Etiketter

torsdag 22. juli 2021

Tulipaner, roser og sommeren som forsvant

 Da ble det stille ei stund.....
Det ble ikke så mye å skrive om fordi juni regnet bort selv om temperaturen ikke sank til ensifret hele tiden, ble det ikke så mye utvikling. Det regnet 21 dager i juni....
Tulipanene blomstret alldeles nydelig, men varte og rakk pga det kalde været og i midten av juli giddet jeg ikke mer og røsket de opp alle som en. I juli er jeg fix ferdig med tulipaner og er klar for å få plantet sommerplantene.
De ti første dagene i juli var det oppholds og vekslende normal temperatur og dritvarmt - så kom regnet og vinden og temperaturer ned i 4 grader på natt og 6 grader på dagtid (også i dag). Med stiv kuling i kastene utgjør det effektiv temperatur på ca -2 grader.
Jeg orket ikke å springe rundt med fiberduk i juli - så det får bare gå den veien høna sparker. Vi mennesker kan alltids trekke innendørs og fyre i ovnen, det er værre for plantene og hagen . Det meste går i dvale og vil ta tid (noe jeg ikke har) før det kommer igang i gjen. 

Det var til og med på Dagsrevyen at gjennomsnittstemperaturen den 21 juli aldri hadde vært så lav på over 100 år.
Nå skal vi visst bli forbarmet med litt godvær til uka. Så får vi se hvor mange dager det blir før det går tilbake til iskaldt igjen. Beklager, men jeg blir en smule oppgitt.

20 juni bugnet det i tulipaner Så begynte juli med skikkelige sommertemperaturer. Det var deilig for hage og mennesker.

Jeg lagde alkoholfri mojito med mynte fra hagen til min datter og meg. Nydelig.

 
Favorittrosa 'Frühlingsduft' åpnet seg 13 juli. Da hadde regnet begynt. Den står litt skjermet under verandautspringet.

Finnlands vita Ros - eller Spinosissima 'Plena' åpnet seg samtidig, men står ikke like bekyttet stakkar.


Kanadiske 'Louise Bugnet' hadde allerede blomstret en ukes tid.

 

Kanadiske 'Prairie Joy' apnet sin første rose 16 juli til tross for 6-7 grader, kuling og endeløst, iskaldt regn.

 
Rosa moyesii 'Kristine'  kom like etter 18 juli. Alle ser ganske medtatte og ihjelpisket ut.

Tornedalsrosen blomstrer også vakkert med sine små, rosa blomstre.
Jeg flyttet Austinrosa 'Mary Rose' lengre frem i rosebedet sånn at den får litt mer lys. 'Louise Odier' fikk plass der Mary Rose sto - for den blir mye høyere. Jeg var litt spent på om de ville overleve flyttingen, men det ser ut som det har gått helt bra. Mary Rose har knopper. Louise trenger litt mer tid. Skulle det gå dårlig så har jeg en stikling av Louise Odier som står på egen rot. Den vil nok antakelig være tøffere.
'Bonica' og 'Heidelberg' overlevde ikke barfrostvinteren, men da fikk 'Rosa Mundi' plass i stedet. Godt plassert i kukompost.
Ellers ser det ut som rugosarosene jeg flyttet alle vokser seg til. Det blir ingen blomstring i år, men det forventet jeg heller ikke. Jeg har kjøpt to nye rugosaer hos Hesleberg i år; 'Roseraie De L'Hay' og 'Rotes Phänomen'. Den siste har jeg ikke fått enda- men skal begge to i rugosahekken mot naboen. I år har jeg virkelig fått kjent på viktigheten av vindbreak. Sjeldent har det blåst så mye så lenge - og hele tiden fra vest, sørvest. Den retningen er veldig sårbar da det ikke er noe som beskytter av vegetasjon eller levegger.

Sommerblomstrene er stort sett enten råtnet eller så står de på stedet hvil. Det gjenstår å se om det jeg begynte å så i mars og april kommer til å rekke å blomstre.

Så har jeg selvsagt endel prosjekter jeg holder på med. Noe må man gjøre når været slår seg helt vrangt.

