Etiketter

søndag 23. oktober 2022

Høst, vinter og vårforberedelser

 Ja det blir jo egentlig alt det der denne måneden. Det er høst og alt skal gjøres klart til vinteren samtidlig som jeg forbereder våren. Det blir noen hektiske uker når jeg endelig innser at nå er det slutt - nå er det rett før snøen kommer og det blir tele i jorden.
Jeg måtte vente lenge på noen av høstløkene i år også og det ble litt i siste liten med plantingen - men jeg fikk det gjort.
Jeg har ikke skrudd av varmen helt i drivhuset enda - det ligger på en 5-6 grader nå, bare for at jorden i pottene jeg har tatt inn skal få tørke litt mer opp før det blir frost der inne. Da tåler de mye mer kulde - både plantene og pottene.
Det er enda mye som har blomstret helt til i slutten av oktober. Men i dag kom snøen for alvor. Det kan godt hende den bare er på snarvisitt, men det vet vi aldri. Vanligvis kommer det et "skremselsskudd" i slutten av oktober, som tiner bort igjen før snøen kommer på ordentlig sånn ut i november/desember.
Vi hadde også den første vinterstormen i natt med kast opp i 23 m/s. Da blir det kalde effektive temperaturer når det er ned mot 0 grader.

Oktoberbergknappen blomstrer som seg hør og bør i oktober.


Villkaprifol


Ny runde for orientvalmuene


'Alchymist' blomstret med sin siste rose på bursdagen min 10 oktober. Kan ikke bli bedre enn det!😍

Både staudene og rosene hadde enda endel å by på til langt ut i måneden. Noe blomstrer enda under snøen men sliter nok litt nå.Jeg har klippet ned og ryddet bort både planter og redskaper. 9 oktober ble siste bukett med erteblomster plukket inn. Da har jeg plukket buketter siden midten av juli. Det synes jeg jammen ikke er så verst.
Komposten er blitt fylt med sommerblomster, avfall fra grønnsakshagen, drivhuset og noen stauder som jeg har klippet litt ned, eller stusset - sånn som marikåpen.

Det har ikke vært mange finværsdagene i oktober så jeg har måttet gripe sjansen når den har bydd seg. Jeg fikk meg løvblåser i bursdagsgave av mannen min (som jeg hadde ønsket meg)  og den fikk jeg også prøvekjørt litt - selv om løvet var veldig bløtt etter alt regnet.

 

 

 Har jeg sagt at jeg er veldig fornøyd med fargen på døra?😂 I den lave sola kom den ekstra fint frem. Koset meg ute med å plante løk i eiketønnene, rake løv og rydde. Fikk også vasket drivhuset på innsiden - mest vinduene.

Bustehodene på alpeklematisen lyste opp i høstsola.
 
 

Jeg stappet full den ene eiketønna med "løklasagne" og laget lokk til begge tønnene sånn at de ikke fylles med vann som fryser til is.

For min egen del så er det greit å huske hva jeg har plantet....


Nydelen av hagen har tatt høst. Blir spennende å se hvordan det blir til neste sesong. Jeg har stappet hvert ledige område fullt med crocus, snøklokker, villtulipaner og påske/pinseliljer.


Mørketiden er rett rundt hjørnet og jeg har derfor slått på mørketidslysene. Det gir en herlig stemning med en gang.
Har fått satt opp lyslenke på pergolaen også, men har ikke uttak til strøm i nærheten, så dette var bare en prøve. Må få tak i elektriker.

Jeg har plassert ei eiketønne rett ved drivhuset og plantet løklasagne i den også. Nå har jeg i allefall navnene på de forskjellige økene.


Jeg har også plantet i mange potter som jeg skal ha i "tulipanteater" a la Claus Dalby til våren. Her er stort sett tulipaner og narcisser. Jeg må dekke de til med noe for nå ser jeg ar det har snødd ned i pottene selv om de står under tak. Mulig jeg må sette de inn under verandaen for å holde de tørre.


Tirsdag 18 oktober våknet vi til ordentlig frost og det var glatt på asfalten da jeg skulle gå til bussen om morgenen. Bildet er av plenen til naboen rett over veien.


