Etiketter

mandag 15. november 2021

Refleksjoner


Polstjärnan i vintersol.
 

Etter å ha lest mailen fra Hanne fra Hobbygartnerskolen angående refleksjoner - er det mange ting jeg reflekterer over etterhvert.
Spesielt etter at jeg satt og skrollet nedover instagram og så det ene bildet finere enn det andre med mosekuler, svibler, knoller pakket inn i mose, nydelige danderte kranser og stearinlys i koselige drivhus. Det var dusinvis av artige DIY prosjekter og fantastisk kreative kontoer.
Jeg kjente at jeg måtte komme meg ut og få tak i mose, granbar, svibler og stearinlys sånn at jeg kunne dandere noe å ta bilde av....
Men vent litt - hvorfor skal jeg gjøre dette? For meg selv eller for å ta koselige bilder på instagram? Hvor skal jeg plassere alt denne pynten? Det er ingen plass ved inngangspartiet for masse pynt for der står søppelboksene og det meste vil bli dekket av ca 1 meter snø etterhvert. I hagen er det kun to timer med dårlig dagslys nå og jeg ville uansett ikke vært der ute og sett på alt det fine jeg ville ha laget - og som også ville blitt dekket med over 1 meter snø etterhvert. Så det ble til at jeg begrenset meg noe kollosalt og tenker det blir bittelitt pynt som tar lite plass og lite tid.
Samtidlig beretter mange av de samme IG kontoinnhaverene at de sliter med utmattelse og ME. Da tenker jeg i mitt stille sinn at hvis jeg skulle produsere så mye pynt, flotte dekorasjoner, komme opp med nye tips og inspirasjon så ville jeg falt om for lenge siden. Det skal jo også administreres hjem, familie og kanskje jobb i tillegg - med mindre man jobber som influencer.

Så hva handler hangen min om for meg?
Et sted å være
Et sted å nyte
Et sted å stelle og være kreativ.

Det er så lett å miste fokus og bli revet med i det å produsere noe for et "publikum" i stedet for å bli ved det jeg hadde som intensjon da jeg begynte - nemlig skrive en hagedagbok, ved hjelp av bloggen, for meg selv og se utviklingen av hagen og dele dette med andre hvis de har lyst å lese og finner det interessant. På IG handler det, for meg, om å finne det fine i hverdagen og se hvordan planter og hage utvikler seg - mer i bildeform - kortversjonen. Selvsagt er det morro med tilbakemeldinger, bekreftelse og skryt. Det er også morro å finne likesinnede som er minst like fordypet i hage, planter og hagedesign som jeg er. Det har jeg jo funnet både gjennom bloggen og IG.
Men jeg måtte altså stoppe litt opp da jeg kjente på trangen til å "produsere" noe som jeg egentlig hverken trenger, har plass til eller kommer til å ha noe særlig glede av.
Jeg står på som en "gal" de få månedene det er hagesesong her i arktis. Resten av året drømmer jeg om sommer og gjør andre aktiviteter.

For meg handler det mye om dette: Å ha en ide i hodet - og få gjennomført den sånn nogenlunde.

Fra ide.....

Til gjennomføring......
Pergolaen(e) mangler enda - men har mange planer for neste sommer. Det ble nesten som det første bildet i alle fall.
Jeg tror også jeg har lyktes i å skape så gode vekstvilkår som mulig for plantene med det klimaet jeg har som utgangspunkt, selv om det enda mangler endel beskyttelse mot vind.

Så her koser jeg med med å bygge og skape, dyrke, flytte og forandre. Mest for meg og min familie, men også for å kunne dele hagegalskapen med andre likesinnede.


