Etiketter

søndag 16. januar 2022

Årets staude 2021

 Da er det tid å se tilbake på hageåret 2021 i forhold til staudene jeg har i hagen og hvordan de trives og vokser. De jeg etterhvert utnevner er sånne som greier mitt ugjestmilde klima med bravur og strutter av styrke og sunnhet til tross for, og ikke på grunn av, været.
Jeg prøver jo naturligvis å gi plantene best mulige forutsetninger ved å heve de litt opp fra underlaget vha opphøyde bed. Dette skal gi plantene tørrere og varmere jord og kunne senke herdighetssonen 1, i beste fall, 2 soner. Og DET er jo et triks man bare MÅ benytte seg av her i den nest kaldeste sonen.
Jeg mangler enda mye på vindbeskyttelse, fordi hagen ligger 100 meter over havet og har lite busker og trær som beskytter mot vinden. Jeg har plantet endel trær og busker, men disse skal jo vokse seg til med tiden. Likevel kan de ikke bli så store at de tar utsikt og sol fra naboene. Sola står ikke så høyt på himmelen her som lengre sør, så høye trær kaster laaaange skygger. Og skygge her betyr også at det blir kaldt - hele tiden. De fleste, selv skyggeplanter, trives best i sola.

Lilium Bulbiferum

I år faller valget på brannliljene.
De har en farge som jeg elsker og liljer er jeg generelt glade i. Jeg liker det eksotiske utseende til tross for at de er hardføre som bare det.

Jeg tror jeg har to forkjellige typer for noen blomstrer senere enn andre....


 
I år begynte de å titte opp fra jorden i slutten av mai. Hvor tidlig er naturligvis avhengig av når snøen forsvinner. I år lå også snøen lenge.


I regnvær

Sammen med andre stauder


I finvær 

(sammen med rosa Frühlingsduft, geranium og Marikåpe)
 Sammen med Rose de Rescht. Jeg bare eeeelsker knallfargene!

De blomstrer fra midten/slutten av juni til september.

*****

Da har imidlertid årets hagesesong startet i og med at jeg har sådd de første frøene. Kjempeverbena og Dichondra 'Silver Falls' må såes i januar. Endel staudefrø, chili, paprika, løk og de limegrønne stemorsblomstene ('Envy') som jeg fant hos Garden Living har jeg også sådd.
De skal jeg prøve som det limegrønne innslaget mellom tulipan og narcisspottene.

Så bare en liten oppdatering på den saken 😊

Ha ei ny flott uke!

Lena

12 kommentarer:

 1. Hei Lena! Nydelige bilder av fargesterke liljer. Jeg liker dem utrolig godt. Tok skjell fra liljer jeg kjøpte i høst, inspirasjon fra deg. Takk! Nå spirer flere av dem. Jeg vet ikke om jeg helt tør å si det, men nå høres det ut som vi bor langs kysten. Vinden har tatt skikkelig tak. Det er ikke ofte vi hører vinden innendørs. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Så kult at du også tok skjell av liljene. Jeg plukket opp tipset fra Carol Klein på Garderners World.
   Ja har hørt at det har vært uvanlig vindfullt i den kanten av landet også. Vi er ganske vant til 20m/s på vinteren. Synes det stort sett har vært det i januar.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena,
  Flotte liljer, og jeg forstår godt hvorfor du velger den. Ja, i går og i natt hadde jeg også mye vind her, og det gar skjedd to ganger på en uke. Vi er ikke vant til vind her hvor vi ligger i le av fjellene. Du er nok vant til det på en helt annen måte ;)
  Vind er vanskelig å få beskyttelse mot, for da må en ha trær som er store.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Ja det er kjempevanskelig å få til le når man bor oppå en bakke, men jeg må jo forsøke så godt jeg får det til.
   Jeg hører at det har blåst på Østlandet også, vi er nok mere vant her på kysten ja.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Oj, limegröna styvmorsvioler! De kommer att passa fint med de andra färgerna i rabatterna. Jag har också börjat gilla orange och uppskatta brandliljorna.
  Ha det fint
  /Anette
  atligatradgarden.se

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anette.
   Ja takk det blir veldig spennende å se hvordan stemorsblomstene blir sammen med tulipaner og påskeliljer/narcisser. Orange er er og blir min farge.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Flott oransjefarge, jeg har også noen lignende, men jeg vet ikke hva de heter, stod her i hagen da vi overtok. Var og sjekket ut litt frø i dag, de har begynt å selge Impectum på Plantasjen her, men jeg glemte å se etter stemorsblomstene. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Ser at det er flere som sier at man kan kjøpe frø fra Impecta på Plantasjen. Disse stemorsblomsterfrøene kjøpte jeg hos Garden Living.
   Mine har jeg sådd og noen er kommet opp - men mulig jeg må kjøpe en pose til - for de har spirt litt dårlig. Har ikke hatt mye hell med stemorsblomster før, men nå har de i allefall spirt...noen.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 5. Dine liljer ser virkelig ud som om de holder af at bo hos dig, og når du har så skønne liljer behøver du jo næsten ikke tulipaner! Det er skønne farver og flotte sammensætninger fra bedene sidste sommer, og det må være dejligt med planter som trives så godt i dit kolde nordlige hjørne. Mon ikke du skal fortsætte ad denne vej og finde alt det der netop trives i zone 1-2?
  God fornøjelse med et nyt år i haven!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Tusen takk. Ja de er veldig fine disse liljene. Det er så veldig lite utvalg i planter for min zone, så det er nesten nødvendig å utfordre zonene litt. Hos meg er det zone 7. i Norge går zonene fra 1-8 der 8 er den kaldeste.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 6. Kjempeflotte liljer, særlig i samspill med lilla storkenebb og Allium!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Tusen takk for det 🥰
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...