Etiketter

lørdag 1. januar 2022

Årskavalkade Del 2

Juli.

Da var vi kommet til sommeren på ordentlig. Trodde vi. Men det skulle vise seg å bli den kaldeste julien på mange år. Dessverre gikk de fleste plantene i dvale og det tok lang tid før veksten kom igang igjen, når det ble litt varmere. Hvis jeg trekker ifra de 3 dagene med temperaturer over 20 grader i juli - så blir gjennomsnittstemperaturen ca 10 grader. Så må man legge til nesten konstant vind mellom 10-15 m/s. Det gav av og til effektive temperaturer på alt fra -2 grader og oppover (varmere). Pluss over gjennomsnittet med regn. Ikke rart ingenting vokser da. Det er da jeg stikker propper i ørene når hagefolk fra Trøndelag og sørover klager over at de må vanne. Det er liksom et gedigent "luksusproblem". Ja dere skjønner hva jeg mener. 


 

De 3-4 første dagene i juli var nydelige og vi nøt dagene på verandaen fordi det var for varmt til å jobbe i hagen. Vi er ikke vant til 26 grader. Jeg mener - det kan jo være en mellomting?
Alpeklematisen blomstret vakkert og jeg og min datter Mia på 14 år nøt alkoholfri mojito.


Plumeriaen, som jeg tror jeg sådde i 2014 engang, blomstret for første gang ordentlig. Den fikk 1 blomster for 2 år siden, men i år tok den helt av.7 juli blomstret tulipaner og den første rosen som har stått ute over vinteren, Louise Bugnet. Har aldri hatt så tidlig roseblomstring.


13 juli blomstret favorittrosen, Frühlingsduft.

Stort sett var juli sånn, med 20 juli som et lavmål med en gjennomsnittstemperatur på ca 5 grader det døgnet.

 

Så da var det bare å konsentrere seg om diverse prosjekter istedet. Men jeg må si jeg ble veldig fornøyd.

I slutten av måneden hadde jeg fått på plass rullesteiner og plantekasser.
 
....og fikk endelig påbegynt den siste stooore plantekassen.

August.

Dette er gjerne den måneden at hagen er på sitt frodigste og fineste. Vi fikk en 4-5 fine dager i august også - det hjelper på. Ellers var sommertemperaturen på det normale som er 11,3 grader.
Jeg fikk fortsatt på det nye bedet. Dette er rosenes måned 💗.Alle disse rosene har overlevd vinteren ute.I begynnelsen av måneden var vi på Tautra, min pappas hjemplass, ei øy i Trondheimsfjorden. Her feiret vi min brors 60 års dag og hadde treff med venner og familie i fjæra. Trøndelag hadde jo en tropesommer i sommer - så vi kunne ikke klage på været.


Vel hjemme igjen, blomstret det i roser og stauder.Jeg har spaliert opp buskrosen Frühlingsduft - for at den skal vises bedre - og for at jeg skal få mer plass til flere roser.


Så var det tid for sanking og høsting. Det ble 20 liter blåbær. Det nyter vi godt av enda - og har mye igjen 😊.Erteblomstene hadde blomstret ei stund og jeg kunne plukke fine, duftende buketter.

September.

Denne måneden kan være både sensommer og høst, men mest høst. I år ble den kald.


Midnattssola er for lengst gått ned og sola er lav og nordlyset viser seg på himmelen.

 

Den nye plantekassa er nesten ferdig og jeg har fylt opp i alt jeg kan finne av jord og diverse. Så fikk jeg begynt å plante roser og stauder også.

Så fikk jeg bygget om steinmuren og flyttet den litt lengre til venstre - så blir det mer plass til planter.

Og noen solnedganger fikk vi tid til å nyte...

Oktober.

Fra høst til vinter. Denne måneden kommer som oftest med de føste frostnettene. Sånn ble det også i år. Jeg fikk tilslutt settehvitløkene i jorden og fikk satt tulipanløker. Veldig mange flere enn jeg hadde tenkt.

Jeg var så spent på om denne orange liljen rakk å blomstre før frosten. Det rakk den jammen, men jeg måtte ta den inn tilslutt. Løkene måtte jeg flytte da bladene kvalte rosen som sto ved siden av. Jeg ante ikke at den ville blir så diger!

Jeg ble helt ferdig med nordbedet og fikk plantet alle barlindplantene ('Hilli'). Nå blir det spennende å se om de vil greie seg etter at de ble plantet så sent.

12 oktober var det blitt såpass korte dager at jeg satte på lysslynger inni drivhuset. Det gir en fin atmosfære i hagen.

 


16 oktober var vinteren på plass og det gjaldt å få bundet opp alt av roser og busker og satt beskyttelse over tandre stauder og roser. 


Så forsvant snøen litt igjen - og jeg fikk satt isoporkasser over solhatter og noen roser.

31 oktober så det sånn ut - men lav sol midt på dagen. Helt greit at vinteren lar vente på seg.

November.