Ha det godt så lenge,
Lena🌺

13 kommentarer:

 1. Hei Lena!
  Jeg får alltid så vondt av deg med det været du har så langt nord. Det er trist når det regner så mye av en måned. Det var sånn her også i mai med 22 dager med regn, og der forsvant den måneden :(
  Vi har hatt knallvær og veldig varmt i det siste, og 29 grader i dag. Jeg sier ja takk til et bytte bare det ikke varer for lenge ;)
  Flotte roser hos deg likevel! Jeg håper du får varmere vær og mindre vind!
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Uansett hva du tror, så garanterer jeg at du ikke ønsker 6 grader, kuling og striregn. Ikke engang for en dag. Du ville fått sjokk, både du og hagen. Når det er varmt, klarer man ikke å helt forestille seg hvor kaldt dette er.
   Uansett, ha en nydelig kveld,
   Lena

   Slett
 2. Skjønner godt din frustrasjon over det kalde, vindfulle og regntunge været.
  Håper augustværet blir bedre for dere i nord. Fine bilder av Tulipaner og
  alle dine roser.

  Ha en fin dag uansett vær!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randine.
   Ja det har ikke vært en god sommer i år. Det er bare å slå fast. Håper også på august, men det ser ikke så lovende ut.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
  2. Hei.
   Ja denne sommeren har vært en utfordring kan man trygt si. Når meteorologene på NRK i tillegg gjentar flere ganger at juli er den varmeste måneden målt noen sinne i HELE Norge. Ja da blir jeg oppgitt for Harstad, Tromsø og Alta har da ligget godt under normalen i juli (og juni og august), når jeg sjekker deres egne værdata. Så litt kotløs er jeg etter denne sommeren.
   Ha en fin dag, og håper på en fin september.
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena! Uff, hva skal jeg si. Det er deprimerende når dårlig vær spiser opp sommeren. Jeg så det lå nysnø på Tromsdalstind. Krysser fingrene for noen fine sommerdager. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Det har ikke blitt mange sommerdagene i sommer, nei. Det er mildt sagt utrolig at noe vokser i det hele tatt. Jeg tok fatt på hard landscaping i stedet. Stauder og roser vokser jo uansett. Sommerblomstene ble det ingenting av.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Det känns som vädret är mera extremt överallt. Regn, vind och kyla hos dig. Torka, ständig sol och väldigt höga temperaturer hos mig. Och inget av det känns normalt.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina.
   Ja i år har det vært varmerekorder i juli overalt, men i Tromsø har juli måned ligget under normalen i temperatur. Skrekkelig urettferdig synes jeg.I det minste kunne vi også fått litt varme. Ja ja - det er så lite en kan gjøre med været. Får håpe på bedre lykke neste sommer.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 5. Skjønn tulipanblomstring! 'Frühlingsduft' er en av mine favoritter. En tøfffing. Møkkavær og ensifret sommertemperatur minner meg om noen av barndommens ferier nordpå. Huffåhuff. Håper godværet siger på nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Ja haddenesten sagt - ikke kom hit om sommeren - men så er det jo så sinnsykt fint når været vil seg. Hadde det bare kunne være litt oftere og litt mer stabilt.
   Den siste tulipanen blomstret til 4 august.Jeg holdt på å spy da jeg fikk løkkataloger i posten før siste tulipanen var ute av bedet. Tror det blir lite løker plantet i år.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 6. Fine både tulipanene og rosene. Håper du får oppover litt av de varme, fine dagene vi har hatt, nå regner det her og er meldt kaldere, men det blir nok ikke like kaldt som du har hatt. På fjellet har ikke Finlands vita ros fått noen knopper som jeg kan se, men den lever i hvert fall. Skikkelig frustrerende når en vil så mye, og været ikke spiller på lag. Ikke gi opp. Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Nei jeg kommer ikke til å gi opp, men blir bare usigelig oppgitt av og til. Det har jo vært varmerekorder overalt ellers i juli, men i Tromsø har vi hatt gjnnomsnittstemperatur i juli under normalen. Kan vi ikke også få litt av den globale oppvarmingen-ikke det motsatte?!
   Jeg har da holdt på med litt forskjellig til tross for været :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...