Etiketter

torsdag 25. mai 2023

Endelig spirer det og litt opprydding


Mai har ikke akkurat vært drømmemåneden i år - igjen. Nå er den ennå ikke over, men det er lite utsikter til noe særlig vårvarme. Men, vi er da i det minste blitt kvitt snøen - selv om det sludder i dag.
Med så dårlige værutsikter, har jeg igjen bare tatt sikte på å først og fremst jobbe med struktur i hagen. Da kan jeg i alle fall holde på med noe og se fremgang.

 Når jeg nå først er inne på depressive greier, så ble det tydelig da snøen tinte frem, at jeg har fått ødelagt endel busker og trær av mus i vinter. Jeg har hatt hage her i 14 år - og det er første gangen jeg har opplevd at busker er blitt ringbarket. Jeg har kuttet ned Hurdalsrosa, Finnlands vita ros. Jeg håper lavendelplantene mine greier seg. Alt som har stukket opp av snøen har hatt det tungt også. Det har vært storm med orkan i kastene i alle månedene fra fra oktober i fjor til og med mai i år - bortsett fra november. Alchymist rosen min har fått alvorlig greinbrann og jeg må klippe den helt ned og håpe på det beste.
Det om hverken har stukket opp fra snøen eller blitt angrepet av mus har - på den positive siden - greid seg overraskende bra. Begge mine svarthyll busker spirer og er frosset ned veldig lite. Jeg er spesielt forbøyd med Sambucus Nigra 'Black Lace'. Blir spennende å se om de vokser noe i løpet av sommeren. Klatrerosen 'Lykkefund' som jeg var lur nok til å legge ned, og dermed ble beskyttet av snøen, har ikke frosset noe tilbake.

Mine to salix helvetica som jeg plantet i hagen i fjor - har heldigvis fått stå i fred for mus og blomstrer så nydelig. De er mitt alternativ til lave "oliventrær" i hagen.


4 mai var det enda mye snø i hagen og tålmodigheten fikk prøvd seg. Men heldigvis - som alltid - så gikk det ganske fort før snøen var borte. Stort sett var det snøfritt før 17 mai.

Etter ei stund med avherding fikk jeg i midten av måneden begynt å plante ut stemorsblomster og satt ut tulipanene i potter. Jeg har enda en hel masse stemorsblomster som venter på å bli plantet i potter.Hjertetreet (Cercidiphyllum japonicum) mitt som jeg kjøpte på impuls i fjor sommer - og har stått i potte ute under utspringet fra verandaen - har begynt å sprette. Det betyr vel at det vil like seg mye bedre plantet i jorda. Må bare finne et egnet sted. Sånt er så artig. Det står at det er H4-5. Jeg tror i allefall det er et hjertetre.Både alpeklematis til venstre og bøk til høyre begynte å spire i midten av måneden.

Rabarbraen begynte også å vise sine knallfarger på samme tid. 

 

Det spirer i vårløker i alle bed - og jeg er like fornøyd med meg selv hver vår for at jeg har plantet så mange løker.


I høst plantet jeg juleroser på steder der jeg vet snøen tiner først. Det ser ut til å ha vært er sjakktrekk.  Begge blomstrer allerede godt. Den hvite, som jeg har hatt i flere år, blomstrer mer enn noensinne i år.Jeg har begynt på oppryddingen av det siste roteområdet i hagen. Jeg hadde en diger stabel med teglstein som jeg hadde samlet. Disse hadde masse sement på seg - og før jeg kunne begynne å stable de et annet sted, måtte jeg fjerne sement. Jeg tror jeg brukte 4 dager på dette. Puh - ikke akkurat lystbetont, men nå er det gjort.

Her ligger dungen bak pallekarmene.

Arbeidsstasjonen i finværet (not). Jeg måtte gå inn den ene dagen og varme fingrene! Men vi gir oss aldri 😁.

Her har jeg fått fjernet og stablet alle musteinene, raket bort ugress (litt iallefall) og begynt å demontere leveggen i bakgrunnen. Jeg har allerede gravd opp de staudene jeg vil ta vare på og plassert de i potter. Noe av prydgresset (varigert strandrør) i pallekarmen fremst til høyre, skal jeg plassere i store potter.Det ble en fin stabel med mursteiner - som jeg skal lage enda en vindskjerm og varmemagasin av.
Så får jeg bare være glad for at det tross alt spirer og gror litt selv om det blir stillstand ei stund nå.

......og undrenes tid er ikke over. Denne potta med estragon har ligget ute under snøen i hele vinter. Jeg hadde glemt av den, men nå spirer den altså. Snøen er som før nevnt, både en velsignelse og forbannelse.

Ha en fin dag, 

🌺 Lena🌺 

6 kommentarer:

 1. Hei Lena!

  I år har det vært en kald vår her, og med sen blomstring er jeg omtrent bare en uke foran deg ;-)
  Jeg har også fått ødelagt så mye i hagen av både rådyr og mus i vinter. Det er så deprimerende, og det spesielt mine japanske lønner de har angrepet. Flott stabel med murstein. Nei, vi kan jo ikke gi oss. Vi må bare sloss mot værgudene og alle andre som ønsker å ødelegge hagegleden!
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Nei - den som gir seg er en......whatever :))
   Den grønne vinteren her må da en gang gå over til sommer.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. 'Vi gir os aldrig' burde vel være overskriften på din blog, og det er så underholdende at følge med i alt hvad der sker i dit hjørne af verden! Dejligt at se der er liv under sneen og at en del af det der stikker op i blæsten også har klaret den lange vinter. Flot med alle dine forårsblomster i krukkerne, og flot arbejde med endnu et hjørne i haven, som nu skal indrettes. Spændende at se hvad du nu finder på!

  God arbejdslyst!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja det har du rett i. Kanskje jeg bør endre navn på bloggen hehe! :))
   Jeg prøver stadig nye design på det området jeg jobber med. Har ikke helt bestemt meg enda.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Härligt att snön äntligen smält även hos dig! Förstår att det blir en vansinnigt intensiv period när snön är borta och allt ska ut. Roligt att din Cercis klarat sig. Det är ett vackert litet träd.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina.
   Ja endelig er snøen borte og jeg kan begynne med hagearbeide jeg også. Det er så deilig hvert år. Jeg gleder meg til å se hjertetreet slå ut bladene sine ordentlig.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...