Etiketter

tirsdag 18. april 2023

Påske, ny snøvinter og forsiktig vår

 

 

 

 Mars og deler av april har også vært et snøinferno - og derfor heller ikke vært så mye å berette herfra.
Jeg begynner derfor med stemorsblomstene som jeg sådde i slutten av februar. De står i full blomst nå. Nesten alle har begynt å blomstre. Jeg sådde MANGE - for jeg skal plante de i potter ved siden av påskeliljer og tulipaner - litt a la Claus Dalby.
Det snødde og snødde og folk holdt på å bli sprø. Klaudius i bladet "Tromsø" synes jeg fanget stemningen helt korrekt.

Man må ha litt galgenhumor når man bor i arktis. Det er jammen ikke så lett bestandig.....

Når det endelig var noen finværtdager så var det nydelige skiforhold - for det har da ikke manglet på snø!!!

 

 

 Jeg sådde stauder og satte ut under snøen engang i februar. De begynte å spire med en gang jeg tok plastboksen med pottene inn i drivhuset. Det er så gøy når det fungerer. Dette er dagfiolspirer. De har kommet mye lengre nå. Snart tid for å prikle de om.


Jeg åpnet drivhussesongen i slutten av mars. I år lagde jeg til å begynne med bare et lite telt som vifta varmet opp. Jeg har måttet utvide nå, men stemorsblomstene har fått flyttet ut i den uoppvarmede delen - og om ikke lenge skal jeg begynne avherding.

Her har jeg også ranunkler som har kommet ganske langt. I år skal jeg prøve å drive de frem i blomst i drivhuset - og deretter avherde de. Kanskje det går fortere å få de i blomst?


I fjor kjøpte jeg et lite magnoliatre hos Hesleberg. Jeg har aldri sett ordentlige magnoliaknopper før så jeg var spent på om disse kom til å svelle opp til blomsterknopper. Men det viste seg å være bladknopper. Det har i allefall overlevd vinteren i drivhuset helt greit.


Drivhuset leverer som alltid og tomatplanter (inni teltet) og roser (utenfor teltet) spirer og blomstrer. Det er deilig når det nesten er en meter snø enda utenfor drivhuset.

Rosarium UetersenI slutten av påska og uka etter påske hadde vi alldeles nydelig vær. Jeg jobber alltid hardt med å få snøen til å smelte - og det ser ikke akkurat pent ut med aske og jord strødd utover snøen - men det funker.


Solstolen kom ut ved første anledning før påske. Nå er heldigvis verandaen snøfri.
Refleksjon av solnedgang i vannet på toppen av et ølfat 😊Det er EN barflekk i min hage foreløpig. Den er i hjørnet ved husveggen og leveggen. Der blir det varmt tidligst. Da begynner orientvalmuene å vokse med en gang. Så det er håp.
Men det er frustrerende at kollegaen min som bor sør på øya, nede ved sjøen, har hatt crocusblomstring ei uke allerede. Hos meg er 99% av hagen dekket med snø. Denne tida er en utfordring må jeg innrømme - og snøen tiner katastrofalt sent. I tillegg er det meldt snø til helga. Ja - det er jo ikke akkurat ei bombe.
Nå er det rett før morellbusken i drivhuset blomstrer - så da får jeg heller konsentrere meg om å være humle/bie enn at våren lar vente på seg......🐝


Ha en fin dag,
Lena🌺

PS: en dag senere så er det faktiske tint frem noen flere barflekker. Yess!!

6 kommentarer:

 1. I år er det ikke tidlig vår her heller, så det er ikke så mange bare flekker her enda heller. Du har likevel mer snø enn meg 😊 I neste uke er det meldt om mye kaldere og sludd for sikkerhets skyld. Vinteren i år er fryktelig lang...
  Skal si du har sådd mye i år. Flotte stemorsblomster!
  Magnolia tåler mye mer enn en skulle tro. Hvilken sort er det du kjøpte?
  Ha en fin dag 🌸

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Jeg kjøpte en stjernemagnolia (stellata) som de mente var H6. Jeg tenker å ha den i drivhuset i potte.
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 2. Det er jo en helt annerledes verden den du driver hage i, men det betyr jo ikke at den er dårligere, bare litt mer spennende. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg
   Ja en helt annerledes verden. Jeg synes det er i overkant spennende noen ganger - om det i det hele tatt blir sommer. Denne tiden på året er vanskelig, mildt sagt.
   Ha en fin dag,
   Lena

   Slett
 3. Prisen vi betaler for utsikt er lengre vinter.😉 Bor høyt sør på øya og det er også masse snø enda. Hage i Nord-Norge er å gå i konstant motbakke. ☺️

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin.
   Kunne ikke vært beskrevet bedre :D
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...