Etiketter

mandag 26. august 2024

Sensommer og innhøsting

Det er blitt slutten av august og det er ganske vemodig at høsten banker på døra. Høsten kan være lunefull. Plutselig får vi snøfall mens busker og trær står fulle med løv. Her må man være obs og forberedt på å berge rosebusker og trær fra snøbrekk. Jeg har ikke helt lyst å tenke på sånt enda, men blir fort tvunget til det når september begynner. Jeg håper selvsagt på en lang og mild høst - men nå skal jeg ikke være grådig. Vi har hatt en strålende og uvanlig lang sommer.

Sensommerstaudene blomstrer nå som et tydelig tegn på at sesongen begynner å nærme seg slutten. Jeg liker jo varme farger hele sesongen så akkurat det med høstfarger er ikke noe vanskelig for meg. I år har også mange av de storblomstrende klematisene rukket å blomstre og noen er rett før. Jeg har etterhvert forstått at disse plantene vil ha mye gjødsel så i år har de fått mye kuskit rundt seg. Det har de respondert godt på. Det er bare et men.....de plantene jeg har plantet ved siden av har også nytt godt av all gjødselen og har vokst noe helt inni margen. Kaprifolen ved den store pergolaen bare vokser og vokser og blomstrer ikke. Må huske det til neste år!

Jeg har også fått satt opp en portal til. Den står ved nedgangen til drivhuset. Her kan jeg ikke ha noen trær som kan gi litt høyde i hagen pga all snøen som ligger her om vinteren. Alt sånt blir bare brukket skjevt og ødelagt. Så da ble løsningen å lage en portal til med like kraftige materialer som de andre, som kan motstå endel snøtyngde.Nå føler jeg at det er mer balanse i hagen og at det er noe vertikal interesse både i nordenden og sørenden av hagen. Samtidig får jeg en overgang fra et hagerom til et annet. Jeg fikk også hjelp av min mann til å støpe trappen ned til drivhuset bredere. Nå er det mye lettere å gå opp og ned der uten å måtte balansere. Det ble kjempefint.

Jeg har enda ettpar prosjekter til på gang, men det er bare hageskuret jeg har planer om å fullføre denne høsten. Det andre haster det ikke med. Jeg har kjøpt inn materialer så alt er klart til våren😄.


Litt hagebilder


Jeg må innrømme at jeg aldri hadde trodd det gikk an å få til noe sånt i mitt klima. Jeg begynner å nærme meg drømmehagen selv om det enda er masse jeg har lyst å gjøre og prøve ut mens jeg venter på at busker og roser skal vokse seg enda større.

Jeg hadde igjen en liten rot av hestemynte/Monarda etter at jeg grov opp alt og flyttet bedene. Den blomstret ikke i fjor, men i år har den da virkelig tenkt å skinne.

Som jeg har nevnt før så har alt vokst noe enormt i sommer. For bare to år siden nådde ikke rosene opp til espaliene, nå kikker de opp på verandaen. Jeg trodde aldri det skulle bli en problemstilling, men det er ekstremt gøy. Nå må jeg bare få temmet de sånn at de kan blomstre maksimalt neste sommer.

 

 

 Klematisene 'Nelly Moser' (tv) og 'Rouge Cardinal'  har blomstret lenge på portalen jeg satte opp i fjor. Det er bare herlig😍 'Niobe' blomstrer også om enn bare med en blomst enda. 'Dr Ruppel' har en stor bristeklar knopp. De har blomstret mye tidligere enn i fjor. 'Etoile Violette' vokser godt, men har ikke store knopper enda. Den var den eneste av de storblomstrende klematisene som blomstret i fjor.

*********


Dahliaene har også vært fenomenale i år. Jeg har gjødslet de med valurt (Comfrey) vann hver fredag og de har vokst seg gedigne.

Jeg husker ikke navnet på alle i farten, men har navnepinner ved hver plante sånn at jeg holder styr på de.



Jeg sådde også noen frø av sommersolhatt/Rudbeckia Hirta. Blomstene er enormt store og flotte. Absolutt verdt de få frøene jeg sådde.

 

Solsikkene er også godt i gang og noen holder enda på å vokse. Jeg er redd de kommer til å få seg en knekk nå når det blir storm i kastene (22 m/s) Jeg skal prøve å hjelpe de så godt jeg kan. Jeg har lagt busker og trær i potter over på siden sånn at potter ikke knuses eller greiner brekker. Jeg har tjoret opp dahliaene så godt jeg kan og satt de i potter inn under verandaen. Så er det bare å håpe på det beste. Jeg regner med at endel blir ødelagt, men jeg har fått ha de lenge i sommer uten at de er blitt ødelagte av vind eller regn.