Det var noen refleksjoner. Det er ikke meningen å støte noen. Bare noen tanker jeg gjør meg om sosiale media og produksjonspress og det å være tro mot selv selv. Det er så lett å bli influenced.
Ha en nydelig dag💖

Lena

8 kommentarer:

 1. Hei Lena, jeg er så enig med deg. Jeg får også lyst til å lage pynt til jul ute, men her blir alt klissvått og ødelagt med det samme, og så er jeg veldig glad for egentlig, at jeg kan bruke det som unnskyldning for ikke å lage noe, det er mer enn nok som skal gjøres allikevel. Tror jeg har blitt mindre og mindre kreativ med årene :D Ha en fortsatt fin kveld :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Kreativ er du nok, men bare på en annen måte - og kun for din egen del. Det er viktig å ikke slite seg ut og gape over for mye. Noe jeg dessverre tror endel - spesielt ungre kvinner gjør. Vi er kanskje voksne nok til å være litt mer kritiske?
   Happy gardening heter det jo,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena!

  Jeg forstår veldig godt hva du mener, og jeg er helt enig. Sosiale medier sliter meg ut, og jeg har vært på fb, IG og bloggen. Til slutt fikk jeg ikke tid til noe annet, og måtte bare ta et valg. Bloggen har alle de funksjonene jeg behøver, og da landet jeg på at det var der jeg ville være. Jeg vil ikke bli influenced 😂
  Det tar også enormt med tid, og det er jeg ikke villig til. Jeg får også veldig mye idéer, og jeg elsker å gjennomføre de. Jeg vil heller bruke tiden jeg har til overs på det kontra sosiale medier.
  Refleksjoner er noe de fleste hadde hatt godt av, for folk har godt av å tenke seg litt om. Det er lett å bli revet med ja.

  Ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Ja jeg har kuttet endel jeg også. Facebook bruker jeg nesten ikke, bare roseforeningen sine sider omtrent. Liker enda å følge noen damer på youtube og se hageprogrammer. Men jeg har kommet til at jeg ikke trenger å "produsere" stoff for noen andre enn meg selv egentlig er blitt mer bevisst på hvorfor jeg legger ut ting.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Jeg er hverken på Instagram eller Facebook og nu forstår jeg at mit valg er det rigtige for mig - også:) Du bekræfter mine værste anelser om hvad der foregår på de andre sociale medier. Jeg har tid nok til at lave mange ting, men jeg gør det bare for mig selv og familien, og fordi jeg synes det er sjovt. I øvrigt synes jeg du er kommet meget langt med dine planer for haven, og det bliver sikkert bare endnu bedre når du også får tid til pergolaen. Jeg synes du er dygtig til at se mulighederne i dit nordlige hjørne af verden og er virkelig imponeret over man kan dyrke have så langt mod nord. Engang imellem er refleksioner meget nyttige, og du har da fundet ud af hvad du har lyst til. Det er det vigtigste!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja jeg tror det er sundt å begrense sosiale media, men mindre det er jobben man har. Jeg ser jo at spesielt yngre kvinner sliter seg ut i forsøket å henge med. Da blir det viktig å reflektere av og til over hvorfor man gjør forskjellige ting. Tusen takk for god tilbakemelding - jeg prøver å trikse til best mulig mikroklima for plantene med det utgangspunktet jeg har. It is all a challenge :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Hei Lena! Jeg tror det er innmari viktig å gjøre det man brenner for, for en selv. Å gjøre det for andre, blir fort halvhjerta. Jeg synes sosiale media kan være helt ok. Det er en måte å finne likesinnende og kunnskap. Så får man velge. Det er i hvert fall inspirerende og spennende å følge deg. Skulle ønske at et hageblad skjønner det. Stor klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Helt enig - jeg bruker jo sosiale media selv, selv om jeg prøver å begrense det til 2-3 plattformer - og jeg har jo blir kjent med folk med samme interesse som jeg selv har. Det er jo velig verdifullt.
   Jeg observerer bare at noen sliter seg ut og brenner lyset i begge ender. Om det er bare pga sosiale media er selvsagt ikke sikkert, men jeg tror det er en medvirkende årsak.
   Tusen takk angående hageblad.:) vi får se hva som skjer - jeg gjør dette med hage først og fremst for meg selv (og familien), men selvsagt alltid kjekt med bekreftelse.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...