Etiketter

onsdag 29. september 2021

Flytting av planter og planting av trær + noen skader

 Jammen greide jeg å få lagt et innlegg til før måneden er omme. Men det er sikkert kun fordi jeg sitter her med ei moset stortå og klarer ikke å springe rundt i hagen🙈

Det har vært forkjølelse - og jeg var borte fra jobb i nesten ei hel uke. Jeg var ikke syk, så jeg var jo ute i hagen og jobbet. Det endte med ei bringebærgrein rett i øyet og akutt-time hos øyelege (som er nabo). Slagskader av stein på ankelkulen og oppskraping, en rygg som har slått seg vrang, og nå til sist geide jeg å få sekketralla deisende ned på stortåa. Den ble rød og blå med en gang - noe som ikke er et godt tegn. Så nå MÅ jeg sitte i ro noen dager. Ja bortsett fra at jeg er på jobb da 😉.
Vi har faktisk hatt 3 dager med sol og nydelige temperaturer og hadde ettpar dager uten regn forrige uke. Det har vært nesten-frost ei natt, men noen dahlia står enda - men nå skal de graves opp.

Først bare et nordlysbilde.
Hele himmelen glødet den 17 september. Det var visst nordlys nesten over hele landet


Så har jeg fortsatt med flytting av syriner og stauder og bygget videre på steinmurer og opphøyde bed.

Her et oversiktbilde før jeg fikk hjelp av mannen min til å flytte den hvite syrinen
Her er den borte og det ble veeeeldig nakent og åpent og den ble flyttet....hit.
....til nordsiden av drivhuset. Den passet veldig godt her og gav litt mer liv til dette området. Ble veldig fornøyd. (Jeg trenger vel ikke si noe om at dette er et område som skal takles neste sommer...)

 

Så fikk jeg flyttet nikkesyrinen som sto her:
...og jeg fikk laget en liten mur og fikk forbedret jorda.

Den fikk plass her ved siden av Hurdalsrosa og skal være windbreak mot nord.

Så fikk jeg plass til rosa Helenae 'Hybrida' og en klematis. Jeg fikk også hengt opp flere espalier til rosene - som her til New Dawn og Flammentanz.

 

Rosene i rosebedet fikk også flere espalier. De trenger litt maling ser jeg. Det får bli til våren.


Så fikk jeg endelig bygget opp steinmuren på nytt igjen sånn at bedet både ble høyere og bredere.


Litt skjev men pyttsann.

Så fikk jeg kjørt sinnsykt mange trillebårlass med diverse kvist og kvast jeg har kjørt gjennom kompostkverna, tang, grus, kumøkk, kompost og mengder med løv. Skulle bli en bra blanding tilslutt. Ikke helt ferdig enda - men nå måtte jeg ta en ufrivillig pause he he...

Jeg har ikke fått laget ferdig enden på dette bedet enda, men har fått begynt å fylle det opp i det minste. Har planta ei klatrerose som jeg tviler vil overleve, men det er verdt å prøve. Det er 'Alkymist'. Den har allerede herdet seg en vinter i drivhuset i potte - så vi får se.

Den skal selvsagt få noe mer å klatre på etterhvert, men det blir neste år.Så har jeg plantet hengebjørka som har overlevd ute i potte forrige vinter. Den skal også ha jobb med å bremse vinden og selvsagt være til pryd.
Ellers har jeg plantet ei kulepil (mot nord), ei rødbjørk (med dårlig rotsystem så jeg er usikker om den vil klare seg) og to prydkirsebærbusker mot vest. Alle disse har hatt en vinter ute i potte og har overlevd - så det er håp.

Jeg har også fått replantet rips og solbærbuskene.
Det neste nå tror jeg blir å få tulipanløkene i jorda. Det begynner å bli på tide.

Hagen ser ut som en byggeplass, men jeg trøster meg med at det blir fint tilslutt. Dessuten var sommeren så elendig at det var greit å kunne konsentrere seg om noe annet enn at ingenting blomstret.


Var spent på om disse liljene kom til å blosmtre før frosten. Jeg må sette et lite minidrivhus over de neste vår for å få de i gang litt tidligere. De er gedigne og kveler nesten den stakkars rosa som står ved siden av....

Ha en fin onsdagskveld,
Lena🌹


6 kommentarer:

 1. Skal si at du står på, og får laget veldig mye fint i hagen din. Stakkars deg med alle ulykkene på en gang. Det blir spennende å se om alt du planter ut overlever vinteren. Ha en fortsatt fin høst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Ja det blir spennende, men jeg har håp. Nå er jeg imidlertid i gang igjen 😊
   Ha en fin søndag,
   Lena

   Slett
 2. Det er en utrolig mængde flot anlægs-arbejde du får lavet i haven, og der er ingen tvivl om det bliver nemmere og smukkere til næste år. Håber bare dit helbred holder og planterne overlever! Det er jo skrækkeligt med alle de ulykker du har været ude for...
  Spændende at se nordlys!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Heldigvis gikk det bra. Det er bare ryggen som må ha litt mer tid 😃. Ja jeg er veldig fornøyd med alt jeg har fått gjort denne sommeren. Det blir spennende å se til våren.
   Ha ei flott uke,
   Lena

   Slett
 3. Så flott det rosebedet var, tror ikke jeg har sett det før. Det var da en endeløs rekke av uhell du har vært utsatt for, håper det leges fort og god bedring. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Jeg har nok lagt ut mange bilder av rosebedet, men det begynner å bli litt mer schwung over det etterhvert som mer og mer kommer på plass, og rosene vokser seg til. Heldigvis har uhellene ikke gjort noen skade. Det er bare ryggen som trenger litt mer tid. Veldig dårlig timing når jeg må sette løker før snøen kommer.
   Ha ei nydelig uke,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...