Etiketter

søndag 1. januar 2023

Årskavalkade 2022 Del 2

 JULI

Juli er liksom sommermåneden fremfor noen. Den måneden rosene begynner å blomstre. Vanligvis begynner ikke de første å blomstre før endel ut i juli, men i år kom den første rosen i blomst 1 juli. Jeg har etterhvert anskaffet meg endel kanadiske roser og de blomstrer heldigvis litt tidligere.

 Louise Bugnet åpnet roseballet 1 juli til hageeierens stoooore glede!!

   

 2 juli måtte jeg sette opp skygge foran de store vinduene på drivhuset sånn at ikke plantene der inne ble stekt. Det er ikke særlig vanlig at jeg trenger skygge til drivhuset.

 

 4 juli blomstret den kjempeherdige ferskenfargede rosen min ute for første gang. Kanadiske 'Prairie Magic'. Den blomstret masse allerede første året. Jeg elsker ferskenfargede blomster generellt, roser spesielt.


 Kirsebærtrærne som jeg plantet i 2021 blomstret også nydelig 6 juli. Det ble ikke noen kirsebær, men det gjør ikke noe. Det er blomstringen jeg vil ha.

Rugosahekken som jeg flyttet og plantet i 2021 overgikk alle mine forventninger. 'Wasagaming' her bomstret alldeles fortryllende.

 

Prosjektene jeg hadde igangsatt og jobbet med var godt i gang. Her har jeg skrapet drivhusdøra og den er klar for maling. Jeg har laget forskaling til teglsteinsmuren og støpt betongen. Området å vestsiden av drivhuset er ferdig med betongheller og singel. Jeg har laget bedet i midten, der jeg i år plantet sommerblomster. Jeg skal se etterhvert hvilket mikroklima det blir her og hvordan lysforholdene blir etter at muren kom opp - så får jeg se hva som blir plantet. Kanskje passer det bedre med stauder?

 

AUGUST
Selv om juli er selv sommermåneden, så er det august som er toppmåneden i hagen. Da har plantene fått nok tid på seg til å nå sitt fulle potensiale - så mye de kan i et arktisk klima.   Det er vanskelig å velge bilder...

 
Som jeg sa tidligere så er ferskenfargede blomster det vakreste jeg vet. Så da jeg fant denne Kanadiske skjønnheten som i tillegg er H6, så måtte jeg bare ha den.'Olds College Centennial' heter den. Jeg har ikke turt å plante den ut enda, men til sommeren skal den få sin plass i hagen. Den blir ikke så høy, bare 60-80 cm.


 
1 August. Rosene og staudene formellig struttet i augustværet- selv om det på langt nær var så fint som i juni og juli. Jeg må huske å grunngjødsle like godt i år.


 
Jeg ble ferdig med gressovalen bak drivhuset 5 august og fikk beplantet med skyggestauder. Jeg er spent på om det blir for mye skygge og dermed for kaldt for de. Noen av de vil klare seg i allefall. Det blir spennende å se til sommeren. 


 
'Alchymist' klartrerosa mi hadde allerede blomstret ei stund og nå sto den i fullt flor ved den nye pergolaen jeg hadde fått satt opp. Jeg trodde aldri den skulle greie seg gjennom vinteren.


 
....tidsnok til at jeg stolt kunne vise den til Bjørnhild og Tore Fjeld fra "Hageguiden" som kom på besøk den 7 august. Da hadde det vært knallvær helt til da, men den dagen regnet det og var 12 grader. Typisk. Gleder meg til å se bildene fra hagen i bladet engang i mai 2023.


 
Lavendelen som jeg flyttet til nytt sted sommeren -21 trivdes tydeligvis på sitt nye oppholdssted. De blomstret fra juli - hvilket er bent ut fantastisk i arktis!


 
Så var hele storfamilien en tur ut til Sommarøya. Hele øya er proppfull av nydelige fotomotiver.


 
Årets mest spesielle prosjekt var nok denne steinmosaikken. Det ble faktisk veldig fint tilslutt og noe man legger merke til når man går rundt. "Stops you in your tracks" som de sier på engelsk. Jeg har noen flere skiferheller jeg trenger å få brukt - så det blir nok enda et område med noe sånt.

 

Rosen 'Munstead Wood' måtte begynne helt pånytt ettersom den frøs helt ned i løpet av vinteren, men den blomstret som bare det i august. Blåbærhøsten kan jeg heller ikke klage på. Buskene står i potter siden jeg  må oppbevare de i drivhuset ellers rekker de aldri å bli modne i mitt klima.