 



Det har vært en hel del admiralsommerfugler i de siste ukene. Jeg skjønner de har en lang flygetur foran seg helt til Afrika? Jammen ikke rart de forsyner seg grovt av nektar på sensommerstaudene. Og endelig var det sommerfugler på sommerfuglbusken (Buddleja) min også.

*******

Det har blitt bra avling på endel ting i år også. Salaten slo helt feil. Det gikk i stokk allerede i juli. For varmt og tørt. Gulrøttene fikk for ujevn vanning og ble høstet for sent, så de sprakk og ble beske. Løk får jeg aldri til uansett. Maisen, derimot, har overgått seg selv. Vi har spist flere middager fra de 8 plantene jeg plantet ut i en pallekarm 30 mai. Potetene er også blitt gedigne. Skikkelig gøy.





I Drivhuset har det vokst så det knaker. Jeg har for første gang fått store flotte paprika. Antakelig fordi jeg endelig har gitt plantene store nok potter og godt med gjødsel. Agurkplantene får som vanlig spinnmidd og mellus/kvitefly, men jeg har iallefall fått 3-4 store agurker.

 


Her er den siste portalen jeg bygde mens jeg ventet på å komme igang med hageskuret. Grunnarbeidet til hageskuret tar som vanlig mye lengre tid enn man tror. Og nå kan jeg ikke snekre fordi det skal regne og blåse noe infernalsk de neste to dagene. Gleder meg til å få satt opp armeringsnett på den og få plantet noe som kan klatre. Det blir flere klematiser, kanskje ei humle og naturligvis ei rose (eller to) som kan klatre litt.






Alt må være i vater. Så fikk jeg lagt ned litt steinmosaikk her også. Klarer ikke å la være😄


Behind the scenes.... Det har gått med endel sement i sommer. Det ble en game changer å blande sement etter at jeg kjøpte sementvispen. Null stress å blande sement og ikke tungt i det hele tatt.
jeg har ikke fått tatt bilde av trappen etter at den ble utvidet.

Nå skal det snekres fremover - bare været tillater det. Det er så gøy å lage ting. Jeg tror jeg er blitt avhengig.
I går var jeg sammen med noen andre hagegale damer her i Tromsø på hagebesøk ute på Kvaløya. Helt nydelig hage og masse inspirasjon å hente. Vi har ei hagegrupe på instagram vi så treffende kaller 'Hageoptimistene'- for det må vi være her hos oss. Jeg er altfor lite flink å komme meg ut av min egen hage og se og oppleve andre sine hager. Det er et mål å bli flinkere til det.


Ha ei nydelig uke alle.
Lena🌼



mandag 12. august 2024

Ny drømmesommer

 Jeg får liksom ikke snakket nok om hvor fantastisk det har vært å få oppleve hvordan det er å drive med hage i et godt klima. Skal si det er noe sykt forskjellig fra det jeg har holdt på med de siste 10 årene. Jeg har nok befunnet meg mer i H5 denne sommeren. Varme, sier jeg bare - det er og blir den avgjørende faktoren. Til nå nærmer vi oss vel 30 dager med temperatur over 20 grader. Det er jo sensasjonelt her - men man skal ikke lengre sør enn til Mo i Rana i Nordland fylke før det er vanlig med nesten det dobbelte. Her er det nesten aldri for lite vann - så tørke har jeg enda ikke oppevd er et problem. Jeg har vannet mer enn noen gang denne sommeren - stort sett bare i potter og i drivhus, men bedene har fått ettpar omganger med realt "regn" fra vannsprederen. Men, altså, jeg vanner mer enn gjerne, som jeg har sagt ørrtn ganger før.

Plantene har vokst noe enormt. Det er også noe vi ikke er vant til. Det vanlige er at alt står og sturer og blomstrer kanskje litt tilslutt - i allefall sommerblomstene. I år har jeg foreksempel aldri sett dahliaene så store og blomsterrike. Den ene buskrosa, som jeg trodde hadde nådd sin maxhøyde, har vokst enda en halv meter og er nå like høy som portalen ved siden av - den er 244cm høy.

