Etiketter

søndag 19. mai 2024

17 mai og pinserie

 

Gratulerer med overstått 17 mai til alle norske!

Vi hadde faktisk en fantastisk 17 mai i Tromsø også. Termometeret viste over 20 grader og jeg brukte hele dagen ute i hagen i visshet om at det kom til å bli endel dager til neste gang. Det har klødd i fingrene etter å kunne komme litt i gang med hagesysler. Nå endelig, kunne jeg gjøre det. Mann og barn var i Oslo på konfirmasjon, så jeg hadde hele dagen for meg selv. Senere ble jeg invitert på champagne på solterrassen hos de nærmeste naboene og på kake litt senere hos naboer lengre bort i gata. Snakk om luksus!

Den siste snøflekken på plenen tinte ca kl 15:30 17 mai. Men nå får vi vel mer hvitt.....

Jeg fikk raket nesten hele plenen med de påfølgende blemmene på begge tomlene - til tross for hansker! Dagen etter hadde været skiftet. Jeg fikk imidlertid handlet inn og gjort mange nødvendige ærender for helgen. Fikk kjøpt noe enhver kvinne trenger, nemlig spikerpistol😁. Jeg tenkte å få listet rundt vinduene i drivhuset. Så fikk kjøpt inn lister, spiker og masse jord + ei Louise Odier rose. Klarte jo ikke å la være! Jeg skal jo bygge meg hageskur etterhvert i sommer så da trenger jeg også spikerpistolen. Snakk om enkel jobb!


 

Jeg og mannen var 10 dager i Alicante fra 31 april. Greit å slippe unna snøen for ei stund og få følelsen av litt lengre sommersesong og få produsert litt D-vitamin i huden. Det er som regel fjæra sjø med D-vitamin på denne tiden.

Det var litt maivær i Alicante også. Kaldt og regn de første to dagene. Så ble det fint etter det.

 

Hjemme hadde faktisk begynt å blomstre litt forsiktig og snøen hadde minket betraktelig, men var langt fra borte.


Våriris, iris reticulata, 'Katherine Hodkin' blomstrer trofast hvert år. Hun er den eneste som kommer igjen av de jeg har plantet så langt. Og i år hadde hun lagt på seg enda mer til min store glede.


12 mai var det enda endel snø igjen i hagen, men faktisk mindre enn i fjor. Det tar lang tid å smelte det enorme snødeponiet, men med det intense regnet og noen varmegrader hjalp på snøsmeltinga.


Så var det den vanlige sjekken med hva som har overlevd vinteren og hva har strøket med. Hjertetreet har overlevd enda en vinter i potte ute. Så i år MÅ jeg finne et sted å plante det. Problemet er bare at det er så fullt i staudebedene! Endel roser har greinbrann, så de må klippes helt ned. Men i år er de ikke tegn til noe musegnag på planter.

Russeblåstjernene hos naboen er så fine, men jeg nyter de på avstand. De sprer seg visst veldig. De holder seg stort sett der hos han og har ikke kommet min vei enda.Snøklokkene blomstrer vanligvis først av alle - alle andre steder i verden, men her blomstrer de samtidig med alt annet vårblomstrende. Fine er de uansett og veldig velkomne.

Mange lilla og blåtoner i hagen om våren. Det er litt bevisst, for jeg er så søkke lei av gult etter påske. Men etterhvert vil det jo komme noen påske og pinseliljer med gultoner. Noen få gule crocus finnes det også.Jeg har sådd endel stemorsblomster i år også, men greide å begrense meg litt i forhold til i fjor (tenk!). Jeg sådde de også senere, så nå først, har de begynt å blomstre. Egentlig akkurat i tide, for jeg skal plante de i potter når snøværet er overstått. De har stått ute lenge nå, så de er godt avherdet. Jeg satte ranunklene tilbake inn i drivhuset mens jeg avventer været. Men etter denne ria, skal de også plantes i potter.


På nært hold kan man faktisk se at det blomstrer.

Strukturene blir tydeligere for hvert år. Har planer om en portal til borte ved drivhuset. Om jeg rekker alt i år, vet jeg ikke.


Det er egentlig underlig at det blir et hav av grønt etterhvert..

Her har jeg såvidt kommet igang med å rake plenen. Lett å se forskjell.

Siste snøflekken gikk kl 15:30 17 mai. Grunn nok til å feire!😄

 


Kult med spikerpistol (ikke reklame)

 

 Jobben med listing gikk veldig greit med godt redskap, selv om snekkeren greide å sage ei av listene feil, sånn at jeg må tilbake og kjøpe mer.... hmpff....😤 Men jeg kan i allefall begynne å male litt.

 

I dag oppdaget jeg til min store glede at en erythronium dens-canis, hundetann, som jeg plantet i forfjor, kommer opp. Jeg så ikke snurten til den i fjor. Nå gjenstår det å se om den vokser videre eller bare visner sånn den har gjort når jeg har forsøkt å plante de i potter.

 Forrige helg fikk jeg napp på masse teglstein på to forskjellige steder. Jeg brukte hele helga på å bære teglstein, og delvis rense de. Jeg tror jeg bar et tonn med stein med pålasting og avlasting. Men nå har jeg til enda flere prosjekter. Fikk lagret opp med mer jord til potter og kar i går. Nå er jeg klar, bare den hersens vinteren vil gi seg.


Bilde tatt i en pause i raking av plen. Deilig å se at det er litt farge i bedene. Noen tulipaner og allium Purple Sensation har også små knopper. Det er stappe fullt i drivhuset, så nå trenger jeg å få ut masse planter og begynne avherding. Men det er bare 2,4 grader nå litt over kl 12. Da jeg var ute i sta og la over fiberduk på lavendel og hvitløksplantene fikk jeg negelbitt etter 3 minutter. Best å holde seg inne. Når jeg ser i dagboka og bloggen, så var det akkurat det samme i fjor. Det er bare litt slitsomt når det er konstant 25 grader og mer fra midten av Nordland og sørover - selv langt oppi fjellbygdene.

Fortsatt god pinse til alle🌼

Lena.4 kommentarer:

 1. Hei Lena!
  Du har alltid noen nye prosjekter på gang, og det er alltid morsomt å se resultatene av de senerr. Våren er sein hos deg, men får håpe at det snart blir varmere hos deg også. Her ønsker jeg meg et par dager med regn. Det er så tørt at det er tragisk.
  Ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Jeg ønsker meg tørt og varme :) Men, vi er jo minst en måned senere enn dere - og dere hadde snøria i april med snøkaos. Vi har det nå - så egentlig alt som normalt. Jeg ser jo at det var det samme i fjor her hos oss. Får bare håpe sommeren blir like bra som i fjor da.
   Ja må ha prosjekter å holde på med når det ikke er vær til å være ute eller holde på med planteting. Det er så sykt artig å skape :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Du slider med alverdens planter, jord og sten når vejret tillader det, og du laver jo fantastiske miljø'er i din have. Alene det at den sidste sne forsvandt d. 17. maj er jo en vældig god grund til at fejre dagen, og jeg er sikker på vi får nogle fine nye projekter at se i år også. Allerede nu er der så meget at glæde sig over!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja heng med heng med - det blir så mange nye prosjekter jeg kan få til i løpet av den korte sommeren :))
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...