Jeg fikk gjort en hel masse andre ting også. Jeg fikk flyttet komposten til et nytt sted, plantet endel nye stauder og klatreplanter + ei lita uke i Spania igjen 😁
Den  24 august var gresset i ovalen begynt å bli grønt. Gartneren var særdeles fornøyd.


I slutten av august var hagen fremdeles i full blomst. Dahliaene kom sent men godt. Dette tror jeg er 'American dawn'. Oljeplantene gjør veldig mye ut av seg og er et sikkert tropisk innslag i arktis. Love it!


SEPTEMBER
Med september kommer definitivt høsten og høstfargene. Det blir kaldere i været og "høstlukt" i lufta. Det forundrer meg likevel hvert år hvor mye hagetid det er igjen i denne måneden.

Denne lønnen har jeg ikke sett før i Tromsø. Helt nydelige høstfarger 3 september. Tror jeg ønsker meg en sånn, men jeg tror den må beskjæres i min hage for å holde den mindre.
Samme dag tok jeg også bilde av liljene som blomstret over en måned tidligere enn i fjor (som var et drittår hagemessig). Herlig å se de i fri utfoldelse.


8 september var det enda full steam i staudebedene, men jeg måtte begynne å tenke på å få ned noen vårløker i bedene og lage plass. Det er et forferdelig dilemma hvert år.


 
Jeg synes høstfargene var spesielt fine i år......
 

 
Jeg ble ferdig med teglsteinsmuren og jeg synes inntrykket ble helt forandret med en gang. Et mye varmere inntrykk. Er veldig spent på hvordan mikroklimaet rundt denne vil bli til sommeren.
Så var det tulipanløkene sin tur. Sommerblomste havnet på komposten

Riddersporen jeg sådde fra frø blomstret allerede første sommeren! 'Black Knight' heter den. Nydelig farge.OKTOBER
Oktober kan variere veldig. Vanligvis går det fra høst til vinter denne måneden - det gjorde det også i år. Det gjelder å få hvitløken og andre vårløker i jorda og rydde bort alt av hagepynt og møbler. Det blir ofte litt panikkaktig på slutten av måneden.

Gressovalen ble skikkelig grønn og fin. Jeg må si jeg ble veldig fornøyd og stolt av min egen innsats med dette området av hagen. Jeg synes nesten det er blitt det fineste.

 

Så sent som 10 oktober blomstret den siste rosen på 'Alchymist'. Det var enda noen roser som remonterte litt, men de så etterhvert ganske medtatt ut.

 

 
Endelig greide jeg å sage eiketønnene i to og saget til lokk til de sånn at de holder seg tørre gjennom vinteren. Jeg bestemte meg for å stappe de fulle av vårløker i første omgang - så får vi etterhvert se hva jeg finner på å plante i de.
 

 
16 oktober hadde jeg nesten fått plantet alle pottene med vårløker og satt de til oppbevaring under verandautspringet. Dette viste seg å være for værutsatt så jeg flyttet de inn under verandaen.
 

De store terracottapottene ble behørlig pakket inn for vinteren sånn at de ikke sprekker. Da var det meste klart for vinteren.

14 oktober. Deilig varmt høstlys.


 
25 oktober så det sånn ut. Definitivt slutt på høsten.


 
Men likevel hadde vi nyyyydelige solnedganger.


NOVEMBER
November fortsatt bare med fantastisk lys hele måneden. Vi hadde lite nedbør så begynelsen på mørketiden ble ganske lys og fargerik faktisk.


Nordlys har det vært masse av og det gjelder bare å huske på å se ut av vinduet.

 
Nede ved havna i sentrum en morgen jeg skulle på jobb. Helt magisk!

 
Jeg fikk også vinterbeskyttet endel av de mer tandre staudene. Det fungerte fint i fjor, så jeg prøver samme taktikk igjen i år. Under denne isoporboksen står rød solhatt.


Det var lilla, det var rosa, det var orange. Jeg knipset i vei hver morgen.

 
Så kom mørketidslysene opp både nede i byen og hjemme hos oss. Det blir så fint og lyst med en gang - og med litt snø så kommer julestemningen krypende med en gang.


DESEMBER
Denne måneden er jo bare kos hele veien. Det eneste som stresser meg er de svartens julegavene. Men man får det da unnagjort hvert år - tilslutt. Jeg er veldig treg med å få julepyntet hvert år. Det varer og rekker før jeg får bakenden i gir.

Adventsstjerna kom i alle fall opp 1 desember i det minste. Det blir så koselig på kjøkkenet med en gang.Mørketid over Tromsøbyen. Fjellheisen sees på toppen av Fløya.