Små solglimt på vei til Senja på fredag. Det har ikke vært for mange av de i oktober.

Men noen nydelige solnedganger er det da blitt...I dag så det sånn ut da vi kom hjem fra Senja. Jeg har allerede satt ned bambuspinner ved alt som skal surres sammen og støttes opp, men jeg skal vente litt med det enda. Har litt hagestæsj som skal taes inn, men ellers er det meste gjort. Nå skal jeg se hvilke stemorsblomster jeg skal bestille og så og så plante sammen med tulipanene og narcissene til våren.
Jeg må også få litt orden nede på planterommet og tynne ut litt i alle plantene som står der nede. Jeg tror noen kommer til å havne i komposten. Jeg akkumulerer for mye! Den ene strelizia planten min hadde faktisk blomstret uten at jeg hadde sett det! Tenk det - noe så utakknemlig av meg. Planten har jeg sådd fra frø selv - og nå hadde den blomstret. Jeg gremmes!


Nå skal det bli litt hagepause - og det kjenner jeg blir helt ok.
Ha ei fin ny uke der ute.

Lena.


6 kommentarer:

 1. Hei Lena,
  Så du er et oktoberbarn du også. Jeg hadde bursdag den 19 oktober :) Det var jo hyggelig at rosen hos deg ville blomstre da. Jeg har en stueplante/potteplante som blomstret for første gang hos meg.
  Flotte orientvalmuer. De får jeg ikke blomster på her, og lurer på hva jeg gjør galt. Hvis de blomstrer er alle oransje uansett om jeg har kjøpt de dyp lilla som dine. Jeg har egentlig gitt de opp. Det blir sikkert en knallfin blomstring i dine tønner og potter til våren!
  Mørketidslysene er kjempefine, og jeg forstår godt at du har satt de på nå. Jeg har batterilys på ute fra begynnelsen av oktober og frem til mars. Selv om vi ikke har mørketid her sånn som deg, er det mørkt nok allerede. Jeg gruer meg til neste helg, for da blir klokken skrudd tilbake, og det blir mørkt 17.30. Hadde jeg bestemt hadde det vært sommertid hele året ;)

  Jeg ønsker deg en god hvilepause fra hagen. Her er det ikke frost enda, så hagen her er som vanlig. Allerede i romjulen skal de første blodbegerfrøene sås, så det er ikke så lang pause jeg har. Jeg har egentlig ingen pause, for kjelleren er full av planter. Men det er frivillig, og jeg klager ikke på det :)

  Hilsen Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer med dagen som har vært! :)
   Nå har både snøen kommet og gått - og glatta har forsvunnet igjen. Kan ikke si at jeg er veldig lei meg for det.
   Nå er det mrketidslys over hele linja og nordlyset flommer over himmelen.Ja det er deilig med litt hagepause og bare kike i bøker og hageblader. Nå skal jeg strikke litt for første gang på lenge.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Det går sakte, men sikkert fremover mot vinter her også, stadig mer blir ryddet bort. Fortsatt er det ingen tegn til frost, og det blomstrer fortsatt, ser ut som det er litt igjen hos deg også. På en måte er det jo litt koselig med disse vinterforberedelsene, og jeg er helt enig, det går fint med noen måneder uten hagearbeid. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Ja jeg ser jo at det blomstrer godt hos deg enda - langt inn i november!. Noen stemorsblomster holder koken enda her, men ellers er alt preget av snøen vi hadde i ei drøy uke.
   Nå tenker jeg at jeg skal strikke litt og bestille stemorsfrø.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Ja, du kan næsten holde have-fri nu hvor den første sne er faldet, men hvor ser der dog dejligt ud på dine oktoberbilleder! Du kan være tilfreds med alt hvad du har nået og så glæde dig til et blomstrende forår med alle dine løg. Tillykke! Forstår du holder gang i drivhuset så længe som muligt. Hvem ville ikke gerne kunne gå der ind - ad den flotte dør - og pusle med krukker og planter når vinteren rigtig tager fat.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Ja jeg er veldig tilfreds med hagesesongen dette året. Været ha vært snilt med oss i år - takk og pris! Da blir jeg litt mer optimistisk for neste år :) Nå skal jeg planlegge hva jeg skal så til neste år.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...