Etiketter

søndag 30. september 2018

Siste dag i September og første frosten

Sommeren oppsummert: den ble kort.


Etter 7 uker i mai og juni helt til 1 juli med temperaturer på 4-5 grader, kuling og sludd, fikk vi endelig sommertemperaturer i juli. Siste uke i juli fikk vi temperaturer over 25 grader. August begynte godt men falt tilbake til gamle synder. Mye nedbør i form av regn i august. Så ille at jeg måtte redde rosene som sto i potte inn i drivhuset. Så kom september med noen fine dager i begynnelsen av månden - helt til første frostnatt. Til sammenligning så kom første frostnatt i fjor 19 oktober. Så, i år endte vi med 2,5 månde med sommer.
Til tross for dette har det vært ganske frodig, men plantene tok aldri igjen det tapte naturligvis.
Jeg har fått gjort masse "hard landscaping" i hagen i sommer og er kjempefornøyd med det. Neste vår kan jeg plante i nye bed og se alle tulipanene og vårløkene blomstre.
Drivhuset vil også være ferdig til innflytting, men litt gjenstår enda sånn som gulv foreksempel.

Jeg har fått lagt heller på begge sidene av pallekarmene og fått plantet hvitløk og jordslått endel planter som ikke har fått tildelt plassen sin enda.
Er så spent på hvordan drivhuset vil fungere til våren og sommeren. Må enda få på plass lufting - enten i gavlen bak eller i taket.

 

I dag har jeg plantet tulipaner, allium (Purple Sensation), hyacinter. Plantet også mange sideløker av de tulipanene jeg satt i fjor - de hadde utviklet skikkelig store sideløker. Blir spennende å se.
Kjøpte en japansk lønn på salg på Nygård Hagebruk. Klarte ikke å motstå. Den skal få stå i drivhuset i vinter.

I går røsket jeg brutalt opp alle sommerblomster - selv om de sto ganske fint, men litt slapt etter to frostnetter. Nå blir det endel kalde netter denne uka også -så da er det like greit.

 

I går formidag hadde vi denne utsikten. Heldigvis smeltet snøen igjen og jeg slapp å grave i snøen for å finne frem. Men da innså jeg at her må jeg bare få gjort ting før det er for sent. 

 


 Det ser bra ut for blomstringa til våren. Rhododendron 'Polarnacht' har laget seg mange knopper. Den var et fantastisk skue i sommer. Gleder meg allerede!
Hansarosa remonterer og blomstrer konstant. Jeg har tre stykker. De skal flyttes til våren å få fungere som hekk på en side av grønnsakshagen - tror jeg iallefall. Kan hende jeg har ombestemt med (igjen) til våren :)

 

 

 Solbruden min 'Moerheim Beauty' fikk en kort sesong i år, men har blomstret fint uansett. 

  Ryllik 'Terracotta' begynner virkelig å blomstre nå. Får håpe den får litt bedre start neste år. Herlig farge.

 
 Nå først begynner min syrinhortensia å slå ut blomstene!! Nå har jeg plantet den i surjordsbedet og skal få stå der og kose seg igjennom vinteren. Så gjenstår det å se hvordan den klarer seg.

Har enda en bestilling inne hos Garden Living som antakelig ankommer i løpet av uka. Så det blir enda litt mer graving og fundering på hvor jeg skal plante alt :)

Da er det bare å gjøre seg klar for oktober. Kanskje jeg skal så litt stauder?

Polstjärnan strekker sine nye skudd mot himmelen.


 Ha det godt,
Lena

 

12 kommentarer:

 1. Hei Lena

  Imponerende hvad der har klaret sig så flot i din korte sæson i år, planter er så tilpasningsdygtige!
  Gode billeder!
  Her er der også frost - og faktisk netop nu, men solen skinner så det varer nok ikke længe:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten.
   Tusen takk! :) Ja vi fikk ikke tildelt noe av den tropesommeren som de har hatt lengre sør i Norge og skandinavia denne sommeren. Jeg håper på bedre lykke neste år.
   Ha ei flott uke du også,
   Lena

   Slett
 2. Hei Lena!

  Kort sommer hos deg, nen du fikk likevel gjort veldig mye! Snø har vi ennå ikke sett her enda, men det er frost her akkurat nå. Hvitrimet hage er bedre enn snø, men det kommer nok her også. Flott med alle rosene dine, men synd med din syrinhortensia. Den må nok få maksimalt med sol hos deg for å blomstre.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Ja syrinhortensiaen er flyttet til et solrikt, lunt sted med sur jord- Så da får vi se :)
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 3. Så flott det er hos deg!Hagefolk i nord- norge er evig optimister. Vi står han av og ser fremover.Planlegger neste vår og glemmer 2018 :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bente!
   Ja vi glemmer både 2015, 2016, 2017 og 2018 he he og håper på bedre sommer neste år. Optimist må man være (selv om jeg sliter veldig noen ganger) hvis man skal holde på med dette her oppe :)
   Ha ei fott uke,
   Lena

   Slett
 4. Hei Lena.
  Du har fått til mye tross en kort sommer. Det er kaldt her også, så det er nok ikke lenge før vi får den første snøen.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne Lise!
   Joda takk, det ble ikke så værst tilslutt - men likevel ergelig at vi mistet 7 uker av sommeren. Men, oh well - vi prøver igjen neste sommer og håper jeg kan være ute og se tulipanene blomstre neste år. Vi misset alt det i år - da ingen var ute i hagene sine!! :)
   Ha ei fin uke,
   Lena

   Slett
 5. Så synd at det ble så kort sommer for deg, men mye fint har du hatt, og drivhuset blir jo kjempefint. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg!
   Ja den ble kort. Håper alltid på bedre lykke neste år :) Gleder meg til ny drivhussesong!
   Ha det godt,
   Lena

   Slett
 6. Hei Lena!
  Blir imponert over hva du/dere har fått til av hard landscaping. Det må være morsomt å få det så fint. Det fine med veksthus, er at sesongen forlenges. Til våren kan du sitte inne å kjenne på våren, og geipe til vinteren hvis den kommer.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja er jo egentlig kjmepestolt av megselv. Har jo gjort alt selv. Mannen min har hjulpet til å kjøre betonghellene og drivhuset har jeg selvsagt out-sourcet til snekker Rolf.
   Gjett om jeg skal peke nese til snøbygene neste mai og juni hehe
   Snart helg - ha ei god helg,
   Lena

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...