Vi skal enda ha noen dager med god varme før det langsomt begynner å bli kjørligere. Kveldene er blitt mye mørkere, selv om dagene enda er lange heldigvis. Nå har jeg begynt på jobb igjen så det er ikke sååå mye overskudd til å jobbe masse i hagen om ettermiddagene. Likevel har jeg det største hageprosjektet igjen - hageskuret mitt - eller potting shed. Planen er å bygge det selv, men jeg har en profesjonell snekker i kulissene som kommer med gode råd og tips hvis jeg trenger det. For det trengs. Nå har jeg fått satt ned punktfundamentene og skal straks igang med å støpe. Litt skummelt for alt bør være helt i vater.



Forrige tirsdag dro jeg og min datter Mia ut til Sommarøya for å bade og sole oss på stranda. Det var 26 grader i skyggen og det var faktisk deilig med en dukkert i det arktiske havet.



Rosene, som vanligvis bruker å være på sitt fineste nå på denne tiden, er alle avblomstret og noen er i ferd med å remontere. De engangsblomstrende er alle ferdige. Så for en gangs skyld skjønner jeg det der med remonterende roser. Det er aldri et poeng her, for de rekker bare å blomstre en gang før frosten uansett. Men jeg har uhemmet nytt roseduften som har ligget over hagen. Jeg fikk også oppleve honningduften fra rosa helenae 'Hybrida' som også nesten er helt avblomstret nå.



Petuniaene som jeg har sådd selv har flommet over amplene. Helt fenomenalt. De er enda større nå enn da jeg tok bildene.




Her fjernet jeg 'Lykkefund' som sto ved det nærmeste espaliet, for den frøs bare ned hver vinter. Nå har jeg plantet austinrosa Chianti her i stedet. Den vil også vises bedre mot veggen og gi kontrast til den hvite 'Suaveolens' - Kysthviterosa som står ved siden av. Jeg har Chianti et annet sted i hagen - og den fryser ikke tilbake. Forstå det den som kan.....


Jeg er veldig fornøyd med portalene mine - og hvordan de skalper rom og overgang mellom hagerommene. De er også så fint med ting som klatrer oppover disse. I år har til og med flere flere storblomstrede klematiser begynt å blomstre til min store lykke. Jeg har også plantet erteblomster for å ha litt farge før klematisene begynner å blomstre.


Denne har duftet himmelsk om kveldene - og fortsetter å gjøre det.

 

Roseblomstringbonanza.

Til høyre står øverst Prairie Joy (som er blitt ca 240 cm høy) og under er Rose de Recht.
Til venstre er den røde William Shakespeare2000, Dronningen av Danmark er såvidt begynt å åpne de lyserosa blomstene og bak troner Prairie Joy.



Dahlia, cosmos og Løvemunn (Antirrhinum) har funnet seg godt til rette i det nye bedet. Teglsteinene gir god jordvarme.

Peoner og høstsolbrud (Helenium) skal vel strengt tatt ikke blomstre samtidig, men det gjør de hos meg. 


Dahlia altså. Dette er 'Tyrell'. I bakgrunnen er rosa 'Morden Centennial' i full blomst.

 

Det hvite riddersporene (Delphinium) lyste opp i bakgrunnen, men det kommer ikke så godt frem på bildet.




Med varmen så vokser også tomatene. Dette er bifftomaten 'Brandy Boy'. Jeg har greid å holde gjødselrutinen hver fredag denne sommeren. Det har gitt resultater både i drivhuset og i potter. Jeg har gjødslet stort sett med gjødselvann av valurt og ei flaske med Liquid Seaweed som jeg hadde med fra England i fjor, og litt vanlig flytende gjødsel som jeg har kjøpt her.



Også i år blir det store, kraftige maiskolber i pallekarmen. Jeg tok en sjans og plantet de ut 30 mai rett i et lasagnebed med tang, uferdig kompost og kuskit. De har jammen kvittert. Det er så gøy å lykkes. Det gir en enorm mestringsfølelse.

Jeg ser jeg har fått med meg en liten flygende medhjelper på bildet🐝 Det er mye hveps nå, men de er mest interessert i blomstene og lus på planter. De er spesielt glade i paprika og chiliplantene mine, for de er fulle av lus. Men det ser da ut som de (hvepsene) greier å holde bestanden nede. Jeg har også endel hvitefly/mellus i drivhuset, men ikke på noen måte sånn som i fjor. Da var det helt infernalsk.

Nå skal jeg bare kose meg med det som blomstrer resten av sesongen, høste inn fra grønnsakshagen og drivhuset og puske litt rundt og deadheade avblomstrede blomstre.

Så skal jeg selvsagt bygge hageskur da...😄 Men de skal jeg bruke hele høsten på. Ingen stress.

 Ha det godt alle og ønsker alle ei ny god uke.
Lena🌿

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...