søndag 14. juni 2020

Endelig en god juni måned

Det er mange år siden vi har hatt en god junimåned med litt grei varme. Med grei varme mener jeg alt fra 12 grader og oppover. Ikke siden 2013 har vi hatt mer en 1,5 måned med ordentlig sommervær. På tide nå. Hittil har det vært helt fantastisk - og det ser ut som det skal fortsette med temperaturer over 10 grader, med en liten dipp i morgen med bare 9 grader - så blir det varmere igjen.
Det vises på hagen at det har vært over gjennomsnittet varmt den siste tiden. Staudene spruter opp av jorda og rosene skyter blader som bare det. Dette lover godt.
Jeg har jobbet hele helga med å lage et nytt opphøyd bed. Det er mye arbeid og mikkmakk, men jeg ble veldig fornøyd tilslutt. Nå er det klart til å plante tilbake staudene etter at jeg har rensket bort ugress.

 

Hos oss er det jo egentig vår enda, men vi har jo egentlig ikke vår - alt begynner å blomstre omtrent samtidlig. Her er påske og pinseliljer i vakker samklang.

 

Her har jeg merket opp det nye bedet med hyssing. Rosene var plassert så tullete, så jeg har tatt sjansen på å løfte de nå og flytte de. Hvis jeg hadde latt de stå, hadde de blitt begravet veldig dypt. Det er mulig jeg tar livet av de - vi får se etterhvert. Jeg hadde på mykhorriza sopp på røttene, som skal hjelpe røttene å etablere seg raskere.

Her har jeg lagt heller, fjernet torv og lagt ned den første planken. Det gjør vont å grave opp alt, men man må bare hive seg ut i det. Jeg beiser mer plank hele tiden. Jeg har flere bed jeg skal lage.

 

Ble ferdig i ettermiddag. Har løftet opp alle tre rosene (to Maidens blush og en Prairie Joy i midten) . Staudene ligger under pappen sånn at røttene ikke tørker ut. Skal få plantet de ut så raskt som mulig. Jeg fikk hjelp av naboen til å legge store tråkksteinder i bedet. Han holdt på og grov i hagen og visste ikke hvor han skulle gjøre av steinene. Jeg fikk også jorda som han grov opp. God timing, for jeg trenger mye jord, kompost, kvist og kvast, løv og ku/hestekompost for å fylle et så stort bed.
Gleder meg til å begynne å plante. Juu-huu!!😀

 

 Her er bedet jeg anla i fjor. Tulipanene er i ferd med å få farge, pionene er på vei opp. Jeg har plantet noen planter med kjempeverbena innimellom som skal sveve over det hele. Hyacintene dufter alldeles nydelig når jeg holder på å jobbe.

 
Jeg har fått ryddet og mulchet rosebedet. Her har jeg også plantet kjempeverbena. Jeg tror jeg skal sette enda noen flere planter mer til høyre i bedet.

 

Her er grønnsakshagen. Nå er det fleste plantene kommet ut for herding. Alle rosebuskene ble satt ut i dag. Det har vært overskyet, 16 grader og ingen vind. Helt perfekt. Nå skal de få være ute resten av sommeren og helst skal de få en plass i hagen. Lilledrivhuset fungerer som coldframe.

Jeg ble invitert til naboen, Nina, i går på et glass rosevin. De har helt grei utsikt de også. Deilig å nyte slutten på en magisk sommerdag.

Har liksom ikke tid å få skrevet på bloggen (eller gjøre husarbeide for den saks skyld) når det er så fint vær. Heldigvis støvsugde mannen min huset i går mens jeg holdt på i hagen. Jeg er heldig!😊

Nå håper jeg bare at det fortsetter sånn. Kanskje greier plantene å ta igjen det tapte likevel?
Ønsker alle en fin søndagskveld og ei flott ny uke.

Lena🌺🌻🌼

 

8 kommentarer:

 1. Hei Lena!
  Så godt å høre om en flott juni hos deg, og du er absolutt ikke bortskjemt med været tidligere. Får håpe at det fortsetter!
  Her var det 26 grader, og det har det vært i flere dager. Det er alt for varmt for meg, men været får en ikke gjort noe med. Jeg trives best rundt 20 grader :)
  Rosebedet ditt blir nok veldig fint i sommer.
  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Ja jeg ser at dere har det varmt. Det hadde vært greit om det var litt jevnere fordelt. Vi har hatt ensifret noen dager nå og ned i 4 grader om natta. Men som du sier, været får vi ikke gjort noe med. Her har det tross alt vært litt bedre enn de siste årene i juni.
   Kos deg i skyggen :)
   lena

   Slett
 2. Så gøy å endelig kunne være i gang, må være litt artig med alt på en gang også. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Jo det blir jo veldig intensivt, men kunne tenkt meg at det drøyde litt lengre i begge ender. Men det er nå som det er :)
   Nå er det intensiv arbeide noen uker fremover.
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena.
  Skal si du er flittig. Alltid moro med et nytt bed å plante i.
  Fruen sitter i paviljongen og gjør ingenting annet enn å vanne. Blir litt varmt med 27 grader. Får håpe at dere også får det varmere.
  God ny uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise!
   Det har vært ypperlig vær å jobbe i - men nesten 24 grader for oss nordboere blir jo litt i det meste laget. Er jo ikke vant til sånt. MEEEEN jeg klager ikke. Det falt raskt ned i ensifret igjen.
   Jeg ser jo at dere har det varmt.
   Kos deg i skyggen :)
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 4. Hei Lena

  Ja, hos dig sker det hele på en gang.
  Det blive flot det nye højbed!
  De roser du flyttede er super robuste, en stærk historisk og en tjekket canadenser:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Ja tror du de overlever? Jeg håper det. De har jo ikke så mye løv enda så kanskje røttene klarer jobben.
   Charles de Mills skal får stå foran den ene Maidens Blush. Tror det blir en fin kombinasjon.
   Ha en flott dag,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...