kort og intensiv hagesesong ja - skulle ønske den var litt lengre.
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 7. Hei Lena.
  Skal si det vokser hos deg på den korte sommeren dere har.
  Prosjekt rullestein ble flott. Har også noen rullestein som blir brukt som kant til noen av bedene. Det har vært mye blåbær i år. Så mye som du får tid til Lena.
  God onsdag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne Lise.
   Tusen takk - jeg er litt speedy gonzales om sommeren. Har lite tid vettu - må få gjort unna det jeg har satt meg fore. Men det greier jeg likevel ikke :)
   Ha en flott dag,
   Lena

   Slett
 8. Så flott blogg du har. Gleder meg til å følge deg. Jeg har også en hageblogg. Følg den gjerne: kreativehageprosjekt.blogspot.com
  Ha en fin dag, hilsen Siren

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Siren.
   Tusen takk - så artig at du synes det. Har blitt litt lenge mellom blogginnleggene i det siste. Skal prøve å bli flinkere.
   Jeg skal sjekke bloggen din også, takkfor tips.
   Ha en flott dag,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...