 

Jeg greide omsider å "snekre" sammen en julekrans å henge på døra - og til og med surre en lysslynge rundt. Naturen bidro med et lite snødryss som siste finish.


Årets juletre ble seeende sånn ut. I år brukte jeg bånd med julestjernemotiv sammen med mye hvitt, rødt og gull.

Vi fikk opp mot 60 cm snø i romjula. Ingenting å si på julestemningen ute.


Andre juledag fikk jeg besøk av ei venninne fra Australia. Hun bor for tiden i London og lurte på om hun skulle ta med noe til meg. Så hun tok med seg dette. Jeg spurte om hun kunne ta med EN pose!


Så var jammen året omme igjen. Håper 2023 vil gi et nytt godt hageår - og ikke minst at det blir fred i Ukraina og andre steder. Jeg håper trenden med gale diktatorer/halvnazister som popper opp overalt snur🙏.
For min del håper jeg også på litt lokal klimaoppvarming akkurat her i Tromsø😉 og at resten av verden ikke blir varmere.

Jeg ønsker dere alle et riktig godt nyttår og et vidunderlig hageår💥🎆🎇✨

Lena🌺
 

 

 


12 kommentarer:

 1. Hei Lena! Det er så inspirerende å se hva du får til. Jeg sliter med roser, men du får det til under helt andre klimasoner. Du skaper så fine rom i hagen. Ønsker deg et riktig fortsatt godt kreativt år! Gleder meg til å lese og se hagen din. Stor klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne. Tusen takk - det betyr mye at du synes det <3. Jeg prøver jo å legge til rette så godt jeg kan og når i tillegg været vil spille på lag så blir det bra til og med her. Nå håper jeg bare at sommeren blir bra også i 2023.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena,
  Jeg synes også det er så inspirerende å lese om alt du får til. Flotte farger.
  Ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Tusen takk det er så artig å høre. Jeg synes nå det er artig å følge med dine hagepuslerier også. La oss håpe på et godt hageår i 2023.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Fantastisk kavalkade fra et fremragende haveår hos dig! Ikke alene var vejret godt, men planterne trivedes og blomstrede - og du fik anlagt en meget flot oval plads i haven. Masser af gode vibrationer hele vejen rundt - og efterår og vinter ser jo også dejligt ud på dine billeder! Forstår du går ind i det nye år med optimisme og energi. Jeg deler fuldstændig dine ønsker for det nye år og håber du må opleve endnu et flot år i haven i 2023!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Tusen takk for det - så artig! Ja det hatr vært et godt hageår i 2022 - nå håper jeg bare at det kan bli litt av det samme i 2023. Jeg er veldig fornøyd med det jeg fikk gjort denne sesongen - så det blir artig å se hvordan alt ser ut når vinteren kryper tilbake.
   Tusen takk for gode kommentarer i 2022 <3
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Vilken sammanfattning av en hel, härlig säsong :) Jag älskade den mjukt orangea liljan med mörkare stjälkar...

  God fortsättning på 2023! önskar Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina.
   Ja det har vært en litt annen tone på meg denne sesongen enn noen av de tidligere sesongene :), og jeg håper jeg kan fortsette å være så positiv til someren! Ja den orange liljen er vakker.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 5. Stemningsfulle bilder, det er utrolig hvor mye fint det går an å dyrke så langt nord med en så kort sommersesong. Godt nytt år, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Jeg vet jo ikke om noe annet, eller, jeg har jo aldri hatt hage i annet klima - så jeg prøver jo bare ut hva som går. Og det er jo egentlig mye mer som går enn det som er opplest og vedtatt - hvis man legger godt til rette. Og ikke minst, hvis været vil spille liiiiiiitt på lag.
   Godt Nyttår til deg også.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 6. Så flotte bilder! Nesten ikke til å tro hva du får til å vokse der i nord. Spesielt rosene. Også vakre Alchymist, som jeg strever med å få til i H3, og nå prøver for fente gang eller noe sånt.
  /Irene

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Irene.
   Jeg vet virkelig ikke hva jeg har gjort rett med Alchymist. Gartnerne i Botanisk hage her i Tromsø, mente at jeg herdet røttene til plantene ved å la de stå i drivhuset en vinter før jeg planter de ut i hagen. Kanskje du kan prøve det? Nå blir det jo (nesten) aldri kaldere enn -14/15 grader her og det tåler de fint. Jeg vet ikke hvor kaldt det er om vinteren hos deg. Den står i tillegg litt opphøyd fra plenen(opphøyd bed) - ca 20 cm. Det kan også hjelpe litt. Nå vet jeg jo ikke enda om den vi overleve en vinter til. Det vil tiden vise.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...