Etiketter

fredag 10. juni 2022

Høyt oppe og langt nede

Med fare for å høres ut som jeg er manisk depressiv - eller bipolar, så måtte jeg vente litt med neste innlegg på bloggen. For her har det vært mye opp og ned - værmessig.
Etter 20 mai klarnet det opp og vi fikk ca 2 uker med finvær og gode temperaturer - dvs mellom 15-20 grader. Hagen formelig eksploderte og staudene tøt opp av jorda og vårløkene gav masse farge.


28 mai var favoritt julerosa allerede godt i gang med blomstringa

 

Rosa 'John Cabot' - blomstret godt i drivhuset 1 juni. Det er en kanadisk, hardfør klatrerose som skal få en fin plass i hagen i løpet av sommeren. Den blir kanskje ikke ei klatrerose hos meg. Kardinalrød med god duft.


Ruteliljer og hvitveis blomstrer så fint i østveggen. Jeg er så glad for hvitveisene som har kommet med som blindpassasjer en gang i tiden. Jeg skal dele de og plante noen under syrinen som jeg flyttet i fjor. 


 

 

Påske og pinseliljer (tror jeg) eksploderte i blomstring

 

 Selvsådde fioler dukket opp i staudebedene. Det har jeg ingenting i mot.

 

Villtulipanene som jeg plantet i fjor høst dukket villig opp som små soler.

 

Duppsoleiene begynte sin generøse blomstring. 


2 juni. Alt ble veldig grønt og fint - og skogen ble grønn i løpet av 2-3 dager. Staudene begynte å fylle bedene og jeg fikk plantet mange alunrot/heuchera som jeg hadde hatt liggende på siden i potter under snøen i vinter. De hadde alle overlevd - takk og pris.Hagepynten som jeg hadd fått kjøpt og tatt med hjem fra Oslo ble plassert på strategiske plasser i bedene - og jeg ble veldig fornøyd.

Så kom kulden tilbake og vi fikk den første høststormen allerede i juni😖 med vind opp i 21 m/s som er det samme som liten storm. Siden jeg bor på toppen av tromsøya, så er det lite som tar av for vinden. I tillegg var det 6 grader - som gir en effektiv temperatur godt under null. Så nå har vi hatt ei uke med iskaldt vær og kuling - med effektive temperaturer godt under frysepunktet hver dag. Noen stauder har tatt skade og har brukket og noen har blitt så filleristet at de har visnet - blant annet martagonliljene.
Nå ser det ut som vi skal få ei uke med temperaturer over 11 grader. Det er straks mye bedre og plantene vil begynne å vokse igjen. Alt stopper opp når det blir så kaldt.

I Sør Norge snakker hagefolk om NÅR sommervarmen kommer - da ordner alt seg. Her er det sånn at hvis vi har hatt noen dager, kanskje til og med uker, med finvær så vet vi at kulden kommer tilbake og tar oss igjen. Kjempefrustrerende. Jeg går alltid rundt og gruer meg.
Men nå skal jeg først glede meg over at vi får litt varmere vær😊6 juni fikk vi konfirmert vår yngste datter, Mia. Det ble veldig koselig og vellykket og nå kan jeg igjen konsentrere meg om hagearbeidet ute he he he....


🌺Ha ei riktig god helg🌺

Lena


10 kommentarer:

 1. Det er svært at nyde haven, når man ved der kommer dårligt vejr med jævne mellemrum, men hvor ser der dog dejligt ud i haven de par uger du havde fint vejr! Når og hvis er to meget forskellige forudsætninger, og du må leve med 'hvis', men jeg tror du har stærke nerver.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Jeg må jo bare leve med at det er sånn her hvor jeg bor - jeg har jo ikke noe valg. Men jeg føler meg litt manisk-depressiv av og til. Jeg blir jo desto mer glad når det endelig er en fin sommer.
   Ønker deg ei fin uke,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena.
  Jeg er imponert over "ståpåvilje" og det du får til. Mange hadde nok gitt opp.
  Så fint det er der du bor og oversiktsbildene viser jo alt det du driver med.
  Jeg blir like overrasket hver gang jeg ser hvor fort naturen forandrer seg fra vinter til sommer nordpå og i høyfjellet her sørpå. Den lange våren på opp til 4måneder, som vi kan ha, blir bare borte...
  Jeg skal tenke på deg heretter når de vindfulle dagene i juni, blir flere og flere, og Pelargoniene + mye annet "blåser i filler" - ikke noe å klage over 😂.
  Gleder meg til å følge deg videre!
  Håper varmen og sommeren kommer for å bli hos dere!!
  Ha fine junidager!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid.
   Tusen takk for fine kommentarer. Jeg tror vi blir like overrasket hvert år vi også - som bor her - over hvor fort det går fra vinter til sommer.
   Det er jo ikke noe alternativ å gi opp - jeg forsøker å jobbe videre med vindskjerming og lebeplantning så godt det lar seg gjøre i forhold til naboer og lysforhold.
   Jeg håper også at varmen kommer - alltid :)
   Ha ei fin uke,
   Lena

   Slett
 3. Fin hagepynt med grønt glass, uff ja det blir mye opp og ned for deg, får håpe på en varm og fin sommer etter hvert, uten minusgrader og snø. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Nå tror jeg ikke at det blir minusgrader fremover - selv om effektiv temperatur kan ligge på minussiden innimellom. En arktisk sommer byr på ekstreme opp og nedturer og hunøret mitt følger etter :) Det har tatt noen år å innse det. I år er det tross alt ikke så ille - enda - siden hagen er litt tidligere ute enn de siste årene. Så får vi se hva de neste månedene bringer....
   Ha ei nydelig uke,
   Lena

   Slett
 4. Hei Lena! Man blir så mye mer sårbar for været når man har hage. Særlig når man håper og tror på varmere dager og ser at plantene lider. Når jeg ser på bildene, ser det veldig bra ut. Du får det til på tross av ekstremt mye vær. Håper at det kommer mange dager med sommervarme. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Ja man blir mye mer sårbar og legger veldig merke til været også. I år har det faktisk ikke stoppet opp i den grad det har gjort noen tidligere år. Det har ikke vært lange perioder med ensifrede grader og kuling i juni , bare litt. Det hjelper masse både for plantene og humøret.
   Jeg håper også.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 5. Flott med fylt hvitveis. Jeg fikk den som bytteplante for noen år siden, og den kommer opp hvert år.
  Trivelig bilde nederst av stolte foreldre og konfirmanten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin.
   Ja min hvitveis er også trofast og blir større og større - heldigvis :)
   Tusen takk, konfirmanten og foreldrene var fornøyd med feiringa - og at den var unnagjort he he.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...