Etiketter

søndag 29. oktober 2023

Hagesesongen er over

 Nå er definitivt hagesesongen over. Alt er ryddet inn, planter er bundet opp og pakket inn, all løk er plantet og frosten har gjort det øverste laget i jorden hard.
I dag har jeg pakket inn det siste av roser og hentet inn det siste av planter som var ute i drivhuset. Jeg har klippet ned den siste dahliaen og satt blomstene i vase inne. Knollen har stått i hele sommer til nå - så den var blitt kjempediger. Den siste tiden har den selvsagt stått i drivhuset, men nå er det slutt.

Det har vært to nydelige, kalde dager denne helga.
Jeg hadde enda mange krokus og snøstjerneløker jeg ikke hadde fått plantet. Så jeg plantet disse i sånn at jeg i alle fall neste sommer kan få plantet de ut i bed...forhåpentligvis.

Jeg har hatt inn alle rosestiklingene. De skal få stå på gulvet i planterommet i vinter. Der er det kjørligst, men likevel ganske lyst. Jeg har best erfaring med å oppbevare de sånn. Så får vi se hvem av de som fremdeles er med til våren. Jeg har forresten fått tynnet ut endel av de plantene jeg hadde til overvintring på planterommet. Så nå er det mer plass til det som skal såes etter jul.


Dahlia 'American Dawn' altså! For et fargespill. Mine farger 💖 Men nå er den altså  kuttet ned og tatt inn, men forskjønner enda omgivelsene på stuebordet.

 Knollen hadde lagt på seg betraktelig i løpet av sommeren.


Også i år har jeg fått raket mye løv og har fylt opp den ene bingen i komposten med bare løv. Blir spennende å se hvor mye som er brutt ned til sommeren. 

 

For første gang har jeg klippet ned lavendelen. Jeg vet ikke om det vil utgjøre noen forskjell for den blir ikke lang og leggy hos meg uansett....tror jeg. Men tenkte nå det var lurt likevel.
 

Så er det litt nordlys innimellom - når det er klarvær.


Det har som sagt vært nydelig vær denne helga og det har vært deilig å være inni drivhuset og holde på med litt forskjellig.

 

Jeg plantet små og litt større krokusløker tett i tett, sånn at de iallefall kom i jorda. Så får jeg se å få plantet de ut neste høst.


Jeg har "mulchet" rundt rosene for å beskytte de mest mulig. Jeg gjør ikke noen mer med disse siden de stort sett bil dekket av snø hele vinteren. Så får jeg bare be til høyere makter om at musa holder seg borte fra hagen denne vinteren.

Jeg er så dødsfornøyd med strukturene som har kommet opp i hagen de siste to årene. Det gjør hagen mye mer interessant - spesielt på denne tiden av året, men også om våren da alt enda er grått og brunt.

 

I dag fikk jeg hengt opp sekkestrie og plantefleece rundt klatrerosene. Her er det 'Helenae Hybrida' som er pakket inn. Krysser fingrene for at det funker.

 

Pakket inn 'Alchymist og Villvin opp langs armeringsnettet og litt ekstra plantefleece nede ved stammen.

 

Her står en liten 'Lykkefund' til venstre og 'New Dawn' til høyre. Alperipshekken holder seg grønn og fin langt ut på vinteren.

 

Dagens solnedgang. Sola skinner i glasspanelene på verandaen.

 

Ja nå er det vel bare å finne frem strikketøyet og frøkatalogene og begynne å tenke på hva man skal så neste år. Snøen som kom er forsvunnet, så nå er det barfrost. Det bruker å gå helt fint så lenge det ikke varierer for mye med regn og frost. Nå er det såpass kaldt i marka at kommer det snø nå så blir den liggende.

Jeg fikk "The complete Garderner" av Monty Don i bursdagsgave. Den skal jeg kose med med utover vinteren og drømme meg bort. Jeg har jo det området jeg ryddet i hagen i sommer som jeg må finne ut hva jeg skal gjøre med. Så der har jeg også noe å bryne hjernecellene med i vinter.


Ha det godt hagevenner,

Lena🍁


8 kommentarer:

 1. Det er et utroligt logistisk arbejde at drive havebrug på dine breddegrader, men det lyder som om du har styr på det hele. Tillykke med det!
  Jeg tænker også at du vil nyde den struktur du har fået tilføjet haven i løbet af vinteren. Der er virkelig sket meget i din haven de seneste år!
  Rigtig god fornøjelse med strikketøj, Monty Don og dine nye planer!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja det er mye som skal gjøres når frosten og snøen kommer. Og den kom tidlig i år. Ja nå blir det rolige tider fremover og innekos. Kanskje blir det skiføre snart :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Ja, nå er det slutt på sommeren mange steder, og også her. Det begynte å snø her nå i kveld, og det ligner på vinter det som meldes fremover. Så godt at du har fått ordnet alt innen det blir vinter hos deg. Hygg deg med Monty Don og nye planer for neste år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Ja det er egentlig litt godt med ei pause, selv om jeg vet at våren gjerne kunne kommet mye tidligere her hos meg. Det er vel snø hos deg også nå? Vi fikk noen centmeter i natt og det snør enda i dag. Det ble mye lysere med en gang. Nå er jeg klar for skisesong.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Fantastisk farge på georginen. Moro når knollene blir fete og fine. Ja, litt av en jobb å gjøre hagen og plantene klare for vinteren. Krysser fingrene for rosene dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Ja er den ikke fin? Fantastisk fargespill.
   Jeg satser på at vi ikke får et nytt muse/smågnager år i vinter. Jeg er litt i tvil om jeg skal mate fuglene rett og slett pga alle frøene som faller ned og tiltrekker seg mus.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Flott Dahlia! Ja, nå er jeg i ferd med å pakke sammen her også. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Tusen takk - ja må si at jeg ble begeistret selv også. Den skal jeg prøve å dele neste år.
   Nå er det vel tid for å avslutte i det meste av landet - og ta seg en hagehvil. Men det er jo ikke lenge før du kan ta fatt igjen - heldiggrisen :)
   I dag kom det litt snø - og det er godt med ei lita dyne. Håper den blir liggende.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...