Etiketter

søndag 17. september 2023

Høst 🍁

 

Så ble det veldig høst med en gang september begynte. Det ble en brutal overgang. Vi er ikke mer enn i midten av september men allerede er det snø i fjellene og is på bilvinduene om morgenen. Det er iskaldt og vått hele tida. Hvis det blir litt oppholds, så er jeg raskt ute og holder på litt. Nå dreier det seg for det meste om å pakke ned hagen for sesongen, fylle på i komposten og bestille/kjøpe tulipanløker. Jeg skal også ta opp dahliaknollene selv om de ikke har frosset ned enda. Det er bare greit å gjøre det før det er så kaldt at man fryser fingrene av seg. Det er ikke sånn som sørpå at det er kaldt om nettene, men kan være godt over tosifret om dagen. Nei, vi ligger på mellom 5-9 grader og stort sett konstant regn. Ikke enorme mengder regn, men regn omtrent hele tiden. Jeg antar det blir en periode med litt tørrere sånn at jeg får raket løv når det lir litt lengre utpå. Håper i alle fall det.

Humlene begynner å bli trege og søvnige nå. Denne har funnet seg seng midt i en dahliablomst.

Dahliaene  - som har blomstret (det er alltid noen som aldri begynner å blomstre) - har vært fantastiske. Dette er Labyrinth med Catherine Deneuve i bakgrunnen.

Liljene som aldri rakk å blomstre tidligere, har blomstret nydelig sammen med Ricinplantene, mens cosmosene til høyre i bildet aldri begynte å blomstre. De gjør nå nytten for seg i komposten.

 Til min store overraskelse har tre klematiser blomstret i år. 'Etoile Violette' på bildet har blomstret masse. Jeg skulle ønske de kunne blomstre enda tidligere, men jeg må vel være fornøyd med at de blomtrer i det hele tatt. 

 

 Og Dr. Ruppel (under) kom med én blomst. Men den kom igang sent. Neste sommer skal jeg hjelpe den igang tidligere med å sette over den et minidrivhus.

 

 Villkaprifolen på pergolaen har klatret enormt i sommer og har allerede nådd toppen av pergolaen. Jeg er så spent på å se om den fryser mye tilbake om vinteren. Jeg planlegger å henge en fleeceduk eller strie foran for å bremse vinden litt i løpet av vinteren. Det er flere klatreplanter som klatrer oppover armeringsnettet her.

***

 

Maisplantene mine skapte oppmerksomhet. Det er såpass spesielt å dyrke mais ute i Tromsø at avisa Nordlys kom innom en tur for å ta bilder. Selv om jeg forkultiverte de inne i drivhuset, er det ikke vanlig med såpass "eksotiske" grønnsaker her i nord.

 

 

Så inviterte jeg hagevenninner (hagegale😁) på besøk for å plukke og åpne hver sin mais - som vi kokte og spiste med smør, salt og pepper. Altså - DEN smaken!!!


Jeg pantet to surkirsebærtre for 2-3 år siden. I år fikk jeg ett (1) bær på den ene busken😂. Nå tror jeg endelig en fuggel har funnet ut at det gikk an å spise det- for nå var det borte.


Med høsten kommer også høststormene. Jeg og hagen er ekstremt lite beskyttet her jeg bor oppå bakketoppen. Det skal sies at vi har vært forskånet for vind i hele sommer. Siste stormen var i midten av juni! Så det er vel egentlig bare å takke og bukke :).

Det er med hjertet i halsen man går ut om morgenen får å sjekke "skadene" etter vinden. Det gikk heldigvis bra med lønna mi. 

 

Det blir mørkt, veldig mørkt om kveldene. I år har jeg kjøpt noen billige solcellelamper for å ha litt lys i hagen.


Og så dukker Aurora opp av og til når jeg husker på å se ut av vinduet.

 

Lavendelen overlevde museangrepet i vinter - heldigvis. I år skal jeg plukke med meg buketter å henge opp til tørk.


Det siste prosjektet jeg har fått gjort i år er å utvide dette bedet med ca 20 cm. Det virker ikke så mye, men når bedet er ca 6 meter (eller mer) så blir det mye ekstra plass likevel. Jeg fikk også forsterket det med en skråplanke. Denne skal jeg beise mørk neste sommer sånn at den forsvinner inn i det grønne.
Jeg må bruke vinteren på å pønske ut hvordan jeg skal designe dette området.....


