Etiketter

onsdag 29. juni 2022

Godvær i juni

 Jeg kan nesten strekke meg til å si ljuvliga juni i år. Men hele måneden har ikke vært helt ljuvlig selv om vi bare har hatt 3 dager med ensiffrede grader. Det har vært til tider ganske vindfullt og det senker den effektive temperaturen mye når den i utgangspunktet er lav. MEN - jeg skal ikke klage, det har vært fint denne junien og hagen bærer definitivt preg av det. Akkurat nå fikk vi den første ordentlige regnbygen på lang tid og det er ikke dritkaldt, hvilket er helt rart. I år har jeg faktisk sprunget mer med vannslangen enn med fiberduken. Jeg foretrekker definitivt vannslangen!!

Det er så mye som skjer i hagen nå at det er vanskelig å følge med - og begrense bildeknipsingen.
Så her kommer et bilderas.

 

 

Jeg er dødsfornøyd med at jeg fikk gyllenlakk (wallflowers) til å blomstre sammen med tulipanene. Jeg har flere planter jeg har sådd tidligere som jeg skal plante der de skal overvintre - og senere plante tullipaner der.


Bilde fra hagen i dag, like før regnet kom. Det bugner! Jeg har endelig skjønt at jeg må gjødsle staudebedene selv om de har god jord. I år har jeg strødd litt hønsegjødsel i to omganger. Ikke mye, men litt.


Den blå valmuesøsteren liker det kjørlige klimaet i nord og vokser seg stadig større. (Meconopsis grandis)


Det har vært noen fine sommernetter med midnattssol. I år har vi faktisk sett den ganske mye! Dette er tatt litt etter kl 23.

 


Siden mandag har det vært nesten 30 grader hver dag. Jeg har jobbet halve dager og kost meg på verandaen. Nå en ikke har svømmebasseng må en ty til andre hjelpemidler - som kaldt vann i 10 liters bøtte. Noe så sjeldent som å sitte i skyggen ble en nødvendighet. Men guri som vi nyter hvert sekund. Vi vet at det ikke varer lenge.
Rosene i rugosahekken er fulle av knopper. I fjor, da jeg flyttet rosene til hekken, kom det bare en eneste rose på Hansa buskene. Jeg er så spent på hvordan det blir seende ut - og om hekken gjør det den skal - demme opp for vestavinden (etterhvert).
Øverst til hø er knoppen på Louise Bugnet i går og rett over her er den samme knoppen i dag. Det ER såååå gøy!

 Så har syrinene begynt å blomstre - i juni enda. Det kan jeg ikke huske har skjedd (mulig det har det - bare at sommerværet de siste årene har vært så syyykt elendig). Disse ungarske syrinene blomstrer senere enn edelsyrinene - som ikke liker seg i vårt klima.

 


Alliumene er også i full blomst og duver over staudebedene. Jeg synes de er ekstra store og fine i år? Kanskje det er hønsegjødselen?Tulipanene ('Ballerina') begynner å bli slitne og kommer definitivt ikke til å vare til august i år - heldigvis. Disse holder enda koken og lukket seg mer da regnet kom.


 Staudebedene er blitt veldig frodige og fine.

 Det er mye spennende på gang og knopper på både roser og stauder. Noen dager til med varme så vil alt begynne å blomstre. De lover enda gode varmegrader helt til og med lørdag.Begge kirsebærbuskene jeg plantet i fjor har mye mer blomsterknopper enn i fjor. Jeg har plantet de mest for blomstringen og pryd enn for bærene. Det er nok sure likevel så de kan fuglene få hvis de vil.I dag fant jeg knopper på klatrerosa 'Alchymist'!! At den i det hele tatt har overlevet vinteren er jo et under. Jeg klippet av noen av de øverste grenene som hadde litt greinbrann. Den ser jo ut til å ha det helt bra. Tror faktisk den skal greie å blomstre også i løpet av sommeren - med litt normale temperaturer. Den skal få klatre på rosebuen/pergolaen jeg har laget.


Hybridgullregnen jeg kjøpte i fjor har fått ny og større potte i knall orange. Den virkelig lyser opp der den står.


I natt var det ikke under 21 grader - tenk det! Ikke rart det vokser i hagen med den varmen og sol hele døgnet.

Som sagt - jeg håper det kan vare hele sommeren med gode temperaturer - selv om det ikke trenger å være 30 grader. Det er litt i det meste laget.
Nå har jeg bundet fast dahlia og ting som har en tendens til å falle overende - for det skulle komme vind etter regnet.

I morgen er siste arbeidsdag før ferien (hele juli). Jeg har masse jeg skal få gjort så det er bare å sette i gang enten det er varmt eller kaldt.
Ha en flott sommerkveld, 

Lena🌼
10 kommentarer:

 1. Hei Lena,
  Det er bare å gratulere deg med det flotte været! Jeg er forsynt med varme etter tre dager med 27 grader. 22 grader er mer passe synes jeg ;)
  Det blomstrer så flott hos deg, og det er bare å nyte det den korte tiden det varer. Sånn blir det her også når det blir så varmt.
  Nyt ferien din!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Jeg er eing at 27-30 grader er for varmt, men jeg nyter det likevel når jeg kan sitte på verandaen under utedusjen og ikke gjøre noenting. Får ikke mye gjort i hagen - men fikk da gjort endel likevel selv en dag det var 28 grader! Nå har jeg fått gjort masse i det siste :)
   Tusen takk - jeg nyter hver tima av ferien.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Så herlig å se hvor fint det blomstrer hos deg. Sol heile døgnet høres spennende ut og det ser ut til at plantene trives med det. Riktig god ferie. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Liv.
   Tusen takk - ja det hjelper med varme :). Vi er ikke bortskjemte med det. Lys og varme hele døgnet speeder jo selvsagt opp vokseprosessen. Det er akkurat det vi trenger når vi har så kort sesong
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Hei Lena! Jeg koser meg inderlig at dere har varmt vær. 30 grader!!!. I 1974 var mora mi og søstra mi i Tromsø.,De ba meg om å sende badetøy.. Håper de rakk å bade på de hvite strendene i Telegrafbukta!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Takk det er godt å høre - og for å være ærlig, så synes jeg vi fortjener det litt også etter mange år med dårlige sommre. Jeg håper også at de rakk å bade - selv om det nok ble et kort bad. Det blir jo aldri særlig varmt i vannet. Tromsø kommune har jo oppgradert hele området i Telegrafbukta sånn ca i 2010. Nå er det jo blitt skikkelig sandstrand.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Så skønt for dig med rigtige sommertemperaturer, og haven ser fantastisk ud! Med sol hele døgnet får planterne fart på og nu kan du nyde det hele i din lange sommerferie. Hav det rigtig godt!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja nå ble det rakettfart på roser, busker, stauder og sommerplanter. Det er helt herlig å oppleve. Tusen takk - jeg skal fortsatt nyte ferien med mange hageprosjekter.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 5. Så deilig med tropenatt, det tror jeg ikke vi har hatt her på mange år, men vi har nå hatt en ganske fin vår da, med tildels fine temperaturer også, gøy at så mye blomstrer hos deg. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Tropenetter skjer vel bare hvert "jubelår" her også. Litt for varmt om nettene, men jeg skal ikke klage - varmen varer ikke så lenge vanligvis. Det er helt herlig å oppleve et sommer som dette for en hagegal - som alltid kjemper MOT været.
   Ha det godt.
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...