 Mørketidsmåneden - selv om mørketiden offisielt ikke begynner før 21 november så er det som regel mørkt allerede i begynnelsen av måneden. Vinteren er definitivt begynt.

Vinter i hagen.

Mørketidslysene i sentrum er tent. Alltid like vakkert.

De siste restene av sol kan sees i Telefrafbukta i Tromsø. Noen isbadere nyter et kaldt bad.

Strukturene i hagen kan sees veldig godt på denne tiden av året. Det kommer seg.

 
Rosene har fått sin beskyttelse i form av strie og plantefleece. Her står rosa 'Alkymist' som jeg egentlig ikke tror vil greie seg, men jeg prøver nå likevel.

 

Desember.

Året siste måned. Jammen greide jeg ikke å presse inn litt hagearbeid i den 12 måneden også. Megakoselig. Det skal jeg jammen gjøre igjen.

Adventsstjerna må opp 1 desember. Advent er ei koselig tid.

 

Så var jeg ute på Hillesøya utenfor Tromsø på julebord sammen med jobben. Koselig å overnatte på hotellet der ute. Anbefales!

På de mørkeste dagene, er dette så mye dagslys som vi får.

Da trengs det litt lys i mørket.

21 desember - årets mørkeste og korteste dag -  kunne det nesten se ut som sola skinte i drivhuset. Så på klare, lyse dager er det tross alt ikke såååå mørkt.
 

 

Jeg koset meg massssse med å plante tulipanløker sent i desember. Nå fikk jeg bestilt limegrønne stemorsbomster fra Garden Living. Så de må såes nå ganske snart. 13 potter med tulipaner, narcisser og allium ble det.


 
Mannen min tok dette bildet fra verandaen lillejulaften.

Juletreet ble pyntet i midten av måneden og julestemningen kom med en gang.


 
Fyrverkeri over drivhuset i vinterskrud.
Nå venter et nytt og ubrukt år. Jeg håper på noe som kan ligne på litt stabilt sommervær til sommeren, men prøver å ikke håpe for mye. Nå er det i allefall ikke lenge til de første frøene skal i jorda - så er vi igang igjen.
Glemt (nesten) er at den siste tulipanen enda blomstret 4 august og at alle zinniaene råtnet. Vi prøver igjen.
I mars og april vil snøen gå opp til rekkverket på verandaen og drivhuset er ikke mulig å se fra der jeg står og tar bildet.
Sånn er hageåret i arktisk H7.


Happy gardening
og igjen,

Godt Nyttår alle hagevenner!

🌸Lena🌺7 kommentarer:

 1. Så mange fine roser du har i hagen din som blomstrer så fint i den kalde sommeren du hadde. Nå har vi nytt år og nye muligheter.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Ja nå satser vi på bedre lykke med sommerværet i 2022!
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Jeg er veldig imponert over at du holder ut med været i din landsdel av Norge. Jeg klager når vi har en dårlig sommer her, men det har jeg ingen grunn til sammenlignet med deg ;)
  Rosene dine er så fine, og det er jo smart å espaljere de mot veggen. Jeg har både Frülingsduft og Louise Bugnet her, og de er trofaste roser i mitt klima også. Jeg har fortsatt løker som skulle vært plantet, så nå må jeg bare få gjort det. I går la jeg i vann de første frøene som jeg skal så, og da har hagesesongen 2022 startet. Godt nytt hageår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Tusen takk. Ja det kan være utfordrende til tider og det kommer vel klart frem i det jeg skriver. Det er lett å bli misunnelig på dere som har ordentlig sommervarme, men det er ikke noe å gjøre med. Jeg må bare hanskes med de forholdene jeg har til rådighet.
   Ja nå er det straks såtid.
   Godt nytt hageår til deg også,
   Lena

   Slett
 3. Forstår din skuffelse over sommeren 2021! Alle de forberedelser du havde gjort, og så ingen varme - det kan kun blive bedre i år!
  Til gengæld fik du jo lavet en mængde forbedringer i haven med dine flotte anlæg, og det vil du kunne nyde mange år fremover. Og haven så jo faktisk flot ud med alle blomsterne!
  Dine billeder af den julepyntede by og nordlyset er dejlige. Jeg har aldrig været i Tromsø, men på Lofoten et par gange, men kun om sommeren hvor der også er skønt. Rigtigt nordlys kunne jeg godt tænke mig at se en dag.

  Nu ønsker jeg dig et godt nyt år i haven!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Det er jo litt vanskelig både med nordlyset og midnattssola - det må liksom være lite skyer og de rette forholdene - iallefall for nordlyset. Jeg synes synd på de som reiser langveisifra for å se nordlyset - så er det bare dårelig vær.
   Men, kommer du til Tromsø, så må du komme innom - sommer eller vinter :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Mange flotte bilder Lene, men jeg la mest merke til din Plumeria.
  Jeg sådde Plumeria for endel år siden, og plantene vokste seg store og fine.
  Men de rakk aldri å blomstre før de takket for seg.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...