Skyggebedet har vokst seg til helt fantastisk. Jeg er så fornøyd med at det har fylt seg ut såpass i løpet av sommeren. Jeg har lært det denne sommeren, at det vokser faktisk ting i skyggen her i nord også - selv om denne sommeren har vært ganske varm.


Høstfargene har begynt å innta hagen for fullt. Jeg er jo glad i disse varme fargene både vår, sommer og høst. Helenium 'Moerheim Beauty' gløder i ettermiddagssola.

Det samme gjør den japanske lønna - som består av to trær tvunnet sammen; Osakazuki og Bloodgood. Den formelig gløder!

 

Selvsagt måtte det blir noen kjøp på tampen av sesongen. Det er utroooolig så mye penger man sparer på å handle på 40-50% 😂😍


Her står en blærespirea 'Nugget' og en limegrønn flikbladet japansk lønn. Begge to er limegrønne om våren/sommeren. Jeg har lite trær/busker i hagen med den gule fargen på bladverket. Det er heller ikke så mange som er herdige her. Blærespreaen bør være herdig.Her har vi en varigert/brokbladet kornell til venstre, en Sibirlønn i midten og en sibirlerk til høyre. Sibirlerken tenker jeg å beskjære i en smal siluett som en cypress. Tenker det kan bli dødslekkert😍

Nå gjelder det bare å finne et sted å plante de da.....

 

Nå skal jeg en tur ut i hagen. det er visst oppholds ei lita stund.
Ha det godt alle hagevenner,
Lena🍁
8 kommentarer:

 1. Hei Lena,
  Så gøy med maisdyrkingen! For en gangs skyld har du hatt en mye bedre sommer enn her. Her har vi omtrent regnet bort i sommer. Dine lønner der helt fantastiske ut. Osakazuki har jeg aldri hatt, men den skal jeg se etter til neste år. Nydelige farger på de.
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Heldigvis hadde vi lite nedbør i juli og august - men vi får det jo igjen resten av året (hjelp). Det er artig å se hagen respondere på varmen som den gjør - og da tenker jeg på hvordan det er lengre sør hvor det stort sett er stabil varme (over 15 grader) stort sett hele sommeren. Meeeen - jeg er glad for det vi får :))
   Ja Osakazuki er flott olivengrønn på sommeren og knallrød på høsten. Anbefales!
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Det er hårdt når høsten kommer så brat, men jeg synes din have har klaret sig flot i denne sæson, og du har haft mange flere blomster end sidste år. Du har jo også fået indrettet haven så fint efterhånden, at planterne bare er prikken over i'et. Skyggebedet, trappen med pergola og alle de fine belægninger og højbede giver en vældig god struktur og gør det vel også nemmere at overskue planterne, men der er sandelig meget arbejde med alle de ting der skal ind og ud af væksthuset! Det er et stort arbejde at dyrke have nord for polarcirklen, men jeg er virkelig imponeret over alt det der lykkes!
  Dejligt at kunne spise store flotte hjemmedyrkede majs med veninderne!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja jeg er fornøyd med det jeg har fått til i sommer - både med været, plantene og all byggingen. Det er artig å se hvordan plantene responderer på en stabil varm (over 15 grader) sommer - som i år varte i 2 måneder.
   Jeg er innefortått med at hvis jeg ønsker en litt mer "spennende" hage så må jeg yte litt ekstra - altså flytte planter inn og ut. Men det går egentlig ganske greit hvert år. Og det gir mestringsfølelse å se at i allefall noe lykkes :))
   Ha det godt - og takk for fine kommentarer <3
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena! Ja, høsten kommer. Du har skapt en utrolig spennende hage. Det som er fint med vinterhalvåret, er at man kan planlegge. Det er sånn jeg prøver å trøste meg selv. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Tusen takk! Ja jeg trenger denne vinteren til å finne ut hvordan jeg skal ha det partiet jeg har planert. Jeg har søkt både pinterest, instagram og hageblader. Prøver å finne bilder av noe nogenlunde de bildene jeg har i hodet. Så får vi se om je greier å bestemme meg :))
   ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Skal si du har mye fin blomstring. Min Violetteklematis har knapt blomstret i år. Her er det også et begredelig vær, men ikke så kaldt. Noen fine dager inn i mellom, men jorden rekker ikke å tørke opp. Jeg håper jo alltid på å få gjort litt mer :D Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Tusen takk!
   Det er første gang jeg har fått en storblomstret clematisk til å blomstre såpass tidlig. Og den blomstrer enda! Ja været er ikke medgjørlig her heller for tiden - men nå har jeg stort sett pakket sammen alt.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...