Etiketter

lørdag 1. oktober 2022

Siste dag i september - høstfarger.

 

 Tenk at september er gått uten at jeg har rukket et nytt blogginnlegg. Dagene går så sabla fort. Kan vel kanskje ha noe med at jeg har vært opptatt med å få ferdig enda et prosjekt før vinteren setter inn.
I år synes jeg at jeg har vært litt i forkant med ting. Jeg tror det har noe å gjøre med sommeren vi har hatt. Jeg klamrer meg ikke til sommerblomstene lengre - de er stort sett havnet i komposten :). Jeg har erteblomster som blomstrer så fint enda. De skal få stå litt til. Det eneste jeg ikke har fått gjort enda er å sette hvitløksfedd. Det skal jeg gjøre i dag.
I dag, eller natt til 1 oktober - fikk vi første frostnatt. Det var litt tidlig, men jeg fikk tatt inn alt av sarte planter inn i drivhuset så alt er berget.
Nå skal jeg utnytte det tørre, fine været i helga og få ryddet ut av drivhuset og vasket litt sånn at det er klart til våren. Tulipanløker, påskeliljer og andre vårløker er plantet i potter og i bed.

 Forrige helg var jeg på "russetreff" for Russ-82. De fleste av oss har ikke sett hverandre siden 1982 - så det var alså så kjempemorro. Egentlig hadde vi ikke forandret oss så veldig mye - joda eldre - men det må man forvente. På vei hjem på søndag var høstfargene helt magiske og lyset likeså. Her er nydelige Målselva og osp i høstdrakt.

 Nydelige farger. Som å kjøre gjennom et maleri.

 

 

 Isbreene i Lyngsalpene 


Det siste prosjektet jeg har holdt på med er den lille mursteinsmuren jeg bygget for å skille grønnsakshagen fra resten. Denne fargen på teglsteinene gjør noe med atmosfæren rundt seg. Det ble lunere med en gang. Det skal selvsagt også være levegg og varmemagasin. Man kan godt se at mureferdighetene blir bedre etterhvert som jeg kommer høyere og høyere😂. Men du - så fornøyd jeg ble!

 


Her har jeg laget et eget lite hagerom på vestsiden av drivhuset. Ved buen har jeg plantet en klatrerose 'John Davies' og to forskjellige klematis (Etoile Violette og Hagerly Hybrid) på høyre side. På venstre side har jeg plantet en lyseblå alpeklematis. Så står det to alperipsplanter som skal danne en liten hekk på høyre side av buen.

 

 

Tok opp alle dahliaplantene som sto her og ikke blomstret (grrr). Nå blir det tulipaner i stedet til våren. Dette er løker jeg har tatt vare på fra de jeg hadde i sommer. Muren gjør seg godt i bakgrunnen :)

 

 Har også fått satt løker i potter sånn at jeg kan ha et lite dispay ved inngangen også neste år. Her er tulipaner og påskeliljer.

 

Jeg byttet ut sommerutstillingen med høstplanter og farger. Har ikke oppdaget pyntekål før i år - de er jo kjempefine og tåler kaldvær.

Jeg klippet tilbake noen av stemorsblomtene jeg plantet i vår - og vips så blomstrer de like fint igjen😍


Høstfargene har som sagt vært helt fantastiske i år. Min japanske lønn som består at to trær tvunnet sammen; Bloodgood og Ozakazuki, har virkelig slått til med fargeeksplosjon. Nå har den mistet alle bladene og skal få komme inn i drivhuset igjen når jeg har fått ryddet og vansket litt.


 

 Solnedgangene har vært like fine i år også. Blir aldri mett av å se de.

 

Det har blomstret fint i hagen i september også. Må minne meg selv hvert år på at det er mye hagetid igjen både i august og september.

 

 Endelig fikk jeg dinnerplate dahliaen i blomst. Penhill Watermelon og den stolte eier 😀.

 

God helg fra meg og utsikten siste dag i september.
Så får vi se hva oktober bringer.....


🌺Lena🌺


Ps. Jeg vet ikke hvorfor bildene i dette innlegget er så uskarpe....


8 kommentarer:

 1. Hei Lena! Den muren likte jeg kjempegodt. Sånt senker klart klimasoner. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Tusen takk for det - jeg håper den vil gjøre alt det jeg ber den om :) Den skalper i alle fall en fin atmosfære allerede.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena,
  Så flotte farger det er hos deg nå. Her har vi ikke hatt frost enda, og da uteblir de sterke rødfargene en stund til. Det er utrolig flotte to lønner du har. Nå forstår jeg hvorfor du skrev på bloggen min at de vokste så mye. Når du har de i drivhuset så får de jo en bedre start på våren. Muren din ble veldig fin. Så klart den gir et lunere klima hos deg. Alt hjelper når en gjør sånne tiltak. Det gjelder å spille på lag med naturen og utbedre det en kan. Flott dahlia! Forstår godt at du er stolt av den :)
  Ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Jeg vet ikke om jeg mer trosser naturen enn å spille på lag med den her oppe i isødet :)) Jeg gjør i alle fall alt jeg kan for å skape et bedre mikroklima for plantene -så får jeg bare se om jeg lykkes:
   Ja den store lønna/lønnene vokser kjempemye, den mindre står mer på stedet hvil - hvilket er helt greit.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Dejligt du har haft en tilfredsstillende sæson - sidste år var det jo slet ikke godt... Det er utroligt hvad du har nået og dit seneste projekt med muren ser godt ud! Du kan vist roligt holde vinterpause og nyde alle de flotte farver i landskabet:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla.
   Tusen takk for det - ja denn sesongen har vært bra i den arktiske hagen. Håper på gjentagelse neste år :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 4. Flott mur du har laget, jeg liker også godt sånne røde mursteiner, har hauger av dem rundt omkring, og en gang skal de bli noe av dem, mest sannsynlig gulv. Nydelige farger også. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Ja jeg er også så glad i den fargen. Har fremdeles en haug liggende jeg også. Planlegger en liten mur til - jeg ble så fornøyd med den jeg fikk laget - og nå har jeg øvet meg litt.
   Ha det godt,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...