søndag 27. mai 2018

Lite utvikling og mye vind

Pause.

Da ble det stans i den fine utviklinga som var, men det var vel ikke annet å vente. Uansett er det til tross varmere vær enn det var i fjor i mai. Vi har ikke hatt frost hverken om dag eller natt - selv om det har vært nære på. Dagtemperaturer ikke mere enn 4-5 grader og ned i 3-4 grader om nettene og sterk, sterk vind (kuling). Tenker effektiv temperatur har vært ned mot null.
Fra Bodø og oppover har vi ikke fått tatt del i varmefesten som har vært sørpå. Jeg springer heller en del ekstra runder med vannslangen enn å måtte kle på meg fleecejakke, fleecebøff, regnjakke, regnbukse, hansker, pannebånd og støvler da jeg skulle sykle på jobb.
Men som sagt det har tross alt vært gjennomsnittlig varmere enn i fjor - det er verdt å huske. Da får vi bare håpe at latrykkene velger en vei utenom resten av sommeren - hvis ikke, blir det bent fram stusslig.

Kuleprimulaene er blitt ganske fine i ventebedet sitt. De liker seg også i godt drenert jord - for de har da fått nok vann fra oven i det siste.

I bakgrunnen har jeg begynt å legge pallekarmer langs muren mot nabohuset. Hansarosene skal flyttes og plantes i karmene (tror jeg) sammen med stauder. Skal prøve å få litt skikk på de sånn at de ikke bare legger seg utover men prøve å støtte de opp med påler av noe slag.
Jeg var nede ved sjøen og hentet grus fra et deponi som ligger der - for å blande sammen med jord, kompost og bokashijord som jeg har laget løpet av vinteren.

Den første påskelilja åpnet blomsten sin i går. De fleste andre har bristeklare knopper - så bittelitt sol/varme nå så....

 

 Villtulipanene er et velkomment fargeinnslag om våren. Disse har allerede blomstret ei stund. Her kommer også ryllik 'Cerise Queen' til høyre i bildet og Peon 'Karl Rosenfield'. Crocusene erstort sett avblomstret nå.

 

 En geum/humleblom har tyvstartet blomstringa. Tror den er litt forvirret.

 

Jeg har dekket alle rosebuskene med fiberduk sånn at skuddene ikke fryser i kulingkastene. Det skjedde i fjor da vi fikk frost i slutten av mai/begynnelsen av juni. Rosene ble veldig satt tilbake og begynte ikke å blomstre før i midten av august. Så tenkte jeg skulle prøve å unngå dette igjen.

Jeg klarer jo ikke å la være å sammenligne min hage med min H-sone med de med tilsvarende H-soner(H6-7) sør og nord for Dovre. De har nå hatt 4 uker med temperaturer stort sett over 15 grader og de siste 14 dagene over 20-25 grader. Da blir det liksom ikke sammenlignbart lenger. Så løsningen er å ikke se værvarslet på TV og ikke lese så mye hverken på Facebook eller blogger helt til været blir litt bedre :)
Jeg var så "uheldig" å få med meg værvarslet på NRK i går og da spår de 19 grader på tirsdag - yr spår derimot 6 grader og masse, masse regn neste uke. Den som venter får se - håper at NRK har rett.
Jeg trøster meg med at det er enda bare mai månde - en vårmånde her hos meg med alt det innebærer av vær.

Ha ei flott uke til alle dere som svetter og dere som fryser 😍

4 kommentarer:

 1. Ja, noen ganger er det best å ikke lese noe som helst. Her er vi i den motsatte enden av skalaen og yr melder om 27 grader i lange tider. Det går ikke an å nyte dette når planter dør pga.vannnangel. For mye eller for lite, for varmt eller for kaldt er ikke bra over lang tid. Jeg får ikke gjort noe annet enn å vanne, men selvsagt er jeg glad for at jeg har vann å bruke til vanning. Flotte kuleprimula hos deg! De liker jeg veldig godt.
  Ha en fin uke tross været :)

  SvarSlett
 2. Hei Lena

  Også her er det tropeklima med over 29 i mange timer om eftermiddagen.
  Vi må tage vejret som det kommer.
  Flot blomstring hos dig - vi må håbe i slipper for frost i år!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
 3. Hei Lena.
  Stusselig å ha det sånn. Varmen kommer nok. Her er det helt motsatt. Her får jeg ikke vannet nok pga av restriksjoner. Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 4. Hei Lena!
  Du må ikke sammenligne. Avstand Tromsø-Oslo, er noe av det samme som Oslo-Roma!!!
  Jeg blir så inspirert av hva du får til og hva du gjør for å få plantene til å klare seg.

  Ha det godt! Anne

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...